Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prošao je ze­mljom čineći do­bro

Kršćanska braćo i sestre!
  Isus je kako veli Sveti Petar apostol, prošao zemljom čineći dobro. Ako na takav način shvatimo da je Isus uistinu Krist moći ćemo načiniti onaj korak po kojemu se on doista prepoznaje kao Krist, te onaj korak po kojemu se prepoznaje i svaki njegov učenik.
     Tijekom cijele povijesti veliki problem kršćanstva bilo je izokrenuto shvaćanje svetosti i dobrote. Prevladavalo je mišljenje da je svet i dobar onaj koji ne čini grijeh i zlo. Činjenica je, da Petar nije definirao Isusa kao onoga koji je prošao zemljom pazeći da ne sagriješi ili napravi nešto loše. Naprotiv, definirao ga je kao onoga koji je prošao zemljom čineći dobro.
    Kršćanstvo se predugo zaplitalo u defanzivu i nastojanje da se nikome ne zamjeri. A bit kršćanstva je ofenzivna dobrota. Stoga, valja nam, poput Krista, proći zemljom čineći dobro. Zato se, možda, i najviše griješi propustom, kada ne mislimo, ne govorimo i ne činimo dobro.
    Krist u kojega vjerujemo je Bog koji se solidarizira s čovjekom. Potpuno je čovjek, od svog začeća pa do svoje smrti. Tijekom svog zemaljskog života dijelio je s nama radosti i nade, muke i tjeskobe, drugim riječima rečeno bio nam je u svemu jednak, osim u grijehu. Krist je uzeo dijela u našem čovještvu kako bismo i mi mogli uzeti dijela u njegovom božanstvu. To u isto vrijeme znači prihvatiti u potpunosti Kristovu sudbinu. Radujte se i kličite, veli nam Isus, kada vas, zbog mene, pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas. Nemoguće je, dakle, biti kršćanin, a ne biti znak osporavan. Nemoguće je biti kršćanin, a zaobići Kalvariju. Stoga je potrebno i u slavlju uskrsnuća, prihvatiti cjelokupno otajstvo Isusa Krista.
    Jedna od bitnih odrednica uskrsne poruke jest da nas je Bog učinio svjedocima. Prvenstveno svjedocima Isusova života i uskrsnuća. Kada su jedanaestorica birali tko će zamijeniti Judu postavili su kriterij da nasljednik treba biti svjedokom Isusova uskrsnuća. Nadalje, u nastupnoj propovijedi na Pedesetnicu Petar Isusove učenike naziva svjedocima.
    Uistinu nema prikladnije čestitke od one koju je zapisao Sv. Pavao apostol u poslanici Kološanima: »Ako ste suuskrsnuli s Kristom, tražite svoje gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kada se pojavi Krist, Život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.« (Kol 3,1-4). Zanimljivo je primjetiti da Sv. Pavao odlomak započinje riječju »ako«. To nije samo stilska minijatura, nego možemo slobodno reći, ozbiljna provokacija, pitanje pa čak i poticaj na ispit savjesti. Da li smo doista uskrsnuli s Kristom to se može prepoznati po onome za čime težimo i što nam je važno. Može se prepoznati po tome kamo su nam misli usmjerene i na što upućuju naša djela. Ukoliko smo s Kristom i po Kristu u Bogu, onda ćemo o drugom pojavku Kristovu zaslužiti biti s njim i u slavi vječnoga zajedništva s Bogom. U godini euharistije, s Euharistijom, to je ono za čime težimo.
    Ovim mislima želim svima sretan Uskrs i obilje blagoslova od Uskrslog Spasitelja!
+ Ivan biskup

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika