Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na utakmici mirno, ali poslije…

U tjednu nakon nereda koje su izazvali navijači u Zagrebu, u kojima su napadnuti i povrijeđeni državljani Srbije i Crne Gore, u hrvatskim i srpskim medijima su se mogle čuti različite interpretacije ovih događaja. Na Hrvatskoj televiziji već u utorak u emisiji Otvoreno u studiju su govorili predstavnici policije i Rukometnog kluba Zagreb, a gledatelji su mogli čuti i mišljenja »napadnute strane« – novinara i predstavnika kluba »Partizan« putem uspostavljenog linka s Beogradom.
    Na žalost, gledatelji popularne emisije BK televizije »Klopka« bili su uskraćeni čuti Zagrepčane, a napadnuti novinari i pojedini predstavnici kluba »Partizan« optužili su RK Zagreb, navijače i policiju da su zajednički radili na destabilizaciji igrača »Partizana«, te da je sve bilo unaprijed organizirano na državnoj razini u dogovoru s policijom.
SMJENE I PRIVOĐENJA: Zagrebačka policija je, pak, odmah nakon nereda na zagrebačkim ulicama ocijenila kako je riječ o dobro organiziranim i pripremljenim napadima zagrebačke navijačke skupine Bad Blue Boysa, a potvrdu tome nalaze i u tome što su trojica Bad Blue Boysa putovala u vlaku s partizanovim navijačima od Tovarnika do Slavonskog Broda i javljali podatke u Zagreb. U policiji, koja je formirala posebne skupine koje rade na otkrivanju napadača na državljane Srbije i Crne Gore, kažu da je većina do sada privedenih nasilnika od ranije poznata po izazivanju nereda, te da u istrazi koriste sve raspoložive snimke nereda u Domu sportova i na zagrebačkim ulicama te je izvijestila da traga za trojicom navijača, dvojicom u dobi od 20 i 21 godine za koje se sumnja da su pretukli i teže ozlijedili novinara Televizije Banat Gorana Tadića te za 28-godišnjakom koji je trgao stolice u dvorani.
    Protiv 40-godišnjaka, kojemu nisu otkrili identitet, policija je podnijela kaznenu prijavu jer je pokušao ubaciti tzv. molotovljev koktel u ZET-ov autobus koji je prevozio navijače beogradskog kluba. Osumnjičeni je promašio autobus i pogodio vozilo interventne policije, no tekućina se na sreću nije zapalila. Nakon kriminalističke obrade on je pušten na slobodu, a policija će ga predati tužiteljstvu, zbog dovođenja u opasnost života i tijela opće opasnom radnjom ili sredstvom, prijaviti redovnim putem.
RADILI I NOŽEVI: Zbog mogućih propusta u osiguranju utakmice uslijedile su i smjene u zagrebačkoj policiji, gdje su udaljeni s dužnosti zamjenik načelnika policije Dubravko Novak, načelnik Odjela osiguranja Zdenko Galić te dvojica Galićevih pomoćnika i rukovoditelj vanjskog osiguranja kod dvorane Doma sportova, a Zagrebačka policija je u srijedu najavila i da će protiv direktora Rukometnog kluba Zagreb Bartola Kaleba podnijeti prekršajnu prijavu zbog propusta u organizaciji i osiguranju utakmice Zagreb-Partizan, za vrijeme koje su izbili neredi navijača.
    Nakon svih ovih događaja, i prašine koja se podigla u medijima, košarkaška utakmica u Beogradu u nedjelju s gostujućom ekipom Cibone iz Zagreba, iščekivala se s određenom dozom bojazni, hoće li sve proći u redu. Budući nije bilo »gostujućih« navijača očekivalo se ipak da do nereda neće doći, no ipak ih je bilo. U masovnoj tučnjavi do koje je došlo u Beogradskoj ulici nakon utakmice dvojica »grobara« izbodena su nožem. Jedan ima tešku ozljedu prsnog koša i ubodnu ranu u predjelu srčanog mišića, a drugi ima ubodnu ranu na trbuhu. Policija traga za napadačima.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika