Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Definirana država, pokrajine i općine

Prošloga tjedna u Zrenjaninu je održan sastanak predstavnika svih vojvođanskih općina s ministrom za lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Zoranom Lončarom. Na sastanku, na kojem su bili nazočni i pomoćnici ministra Bratislav Jokić i Zoran Petrović, izložen je plan decentralizacije vlasti na razini općina, u prijedlogu novog Ustava Vlade.
    Subotičku lokalnu samoupravu je na ovom skupu predstavljao zamjenik predsjednika Općine Petar Kuntić.
    »Prema ovom prijedlogu, općine dobivaju puno veću financijsku samostalnost nego do sada, što između ostalog podrazumijeva i vraćanje imovine lokalnim samoupravama«, rekao je za »Hrvatsku riječ« poslije sastanka Petar Kuntić. »Osim toga, na sastanku je naglašeno kako se aktualne vlasti u općinama mogu obratiti Agenciji za razvoj komunalne infrastrukture i konkurirati za sredstva, te da se za određena sredstva može konkurirati i kod Lutrije Srbije«.
    Predstavnici općina su ovaj sastanak iskoristili da postave pitanje ministru što se događa s prijedlogom novog Ustava Srbije, na što je Lončar odgovorio da je izrada nacrta ustava pri kraju, te da za njegovo donošenje postoji konsenzus vodećih političkih stranaka u parlamentu.
    »Prema prijedlogu novoga Ustava, glede karaktera države Srbija će biti definirana kao država srpskog naroda i svih koji u njoj žive, zasnovana na socijalnoj pravdi, a glede teritorijalne organizacije naglašeno je da nema koncepta regionalizacije, već je Srbija zamišljena s dvije autonomne pokrajine, s tim da postoji i mogućnost osnivanja drugih pokrajina (uz dvotrećinsku većinu u Skupštini). Nadležnosti Pokrajine bit će malo veće od Omnibus zakona i važećeg Ustava, pokrajine će imati financijsku, zakonodavnu i izvršnu autonomiju dok sudska vlast ostaje u nadležnosti Republike«, kaže Kuntić. »Ovaj saziv lokalnih vlasti vjerojatno neće imati puni mandat od četiri godine jer se nakon donošenja novog Ustava određuju rokovi za nove lokalne izbore, ali prije toga treba donijeti i prateće zakone o teritorijalnoj organizaciji, o lokalnoj samoupravi, o lokalnim izborima i druge, što bi se moglo dogoditi u periodu od tri do šest mjeseci poslije donošenja novog Ustava Republike Srbije«.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika