Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Trinaest pobjeda u sedamnaest nastupa

U samo nekoliko godina aktivnog bavlje-nja atletikom bacačica kugle Dijana Šefčić (1978.) uspjela je skrenuti pažnju sportske javnosti odličnim rezultatima, unatoč skromnim sportskim uvjetima u kojima trenira. I pokraj zapaženih »daljina«, koje redovito bilježi na domaćim i inozemnim natjecanjima, značajnija financijska pomoć mjerodavnih redovito je zaobilazi i gotovo u potpunosti snosi cjelokupne troškove svoje sportske karijere.
4Kako je uopće došlo do sportskog opredjeljenja za atletsku disciplinu bacanja kugle?
Još u osnovnoj školi sam se isticala po zabilježenim daljinama, ali sam tek prije nešto više od tri godine počela s aktivnim treniranjem ove discipline. Veliku ulogu u mom izboru imala je i moja tetka Anica, koja me je us-mjerila u atletske, točnije bacačke »vode«.
4Koliko je bila Vaša početna daljina?
Kada sam prvi puta došla na stadion i probala baciti kuglu, imala sam skromni rezultat od devet metara.
4A danas?
Moj osobni rekord je 16,01 metara, dok sam na 17 prošlogodišnjih natjecanja imala trinaest pobjeda. Od samog početka sam počela raditi s mojim trenerom Belom Evetovićem, s kojim treniram i danas.
4Koji je Vaš najveći dosadašnji uspjeh?
Izdvojila bih prvo mjesto na nacionalnom natjecanju koje se održalo prošle godine u mađarskom gradu Szombathelyu, gdje sam uspjela pobijediti jednu jako dobru Engleskinju.
4Nedavno ste se vratili sa zimske Balkanijade u Ateni na kojoj ste i pokraj zdravstvenih problema uspjeli osvojiti četvrto mjesto.
Nažalost za vrijeme natjecanja sam imala povišenu tjelesnu temperaturu što me je u mnogome omelo da postignem znatno bolji rezultat.
4Svi Vaši uspjesi plod su mukotrpnog treninga i rada, koji se, nažalost, odvija u neadekvatnim uvjetima u kojima trenirate.
Treniram šest dana u tjednu po dva puta na dan. Za vrijeme bacačkog dijela treninga kuglu izbacim četrdeset puta, a s obzirom da ženska kugla teži 4 kg, svakodnevno moram raditi i na tjelesnoj snazi i spremi. Nažalost, rad u neadekvatnim uvjetima gradskog stadiona u Subotici, nije dovoljan da bi se postigli još bolji rezultati. Uzmite na primjer da tijekom zimskog treninga vani na minus deset stupnjeva morate nekoliko desetaka puta prisloniti ledenu kuglu na vrat.
4Što sve mora krasiti vrhunsku bacačicu kugle?
Prije svega se mora biti jak i brz, te okretan u prostoru za bacanje. Uz sve to potrebno je dobro savladati tehniku izbačaja i nastojati što dalje baciti kuglu.
4Koja su natjecanja prioritetna u tekućoj godini?
Glavno natjecanje je Kup Europe koji će se održati lipnja mjeseca u Lisabonu, dok će ljetna Balkanijada biti u Novom Sadu. Ukoliko bude poziva za neka druga natjecanja vjerujem da ću uspjeti otići i na njih.
4Kako se financiraju odlasci na sva ta natjecanja?
Nažalost, u najvećem dijelu sama uz pomoć svoje obitelji financiram odlaske na sva natjecanja, ali, na žalost, nemam mogućnosti otići na ona koja iziskuju duži i automatski »skuplji« boravak. Nakon prošlogodišnjih uspjeha bilo je riječi da bih mogla dobiti neku stipendiju, ali do današnjeg dana još ništa nisam dobila. Za svoje uspjehe sam dosada dobila jedne tenisice i nekoliko puta su mi financirali nabavku određenih preparata.
4Kakva je Vaša ishrana?
Za ovaj sport je potrebna određena fizička snaga, ali to ne znači da bacačica treba biti debela, jer je za kvalitetan rezultat potrebna i određena brzina. Normalno se hranim, a u periodu neposredno prije određenog natjecanja izbjegavam masniju hranu. Uz redovitu i raznovrsnu prehranu posebno mjesto zauzimaju i vitamini koji se moraju redovito uzimati radi poboljša-nja općeg tjelesnog stanja.
                                                               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika