Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sa­mo naj­jači osta­ju

Na dan izlaska novog broja »Hrvatske riječi«, u petak 18. ožujka, bit će poznati parovi četvrtfinala nogometne Lige šampiona za sezonu 2004/05. U iščekivanju novog velikog sučeljavanja najboljih kontinentalnih nogometnih klubova, ostaje nam da se još jednom podsjetimo nezaboravnih susreta osmine finala koji su donijeli tri »atomska« derbija i zasigurno će još dugo ostati u sjećanju svih zaljubljenika »najvažnije sporedne stvari na svijetu«. Sva ljepota nogometne igre mogla se vidjeti u susretima Barcelone i Chelsea, te Juventusa i Real Madrida, kao i Milana i Manchester Uniteda, dok je uvriježeno pravilo kako »samo najjači ostaju«, dobilo svoju praktičnu potvrdu u trijumfima engleske, odnosno talijanske momčadi.
CHELSEA: Kada je talijanski i najbolji svjetski sudac Colina označio kraj nezaboravne nogometne predstave – u kojoj je domaća momčad slavila 4:2 protiv velike »Barce« na londonskom Stanford bridgeu, nogometna javnost je dobila, vjerojatno, najbolju potvrdu snage Murinhove ekipe. Skupocjena nogometna igračka ruskog multimilijardera Abramoviča zasjala je pobjedničkim sjajem ozbiljno najavljujući pohod na osvajanje eurospkog trona o kojemu sanja njen vlasnik. Jer malo je momčadi na ovom svijetu koji mogu jednoj Barceloni »zabiti« čak četiri zgoditka u samo jednom susretu… (1:2, 4:2)
JUVENTUS: Iako su joj uoči torinskog revanša davane  skromne šanse, »Stara dama« je još jednom potvrdila svoj impozantni renome uspješnosti u europskim susretima. U tvrdoj utakmici, u kojoj je madridska »Galaktika«, sastavljena od skupocjenih zvijezda svjetskog nogometnog sazviježđa, nastojala, prije svega, obraniti minimalnu prednost iz prvog susreta, »Juve« je ipak uspio u regularnom tijeku jednom otključati Realovu bravu. Pogotkom u nastavku zamračio je »španjolski kozmos« i »gospodski« se ušetao u skupinu osam najboljih europskih momčadi. Ipak je to momčad koju vodi Fabio Capelo, a u ovoj igri to mnogo znači… (0:1, 2:0)
MILAN: »Rossoneri« su u dva sraza protiv nekad velikog Man-chestera pokazali da im je gotovo nemoguće zabiti pogodak, a da im samo jedan gol garantira pobjedu. Ancelotijeva momčad je ovim prolazom istaknula najozbiljniju kandidaturu za plasman u veliko finale...(1: 0, 1:0)
BAYERN: Poslije dužeg vremena »bavarski ponos« je pokazao svu »ljepotu« njemačkog nogometa, oličenog u maksimalnoj disciplini pridržavanja osnovne trenerske zamisli. A ona se pred londonski uzvrat bazirala samo na jednoj postavci, ne primiti više od jednog gola. Hrvatski reprezentativac Robert Kovač je, uz pomoć kolega iz obrane, uspio sačuvati povoljan rezultat i unatoč minimalnom porazu ovjeriti vizu za četvrtfinalni ždrijeb. (3:1, 0:1)
LIVERPOOL: Momčad, u kojoj je sve standardniji član prve postave Igor Bišćan, ove sezone je poznata po iznimno blijedim partijama na strani, ali je protiv »farmaceuta« iz Leverkusena pronašla »lijek« svojoj boljki. U sigurnoj i efikasnoj igri »pospremili« su tri gostujuća gola i uvjerljivo se plasirali u nastavak ovog natjecanja. (3:1, 3:1)
LYON: Francuski prvak je naprosto »uništio« njemačkog prvaka Werdera »zabivši« mu ukupno deset zgoditaka u dvije utakmice. Impresivno zvuči »sedmica« s kojom se u Bremen vratila momčad Ivana Klasnića. (3:1, 7:2).
PSV: Epitet najprijatnijeg iznenađenja u susretima osmine finala predstavlja nizozemska momčad PSV-a, koja je po prvi puta u svojoj povijesti uspjela osigurati plasman među osam najboljih u Champions league. Prošlogodišnji finalist Monaco poražen je u obje utakmice. (1:0, 2:0)
INTER: iako u talijanskom šampionatu bilježi rekordan broj neodlučenih rezultata, »druga momčad« iz Milana zaigrala je, u najvažnijem susretu za opstanak u Europi, kako dolikuje momčadi prepunoj vrhunskih nogometaša. Uvjerljivom igrom i glatkom pobjedom nad braniteljem naslova Portom, uz tri gola prvog strijelca Adriana, Inter je najavio daleke domete u nastavku natjecanja u Champions league. (1:1, 3:1)                                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika