Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mir je način življenja

SUBOTICA - Tajnik Odjela za odnose s državama pri Vatikanu preuzvišeni msgr. Jean Louis Tauran boravio je 20. veljače u Subotici, te je u katedrali svete Terezije Avilske predvodio misu koju je prikazao za mir. 
»Mir se ne doživljava samo u obitelji nego i u nacionalnoj zajednici kojoj pripadamo. Znamo da postoji i veoma uska povezanost između mira i demokracije. U prošlom stoljeću vaše zemlje su iskusile stravičnu stvarnost - da diktature rađaju rat i ostaju na vlasti pomoću rata. Isto tako je istina da i demokracije mogu otići krivim putem i to na taj način što će ponižavati političkog suparnika i onemogućavati mu ekonomski razvoj. Sve to izaziva agresivnost i opasno ponašanje«, rekao je Tauran, poručivši da mir nije samo odsutnost rata, nego je to način življenja koji zahtijeva obnavljanje srca i hrani se molitvom. 
S msgr. Tauranom prošlog su četvrtka u katedrali misu predvodili i nuncij Eugenio Sbarbaro, nadbiskup Stanislav Hočevar, biskupi Srbije i Crne Gore, a prisutni su bili i visoki crkveni predstavnici - Srpske pravoslavne crkve episkop bački gospodin Irinej, Kršćanske reformirane crkve István Csete Szemesi, predstavnik Slovačke evangeličke crkve, te superintendant Evangeličke crkve Árpád Dolinszky. Misi su prisustvovali i predstavnici državnih i nacionalnih zajednica – potpredsjednik Vlade Republike Srbije József Kasza, predstavnik pokrajinske vlade Imre Kern, predsjednik gradske vlade Géza Kucsera i drugi. Msgr. Tauran je u Srbiji i Crnoj Gori boravio na poziv Savezne vlade i Ministarstva vanjskih djela.
 
Slavica Mamužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika