Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pola stoljeća muzeja u županji

ŽUPANJA – Prigodom nedavnoga posjeta Županji učinio mi se zanimljivim podatak da je Zavičajni muzej »Stjepan Gruber« nedavno obilježio 50. obljetnicu postojanja i rada, pa sam potražio ravnateljicu muzeja Janju Juzbašić.
    Muzej u Županji osnovan je 1953. godine, kaže ravnateljica Juzbašić, na inicijativu nekolicine zaljubljenika u zavičajnu kulturnu baštinu: Franje Lešića, Ivice Svirčevića, Josipa Lončarevića, Josipa Hudolina, Julija Popovića, Mate Vujkovića, Ivice Bačoke, Ivana Balentovića, Josipa Matasovića, Miroslava Poljaka, Stanka Juzbašića, Florijana Đakovića, Ivana Galovića, Emilije Romić, Mirka Lackovića i Stjepana Grubera. Početkom kolovoza, ili točnije rečeno 4. kolovoza 1953. godine, osnovan je Muzej u Županji, a Stjepan Gruber imenovan je voditeljem i ravnateljem.
    Zvali su ga još Kotarski muzej, Muzejska zbirka i Muzej Posavine, no, on je vrlo brzo udovoljio svojoj svrsi, uglavnom zahvaljujući nesebičnoj pomoći Gradskog muzeja u Vukovaru s tadašnjim ravnateljem Antom Eugenom Brlićem, te podršci Zdenke Lehner i Mire Malbaša iz osječkog Muzeja Slavonije te Antuna Bauera, poznatog ljubitelja umjetnina iz Zagreba, i Josipa Korde i Dionizija Švagelja iz Vinkovaca. Već 1956. godine muzeju je darovano nekoliko tisuća predmeta, starih spisa i fotografija od strane 350 darovatelja, a koju godinu poslije zabilježeno je da je Muzej u Županji posjetilo 9.500 posjetitelja. U to vrijeme Muzej dobiva na raspolaganje stari graničarski Čardak, koji za tu namjenu odgovara i po svom povijesnom i arhitektonskom karakteru.
    Muzej je danas smješten u dva povijesna zdanja, Čardaku i Agenciji, te odnedavno ima i novi objekt u kojemu su prostori za čuvanje građe i uredi djelatnika. Čardak je posljednji očuvani primjerak vojno-krajiške obrambene arhitekture i datira iz druge polovice 18. ili s početka 19. stoljeća, kao središnji graničarski punkt, stražarnica uz rijeku Savu na granici prema Turcima.
    Agencija je građena sredinom 19. stoljeća u vrijeme kada je Savom, na stalnoj liniji od Siska do Zemuna, plovio prvi hrvatski parobrod »Sloga«, a kako je Županja bila važno pristanište na putu od Siska do Zemuna, izgrađena je zgrada kao postaja za putnike i magazin za potrebe parobrodske agencije.
    »Naš je muzej danas kompleksni muzej zavičajnog tipa s nekoliko zbirki, arheološkom i paleontološkom, ima Kulturno-povijesni odjel sa zbirkama – Vojne krajine, Građanske epohe i Radničkog pokreta, Etnografski odjel sa zbirkom etnografskog materijala i stalnim postavom ‘Etnografija županjske Posavine kroz godinu’, Galerijski odjel i zbirku umjetnina«, kaže ravnateljica Juzbašić, te dodaje da se stalnim radom na terenu redovito popunjavaju zbirke, a trenutačno su radovi na autocesti, pa će arheološka zbirka biti dopunjena novim istraživanjima na lokalitetu uz autocestu.
    »Što se izložbenih aktivnosti tiče, nastojimo biti aktualni i našu aktivnost vezati za značajnije datume i nadnevke, kakvi su recimo Dan državnosti, Dan grada, a naravno i u pravcu promicanja naše tradicionalne kulturne manifestacije ‘Šokačko sijelo’, pa smo tako i ove godine, sijelu u čast, postavili izložbu ‘Drvo u tradicijskoj kulturi županjskoga kraja’, koju će naši posjetitelji moći vidjeti do jeseni’, najavljuje ravnateljica muzeja.
    Posjetili smo i izložbu vezanu za drvo, jer sve je ovdje u županjskoj Posavini vezano za Spačvanske šume i hrast lužnjak, od šume se na ovim prostorima živjelo, u šumu se skrivalo, branilo se svoje ali i tuđe. Posjetili smo i »Stalni postav etnologije« i bili zadivljeni bogatstvom kulturne baštine i ljepotom običaja, ljepotom nošnji i predmeta koji su bili u uporabi. Stalni je postav uređen još početkom 2001. godine, a autorica je postava Janja Juzbašić. Fotografije će najbolje svjedočiti o našim dojmovima.
S. Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika