Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Prekinimo zavjeru šutnje«

Helsinški odbor za ljudska prava organizirao je na teritoriju cijele Srbije akciju prikupljanja potpisa za donošenje krivičnog zakona o diskriminaciji. Akcija pod nazivom »Prekinimo zavjeru šutnje« u Novom Sadu je organizirana na dva mjesta – na Trgu slobode i na SPENS-u kod kafića Makijato u petak i u subotu 11. i 12. ožujka.
    Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (HOPS) za dva dana sakupio je oko 350 potpisa Novosađana. Ravnatelj novosadske kancelarije HOPS-a Pavel Domonji rekao je da prijedlozi zakona protiv diskriminacije postoje, ali nikako da se stave na dnevni red Skupštine Srbije.
    »Želimo prikupiti dovoljno potpisa, kako bi se taj zakon konačno stavio na dnevni red, jer bez tog zakona cjelokupna priča o ljudskim pravima pada u vodu, pošto se ne može inzistirati na ljudskim pravima, ukoliko ne postoji jednakost gradjana pred zakonom«, rekao je Domonji. On je ocijenio kako je u Srbiji na djelu restauracija sustava vrijednosti koji je bio karakterističan za vrijeme režima bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića.
    »Kako vrijeme više odmiče, Srbija kao da se sve više navikava na taj sustav vrijednosti za koji smo mislili da je 5. listopada 2000. godine uništen. Na žalost, vidimo da nije i svjedoci smo da se vraćaju na scenu i Miloševićevi socijalisti i retrogradne snage, o čemu treba javno govoriti i ukazati gdje to vodi Srbiju«, kazao je Domonji.
    On je dodao kako to svakako nije pravac koji Srbiju vodi k deklariranom cilju, odnosno priključenju Europskoj uniji.
    »Zato smatramo da ne treba šutjeti, već da treba učiniti sve, kako bi se skratio taj trnoviti put k EU i da se učini što bezbolnijim, naveo je Domonji.
    Akciju »Prekinimo zavjeru šutnje« pokraj HOPS-a, podržale su i nevladine organizacije Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beogradski krug, Komitet pravnika za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih, Žene u crnom, Građanske inicijative.
    Ovih osam NVO apeliralo je nedavno na javnost u Srbiji da se »probudi iz poslijelistopadske letargije«, kako bi bilo spriječeno širenje radikalizma u javnom i političkom životu.
    »Stari i novi zagovornici fašističke i antisemitske ideologije obilato koriste pogodnosti nakladništva i suvremenih tehnologija. Bezbrojnim nakladama ‘Protokola sionskih mudraca’ domaći izdavači dodali su djela čiji zlokobni naslovi već sami po sebi prizivaju vremena minhenskih pivnica«, navodi se u apelu grupe NVO.
    U Novom Sadu akciju je podržalo i nekoliko lokalnih i regionalnih nevladinih organizacija.
    Kako bi mogli predložiti Narodnoj skupštini Krivični zakon o diskriminaciji, neophodno je sakupiti 30 tisuća potpisa građana. Akcija bi trebala biti organizirana u svim gradovima u kojima Helsinški odbor za ljudska prava ima sjedište, rekao je Pavel Domonji iz novosadskog Helsinškog odbora.
D. Po. i Beta

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika