Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ključni problemi potisnuti na kraj sjednice

Nakon što je skupina vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća sukladno Statutu i Poslovniku zatražila sazivanje sjednice HNV-a, predsjednik Vijeća mr. Josip Ivanović je i sazvao 6. sjednicu HNV-a za subotu 19. ožujka.
    Međutim, iako je skupina vijećnika predložila dnevni red od samo dvije točke, koje smatra gorućim u hrvatskoj zajednici – ostvarivanje prava na informiranje na RTV Novi Sad i reagiranje na pokušaj uvođenja »bunjevačkog jezika« u osnovne škole u Vojvodini – u dnevnom redu koji je predložio predsjednik HNV-a te točke su uvrštene tek kao šesta i sedma, a ispred njih su: 1. usvajanje zapisnika s prethodne sjednice, 2. usvajanje Izvješća o realizaciji Plana rada Vijeća za 2004. godinu, 3. Usvajanje financijskog izvješća za 2004. godinu, 4. prijedlog za uskraćivanje povjerenja predsjedniku Izvršnog odbora Vijeća, 5. Prijedlog za izbor novog predsjednika i članova Izvršnog odbora.
    U materijalu uz 6. točku dnevnog reda (ostvarivanje prava u pogledu informiranja hrvatske zajednice na vlastitom jeziku na RTV Novi Sad), iznosi se prijedlog daljnjih koraka u rješavanju ovog problema: HNV zahtijeva osnivanje uredništva na hrvatskom jeziku pri RTV NS i to isključivo uz dogovor s Vijećem, zahtijeva se povjeravanje produkcije programa na hrvatskom jeziku Novinsko-izdavačkoj ustanovi »Hrvatska riječ« dok se ne steknu uvjeti za legitimno funkcioniranje uredništva na hrvatskom jeziku pri RTV NS, zahtijeva se povlačenje tužbe RTV Novi Sad podnesene protiv Dušice Dulić i Zvonimira Perušića, djelatnika u području informiranja u hrvatskoj zajednici, a HNV je spreman snositi sve troškove toga sudskog procesa. Ujedno se ostavlja Statutarnom odboru HNV-a da procijeni moguću tužbu protiv RTV Novi Sad. Među ostalim prijedlozima iznosi se da je zakazan sastanak Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine za 30. ožujka, na kojemu će prva i središnja točka dnevnog reda biti problem neostvarivanja prava na informiranje hrvatske zajednice na vlastitom jeziku na RTV Novi Sad.
    Uz 7. točku dnevnog reda (reagiranje na pokušaj uvođenja »bunjevačkog jezika« u osnovne škole u Vojvodini), u materijalu za sjednicu koji je razaslao predsjednik HNV-a iznosi se da HNV podržava Otvoreno pismo pedeset uglednih Hrvata pripadnika bunjevačkog roda i stavove o tom pitanju iznesene u njemu, a predlaže se upućivanje toga pisma, kao stajališta HNV-a, svim relevantnim institucijama u SiCG, Republici Hrvatskoj i institucijama međunarodne zajednice.        
      
     Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika