Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­sre­ti vi­so­kog ri­zi­ka

Uzvratna rukometna utakmica između Zagreba i Partizana, održana u Ledenoj dvorani u Zagrebu 13. ožujka, punila je stupce ne samo sportskih rubrika i hrvatskih i srbijanskih medija ovoga tjedna, ali ne zbog sportskih rezultata već zbog nereda koji su izazvali navijači u Zagrebu.
    Ozlijeđena sutkinja Vrhovnog suda Srbije, pet srbijanskih novinara i jedan hrvatski interventni policajac, dva oštećena autobusa koji su prevozili navijače beogradskoga Rukometnog kluba Partizan i srbijanske novinare te dva oštećena policijska vozila i četiri automobila hrvatskih građana, rezultat su navijačkih nereda na ulicama i u dvorani u Zagrebu. Navijački neredi u kojima su ozlijeđeni državljani SiCG, izazvali su reakcije Ministarstva vanjskih poslova SiCG, koje je zatražilo da se počinitelji kazne, dok je Hrvatski zbor sportskih novinara reagirao otvorenim pismom.
UVERTIRA U BEOGRADU: Izvješća s tjedan dana prije toga održane utakmice u beogradskoj dvorani Pionir, između ova dva ista tima, također govore o nesportskim pratećim događanjima u kojima je jedan hrvatski novinar, kako izvještava B92, zadobio lakše povrede glave i grudnoga koša. U beogradskom »Glasu javnosti« o ponašanju domaćih navijača na toj utakmici, koji su posljednjih desetak minuta bacali tvrde predmete na teren, lomili stolice, i pokušali se obračunati sa simpatizerima Zagreba, što je policija spriječila, piše se da »ne služe na čast Beogradu« a prenosi se i izjava tajnika Partizana Mikija Stevanovića, koji je kazao kako su »čuvari reda olako prišli tom problemu, jer je još prije utakmice bilo ubacivanja raznih sitnih predmeta na teren, a zatim već poslije tri-četiri minute upaljena je hrvatska zastava«, što je bio nagovještaj da može doći do nereda.
    Već tada su vođe Grobara najavili svoj dolazak na uzvratni susret u Zagreb iako je direktor Rukometnog kluba Zagreb Bartol Kaleb kazao kako karata više nema. Činjenica da su hrvatski navijači, njih tridesetak, uvedeni od strane policije u dvoranu Pionir bez ulaznice, očevidno je za oko 150 navijača Partizana bilo dovoljno opravdanje da krenu put Zagreba i bez ulaznica.
DIVLJANJE U ZAGREBU: No, ako je beogradska utakmica prošla ipak samo uz incidente u samoj dvorani, u Zagrebu se tog nedjeljnog dana, 13. ožujka, događalo svašta, i to ne samo u dvorani nego i na ulicama Zagreba i uokolo grada, kako opisuje Marko Bilić u Slobodnoj Dalmaciji.
    »U Vinkovcima su kamenovali vlak u kojemu su bili navijači iz Srbije. U Dugom Selu je policija izmjestila Srbe iz vlaka u tri ZET-ova autobusa, sigurnosti radi, prolazeći kroz Dubravu dva su demolirana. Pred hotelom Panorama, u kojemu su bili smješteni gosti iz Beograda, kamenovana su dva autobusa Laste (BG).
    Najžešće je ipak bilo u samoj Ledenoj dvorani koja je najmanje od svega bila – ledena. Najprije ‘partizani’ nisu htjeli iz hotela jer se nisu osjećali sigurnima. Utakmica samo što nije trebala početi, a njih još nema… Ionako naelektrizirana atmosfera time je bila još više usijana. Onda se dogodila jedna od najvećih pogrešaka organizatora utakmice: hrvatske novinare smjestili su uz rub igrališta, dolje na terenu, a gostujuća 34 novinara na tribinu, nadohvat domaćim navijačima!? Kad su se srbijanski novinari pojavili dvorana je eksplodirala od nezadovoljstva. Među novinarima bila su i trojica ‘grobara’. Jedan od njih skočio je na stolicu, visoko podigao šal Partizana i tri prsta. Tu je nastao pakao, nama za leđima. BBB-ovci su preskakali ograde i sa svih strana dvorane pristizali željni obračuna, pojavilo se i osiguranje, nastala je makljaža na više frontova. Na tribini nije se znalo tko koga mlati, staklo razbijenih boca letjelo je po gledateljima, zrakom su letjeli upaljači, kovanice, mobiteli, bejzbol palice, boce… Doživio sam puno žestokih situacija u sportu, ali ovo je bila prva u kojoj sam pomislio da je sve izvan kontrole i da će se dogoditi veliko zlo. Srećom, nakon sat i 14 minuta zakašnjenja utakmica je ipak počela i uspjela se odigrati do kraja«, piše Bilić.
ORGANIZIRANI NEREDI: Međutim, to nije sve. Toga dana dogodila su se još dva napada na državljane SiCG, koji su se zatekli u Zagrebu kao sudionici događaja bez ikakve veze s rukometnim susretom. Kako je izvijestio HRT, oko 16.15 sati na Slavonskoj aveniji jedan srpski novinar je teško, a dvojica njegovih kolega su lakše ozlijeđena. Oni su automobilom SiCG oznaka krenuli na košarkašku utakmicu Cibone i Hemofarma iz Vršca, kada su ih četvorica ili petorica navijača automobilom presrela i naredila im da izađu iz vozila, nakon čega su ih pretukli rukama, nogama i bejzbolskim palicama. Teško ozlijeđenomu 28-godišnjem novinaru slomljena je vilica. Policija je uspjela uhititi dvojicu 22-godišnjih napadača koje povezuju s tim. napadom.
    Zagrebačka policija je izvijestila i da je mercedesov kombi u kojem se nalazila pomoćnica ministra pravde Srbije Mirjana Grubić i šestero sudaca Vrhovnog suda napala skupina od petnaestak nepoznatih mladića oko 21.50 sati u Islandskoj ulici na autobusnom ugibalištu, gdje su nakon što su na radiju čuli da se održava rukometna utakmica, članovi izaslanstvo Ministarstva pravde SiCG zatražili zaštitu dvojice prometnih policajaca. U tom trenutku jedan od huligana bacio je bejzbolsku palicu i razbio stražnje desno staklo kombija, nakon čega su se izgrednici razbježali, a od krhotina stakla je lakše ozlijeđena sutkinja Vrhovnog suda Srbije kojoj je pomoć pružena u Klinici za traumatologiju.
    Načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec ocijenio je da su domaći navijači Bad Blue Boysi bili vrlo dobro pripremljeni i organizirani te da je riječ o namjerno izazvanim neredima. To, prema njegovim riječima, dokazuje i napad na autobus s navijačima Partizana koji je osiguravalo 150 interventnih policajaca.
    U zagrebačkoj policiji kazali su kako je moguća prijava i protiv organizatora utakmice, odnosno Rukometnog kluba Zagreb.      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika