Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 10. 3.

Lo­bi­ra­nje
I zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, koji sudjeluje na zasjedanju Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije, imao je prigodu lobirati za hrvatsko priključivanje Uniji. Bozanić se i osobno susreo s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Go­spo­dar­stve­ni­ci
U Subotici je održan susret predstavnika Regionalne gospodarske komore Subotica i Županijske komore iz Osijeka. Iz Osiječko-baranjske županije stigli su predstavnici 12 firmi iz prehrambene i kemijske industrije. U ovom momentu sa Srbijom posluje oko 300 poduzeća iz Osiječko-baranjske županije.

Voj­vo­di­na
Pokrajinska vlada uputila je republičkoj Skupštini prijedlog platforme o položaju Vojvodine u novom ustavu Srbije. Pokrajinski premijer i vicepremijer Bojan Pajtić i Tamás Korhecz ocijenili su da prijedlog, u glavnim točkama, nije u suprotnosti s prijedlozima koje su predložile republička Vlada i tim predsjednika Srbije Borisa Tadića. Kreatori platforme kažu i da je ovaj dokument zasnovan na tri principa. Prvi je definiranje Vojvodine kao suvremene europske regije, drugi princip je cjelovitost Srbije, dok treći princip počiva na ustavnoj garanciji prava pokrajine da raspolaže imovinom, a ovo posljednje se ujedno naglašava i kao jedan od najvažnijih principa platforme. Predsjednik Izvršnog Vijeća Vojvodine Bojan Pajtić smatra kako će većini parlamentarnih stranaka u našoj zemlji platforma biti prihvatljiva.

Stan­dar­di
Šef Misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby kaže da je Hrvatska ostvarila napredak, ali nedovoljan na polju povratka izbjeglih.

PETAK, 11. 3.

Put
Ministrica u Vladi Crne Gore za europske integracije Gordana Đurović izjavila je da državna zajednica ne olakšava put do EU. Ona je ocijenila da se nepotrebno inzistira na argumentaciji kako je državna zajednica Srbije i Crne Gore brži put za integraciju u Europu. »To je priča iz 2002., a sada je 2005.«, rekla je Gordana Đurović.

Di­ja­log
Predstavnici vlasti u Beogradu i kosovskih Srba kazali su da su spremni za neposredan dijalog s Prištinom. Na skupu o Kosovu koji su u Berlinu organizirali Društvo za jugoistočnu Europu i Fondacija Friderich Ebert, politički direktor u Ministarstvu vanjskih poslova Michael Shefer rekao je kako se prije bilo kakvih pregovora o Kosovu moraju isključiti četiri stavke. To su »povratak na situaciju prije 1999., brza i bezuvjetna nezavisnost Kosova, podjela i spajanje Kosova s bilo kojom drugom državom«.

Ame­ri­ka
Ekonomija Europske unije je, prema jednom istraživanju, na razini na kojoj je ekonomija SAD bila krajem sedamdesetih godina. U istraživanju koje će biti predstavljeno Udruženju gospodarskih komora EU navodi se da će EU biti potrebna 51 godina da dostigne produktivnost SAD po stopi zaposlenih, ali i to jedino ako prestigne SAD u njenih 0,5 posto godišnjeg rasta, navodi »Financial times«.

subota, 12. 3.

Ob­ve­ze
Ništa se neće dogoditi ne počnu li pristupni pregovori 17. ožujka, iako hrvatska Vlada i dalje vjeruje da će pregovori tada početi, rekla je u Splitu ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, dodajući kako prije i poslije tog datuma sve hrvatske obveze ostaju. Jedino preostalo sporno pitanje potpuna je suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine, odnosno uhićenje generala Ante Gotovine.

Pri­jet­nje
Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske potvrdilo je da su na adrese nekoliko veleposlanstava i predstavništava međunarodnih organizacija u toj zemlji stigla pisma prijetećeg sadržaja. Pisma su, među ostalim, dobila veleposlanstva Velike Britanije i Nizozemske, dakle zemalja koje prednjače u zagovaranju odgode početka pregovora Hrvatske s Europskom unijom. Policija provodi vještačenje pisama, a posebno se nadziru
i ustanove koje su pisma zaprimile. U MUP-u ne žele otkriti što piše u pismima ni točan popis institucija kojima su upućena.

Go­dišnji­ca
U Beogradu obilježena druga godišnjica ubojstva srbijanskog premijera Zorana Điniđića. Đinđić je ubijen u atentatu ispred sjedišta Vlade 12. ožujka 2003. godine. Bio je prvi demokratski premijer Srbije, a njegova vlada izabrana je 21. siječnja 2001., poslije demokratskih promjena iz listopada 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije.

Uboj­stvo
Jovan Knežević (1966.) osumnjičen za ubojstvo troje rođaka sa ženine strane i ranjavanje jedne rođake uhićen u Beočinu. Kneževiću se pripisuje da je oko 18.15 sati u Karađorđevoj ulici 23 u ovom srijemskom gradiću hicima iz pištolja lišio života šogora Jovana Jovića (1956.) iz Beočina, šogorovu kćerku Anju Jović (1979.), tasta Ivana Babnika (1936.), dok je punica  Franku Babnik (1943.) ranio.

NEDJELJA, 13. 3.

Su­ko­bi
U australskom gradu Sydneyu dogodili su se sukobi Hrvata i Srba koji navijaju za različite nogometne klubove. Na žalost, rivalstvo se tijekom noći proširilo i izvan nogometnih terena, kada je automobil pogođen bakljom, a klupske prostorije prorešetane mecima.
Nasilje je počelo u nedjelju kada su deseci navijača Sydney Uniteda, kluba s hrvatskom pozadinom, u predgrađu Sydneyja ušli u sukob sa suparnicima Srbima, koji podržavaju suparničke White Eaglese. Dva policajca su nastradala dok je pet osoba uhićeno.
Ipak, barbarstvo nije stalo samo na tome, već su u ponedjeljak navečer navijači »Bijelih orlova« zapalili auto zaposlenika Sydney Uniteda, dok su im ovi uzvratili nekoliko sati kasnije ispucavši 12 metaka u klupske prostorije White Eaglesa. No srećom tu nije bilo ozlijeđenih.

PONEDJELJAK, 14. 3.

Me­di­ji
Misija OESS-a u Beogradu podsjeća Vladu Srbije da treba privatizirati lokalne medije sukladno zakonu. Šef Misije Maurizio Massari je rekao kako je odlaganje pune primjene Zakona o radiodifuziji, usvojenog 2002., zaustavilo predviđen proces privatizacije lokalnih i regionalnih elektronskih medija, učinivši ih podložnim političkim utjecajima.

Op­tužni­ca
Haški sud je podigao optužnicu protiv bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljube Boškovskog. Kako prenose agencije, Boškovski se nalazi u pritvoru u Puli zbog ubojstva sedam azijskih emigranata 2002. godine, za koje on tvrdi da su ubijeni tijekom policijske operacije provedene protiv islamskih terorista.

Vla­si
Nevladina organizacija Zajednica Vlaha »Paulj Matejić« iz Melnice kod Petrovca na Mlavi i Vlaška demokratska stranka iz Bora pokrenuli su formiranje nacionalnog vijeća, a savjetnica u Ministarstvu SiCG za ljudska prava i nacionalne manjine Vesna Mitrić potvrdila je iniciranje vijeća koje bi se, između ostalog, zalagalo za uporabu vlaškog jezika u obrazovanju i informiranju.
Prema njenim riječima, 2002. se na popisu stanovništva 40.450 stanovnika SiCG izjasnilo kao Vlasi.

utorak, 15. 3.

Me­ron
Predsjednik Haškog suda Teodor Meron došao je u posjet Beogradu, gdje je s premijerom Vojislavom Koštunicom razgovarao o aktualnim pitanjima suradnje Srbije s Haškim sudom.

Za­kon
Predsjednik Srbije Boris Tadić potpisao je Zakon o radu, koji je prije dva tjedna odbio potpisati, ali istovremeno traži hitnu ocjenu njegove ustavnosti.

Ru­go­va
U Prištini je došlo do eksplozije u trenutku prolaska automobila u kojem je bio predsjednik Kosova Ibrahim Rugova. Eksplozija se dogodila nedaleko od zgrade Vlade Kosova. Prema prvim informacijama, Rugova nije povrijeđen, ali je oštećeno vozilo u kojem se nalazio.

srijeda, 16. 3.

Odgoda
Ministri vanjskih poslova Europske unije odlučili su odgoditi početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka, doznaje se iz diplomatskih izvora. Luksemburško predsjedništvo je nakon rasprave zaključilo da nema potrebne suglasnosti je li Hrvatska ispunila postavljeni uvjet pune suradnje s Haškim sudom. U raspravi je sudjelovalo 17 ministara, od kojih se većina izjasnila protiv početka pregovora, doznaje se iz diplomatskih izvora. Zasad još nema službene potvrde o odgodi, očekuje se da će to biti objavljeno na konferenciji za novinare nakon završetka sjednice. Ministri vanjskih poslova nastavit će poslije podne raspravu o Hrvatskoj kako bi usuglasili tekst zaključaka.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika