Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­nov­no ot­kri­va­nje ma­e­stra pri­po­vi­je­da­nja

Drugo, neznatno prošireno izdanje Vojnić Purčarevog, kronologijski promatrano, trećeg romana »Ljubavi Blanke Kolak«, koji je objavljen prije nekoliko tjedana, ponovno je čitatelju nametnulo sljedeći zaključak: Petko Vojnić Purčar je nedvojbeno najveće literarno pero među vojvođanskim Hrvatima i to iznad, ponad i prije svega kada je u pitanju proza!
    No, slična pozitivna ocjena vrijedi zacijelo ne samo za vrijeme sadašnje i šire od toga regionalnog okvira – Vojnić Purčar slovi kao izvrstan pripovjedač kako u cijeloj suvremenoj hrvatskoj književnosti, tako i u književnostima koje su se stvarale u bivšoj Jugoslaviji, čime se onda, na koncu, njegov značaj i relevantnost znatno i prostorno proširuje.
VELIKI MAESTRO: Dakako, taj prestižni status njemu nije darovan, već ga je zadobio na temelju sljedećih trajnih značajki svojega književna djela: Vojnić Purčar i više nego dobar je naracijama; uvijek pronalazi pravu mjeru između cjelina, dijelova i važnih detalja u strukturiranju građe; uopće maestralno orkestrira gradnju i vođenje radnje; ukazi na bitno i temeljne poruke nisu nikada izravno priopćeni; suvereno vlada opisima krajolika; jednako vješt je u oslikavanju i opisu dinamizma likova te risanju njihovih psiholoških profila; znalački odrađuje monologe i vođenje dijaloga… Riječju, Petko Vojnić Purčar je znan kao veliki majstor pera, napose u pripovijedanju, što se onda potvrđuje i u vjerojatno najtežoj književnoj vrsti – romanu.
    Istina, on je svoj pripovijedalački talent nagovijestio već s prvom knjigom novela – treba se samo prisjetiti kako je kritika pozitivno dočekala »Svetove i satove« (1967.). Među njima nije manjkalo oduševljenja ni za roman mu prvijenac – »Odlazak Pauline Plavšić« (1969.), a za svoj drugi roman »Dom, sve dalji« dobio je u svojoj trideset i osmoj godini jednoglasnom odlukom žirija najcjenjeniju književnu nagradu za roman – NINovu nagradu za 1977. godinu. Time ovjenčan, postavši gotovo klasikom, nakon dvije godine Vojnić Purčar objavljuje i svoj treći, ne manje kvalitetan, roman – »Ljubavi Blanke Kolak«. Do danas, objavit će još dva romana: »Večernje buđenje« (1987.) i »Crvenokošci« (2002.). I u svakome je svojemu romanu zorno svjedočio gore navedene značajke vlastitog literarnog umijeća.
PLURALNOST LJUBAVI: Blanka Kolak! Ponovno ime žene u Petkovu romanu!! I ponovno već svojim izravnim mjestom u naslovu jasno se nagovještava kako će u romanu o ženi toga imena biti glavna riječ. Postavši, pak, tako nosećim subjektom radnji, cijeli roman onda, zapravo, literarno odgovara na dva temeljna pitanja – tko ona jest i kakva joj je sudbina? No, na ovo posljednje se pitanje odgovor dobiva putem usadrženja prve riječi iz naslova – nju, naime, u romanu unajvećma otkrivamo kroz ljubavi joj. Ljubavi!
    Da, ljubavi!! Dakle, taj je ljudski egzistencijal u njezinom životu bio pojavljen kao pluralan! I ne samo da je pluralan, već je i po naravi složen: njegovo ostvarenje, naime, »putovi ljubavi«, su »neizvjesni, prepleteni«, pa ih je onda stoga i teško »razmrsiti i predvidjeti«, čega je Blankin život i više nego uzoran primjer!
POSVIJEŠTENA VELIČINA: U ravni, pak, konkretnoga govora, u osnovi je tematskoga okvira ovoga romana Vojnić Purčarevo pripovijedanje o dramama života jedne žene i njezinim ljubavima, a što se zbiva u okružju jednog vremena i podneblja. Vremena i podneblja ovdašnjem čitatelju i više nego znanog, budući da ih iskušava kao vlastite – Bačka je to, Subotica i njezin atar, a u bremenito i neizvjesno vrijeme poraća, koje sa ženom ne zna što točno hoće.
    Velika je to priča o ne tako običnoj ženi, a u tako vrijeme, o njezinom odrastanju, postignućima i padovima, ostvarenjima i promašajima, o ženi skrhanoj izazovima putenosti… Ženi okružene povijesnim okolnosti poraća, punih okrutnosti, nenaklonjenosti i novuma, u čemu se često mogu prepoznati i naše vlastite životne situacije… O čemu svemu naš Petko maestralno ispripovijeda. Tada potvrđen takav, a sad tek osviješten. Ponovljeno je naprosto ono literarno najbolje. Pa tko voli dobru knjigu neka čita! Kajati se neće, jer ne može se!                

  Tomislav Žigmanov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika