Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Impresivna igračka karijera

Hokej na travi, iako kod nas spada u tzv. »male« sportove, izuzetno je popularan u mnogim zemljama sportskog globusa, posebice na zapadu Europe i na azijskom kontinentu. Ova lijepa igra, koja svoje korijene vuče još prije tisuću i više godina, imala je na prostorima bivše zajedničke države svoje najjače uporište upravo u Subotici, na vojvođanskom sjeveru. U vrijeme uvjerljive dominacije subotičkog hokeja na travi, oličenog u višestrukom šampionu »Zorka Slavici«, jedan od njenih najboljih igrača na našim prostorima je bio Predrag Sesar, višestruki reprezentativac Jugoslavije. Iako još uvijek formalno registriran, ovaj veliki hokejaš sve više je aktivniji u pasivnijoj ulozi suca i trenera.
4Koliko godina ste aktivno u hokeju na travi?
Hokej na travi sam počeo igrati još davne 1975. godine, što znači da sam već puna tri desetljeća u ovom lijepom sportu kojemu sam posvetio cijeli svoj život. Od najmlađih sekcija pa sve do reprezentativne seniorske vrste odigrao sam 28 natjecateljskih sezona u svom prvom i jedinom klubu za koji sam nastupao u našoj zemlji. Za najbolju selekciju one stare i današnje države odigrao sam 110 susreta, a 1986. godine bio sam proglašen za najboljeg subotičkog sportaša.
4Na kojoj ste poziciji u momčadi igrali i koliko ste golova postigli tijekom duge, bogate karijere?
Igrao sam na poziciji halfa i desnog krila, a što se tiče točnog broja golova koje sam postigao tijekom duge karijere mislim da se brojka »vrti« oko 700 postignutih zgoditaka. Od toga je bilo 300 golova »vani« na travi, dok je ostalih 400 postignuto u dvorani na parketu.
4Vaši golovi su znatno pomogli osvajanju brojnih šampionskih titula Vaše momčadi. Koliko ste naslova osvojili?
»Zorka« je za vrijeme svoje apsolutne dominacije u hokeju na travi osvojila 16 titula prvaka države i 15 puta je bila najbolja u nacionalnom kupu. Glede internacionalnih natjecanja bili smo dva puta treći u Europi i nekoliko puta četvrti.
4Hokej na travi, kako je njegov naziv, tijekom sezone na otvorenom se igra na pravoj i umjetnoj podlozi, dok se za vrijeme zimskog perioda natjecanja održavaju u dvoranama na parketu. Kakva je razlika u igri na ove dvije posve različite podloge?
Prije svega igra na parketu je mnogo brža i dinamičnija, s obzirom kako nema auta (postoje mantinele od kojih se loptica odbija nazad u igru), te ovdje u samoj igri učestvuje samo pet igrača plus golman, što otvara mnogo više prostora za igru.. Upravo zbog ovih bitno drugačijih činitelja »zimski hokej« ima mnogo više golova.
4Iako je kod nas ovaj sport posve nepoznat široj javnosti, diljem sveta je ova igra palicama i lopticom iznimno popularna. Gdje ste sve igrali hokej braneći klupske i nacionalne boje?
Jedan od razloga što sam se opredijelio za hokej na travi, iako sam nekoliko godina paralelno uspješno igrao i nogomet (u NK »Bačka« iz Subotice), koji je bio i ostao moja velika sportska ljubav, bila su upravo sportska putovanja i mogućnost da sa svojom palicom proputujem dobar dio svijeta. Za protekla tri decenija bili smo i igrali u mnogim europskim zemljama, dijelu Afrike i Azije. Ali ipak nastup u Indiji, na »Lehar« kupu pred 30.000 gledatelja spada u nezaboravne momente kojih ću se uvijek rado prisjećati.
4Iako ste još uvijek registrirani igrač, sve više ste aktivniji uz liniju kao sudac i trener.
Još uvijek sam registriran za momčad »Sveti Đorđe« iz Beograda, ali nisam igrao za njih jer sam tijekom ove sezone sudio prvoligaške susrete. Od strane stručnog kadra proglašen sam za najboljeg suca u ovoj sezoni, a u slobodno vrijeme radim s mlađim kategorijama budućih hokejaša.
4Kakva je budućnost ovog sporta na našim prostorima i koliko je interesiranje djece?
Interesiranje je veliko, ali je, kao i kod brojnih drugih sportova, najveći problem u financijskoj neimaštini i nedovoljnoj količini sredstava. Sport kao sport i nije toliko skup, najskuplja je palica koja košta oko 100 eura, ali i to je danas veliki novac. Nedavno sam pronašao nekoliko svojih starijih palica i podijelio ih mladim igračima koji ih nisu imali.                                                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika