Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Govor cvijeća

Prema ustaljenom običaju svakog 8. ožujka milijuni pripadnika muškog roda pokušavaju prigodnom pažnjom »izvaditi cjelogodišnje fleke« kod voljenih i dragih ženskih osoba. U najvećem postotku simboličnog iskazivanja emotivne naklonosti, pored raznovrsnih maštovitih i manje maštovitih darova, poglavito dominira cvijeće. Svježe ubrano, zasađeno u saksiji ili čak, u znatno rjeđim slučajevima, i vještačko…
DARIVANJE CVIJEĆEM: Pokraj već spomenutog praznika žena, cvijeće se prigodno daruje u brojnim svečanim prigodama kao što su, primjerice, čestitanja značajnih događaja poput: vjenčanja, rođenja djeteta, krštenja, rođendana i sličnih svetkovina. No, ipak najčešći povod darivanja je emotivne prirode i iskazuje se u nastojanju pojačavanja sentimentalne sveze između muškaraca i žena. Ali, da taj lijepi i mirisni atribut ne bi izazvao kontradiktorni efekt kod voljene ili drage osobe, iznimno je važno znati mjeru u određenoj situaciji.
    U prvom redu važno je voditi računa o broju cvjetova koji se namjeravaju darivati. Romantično je izabrati jedan cvijet, najčešće je to ruža koja svojom ljepotom i bodljama idealno simbolizira ljubav, ali je posve neprikladno kada se »spari« tri ili, čak i pet ovih lijepih biljki u određeni buket. Znakovitost pažnje dobiva na vrijednosti, ponajviše oličenih u potrošenoj sumi novca, tek od sedam ili pak jedanaest komada, što se već smatra iznimnim znakom posebne pažnje. Primjećujete i naravno dobro znate, kako se nikako ne poklanja paran broj niti jedne vrste cvijeća, jer se, kako je to učestalo u narodnoj predaji, »upareno cvijeće« nosi isključivo na groblje. Također je važno voditi računa i o boji cvijeća koje se daruje, jer crvena boja simbolizira ljubav, dok pak žuta iskazuje određeni vid ljubomore. Ukoliko se želi izbjeći određena direktna konotacija i emotivne namjere, onda je najbolje pribjeći mješovitim buketima u kojima dominiraju »neutralne« boje poput roze, oranž ili plave. Ako ste u konkretnoj nedoumici, najbolje je potražiti savjet iskusnije osobe ili se konzultirati u cvjećari.
PRIMOPREDAJA: Prema bontonu cvijeće se uvijek treba predati barem djelomice raspakirano, a ne skriveno šarenim, ukrasnim celofanom ili papirom. Također, ovisno o situaciji i mjestu predaje, mora se povesti računa o veličini izabranog cvjetnog aranžmana. Na primjer ukoliko se s voljenom osobom nalazite negdje vani (izlazak na večeru, kino, teatar) računajte da bi ogroman buket mogao predstavljati neželjeni teret i balast u određenim situacijama. U takvim prigodama najefektnije je darivati jedan cvijet ili pak manji buket. Posve druga stvar je kada se šalju, obično, veći cvjetni aranžmani u određenim prigodama trenutačne spriječenosti dolaska ili, pak, blage stidljivosti izravnog pojavljivanja pred osobom prema kojoj se gaje određene simpatije ili emocije. U takvi slučajevima veličina buketa ili cvjetnog aranžmana može često puta biti odlučujuća za željeni povratni efekt. Vrlo je važno nikako ne zaboraviti da se uz poslano cvijeće obvezno šalje i adekvatna poruka ili pisamce u kojemu se decidirano naznačuje pošiljatelj. Prije svega zbog bontona i osnovne komunikacijske kulture, ali i da bi se izbjegli mogući nesporazumi, kao i prisvajanje »tuđih zasluga«. Kod mlađih osoba slabijih financijskih mogućnosti, popularan je trend ostavljanja cvjetnog znaka na prigodnim mjestima poput školske ili studentske klupe, na prozoru ili vratima stana, na vjetrobranskom staklu automobila i sl.
OPREZ S CVIJEĆEM: Govor cvijeća, pokraj svoje pozitivne intonacije, ponekad može imati i negativnu posljedicu za razvoj određenih emotivnih relacija. Pogotovo, ako se propusti neki o gore navedenih detalja (boja, količina), ali je ipak najgore ukoliko se dogodi da darujete uvenulo cvijeće. Taj problem se često zna pojaviti tijekom toplije vremenske sezonu u kojoj najviše strada sječeno cvijeće. U najnovije vrijeme pak, među ženskim rodom, sve je više ekološki osviještenih pripadnica nježnijeg spola, koje zagovaraju darivanje isključivo zasađenim biljkama u saksiji. Darivanje mnoštva skupocjenih ruža u velikom buketu, kod istih bi izazvalo posve suprotan efekt.
    Prije nego što se odlučite za »govor cvijećem«, provjerite, uz pomoć ljudi iz njenog okruženja, kako osoba kojoj je upućen »reagira« i »razumije« isti. Dobra informacija mogla bi vam u mnogome olakšati izbor, polučiti uspjeh, ali i uštedjeti novac…
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika