Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skro­man početak stu­dent­skog gla­si­la

Prvi broj internog glasila studenata Hrvata iz Vojvodine i Crne Gore naslovljenog akronimom Hrvati iz Vojvodine plus (+) studenti iz Crne Gore »HIV+« pojavio se 1. veljače u Zagrebu. List izlazi jednom mjesečno. Ovo ime je privremeno, a kako kažu, možda ostane i za stalno. Na osam stranica skromno otiskanog materijala studenti mogu naći različite informacije, koje imaju za cilj unapređenje kvalitete njihova studentskog života kao i ostvarivanje bolje suradnje među njima.
    Glavni i odgovorni urednik »HIV+« je Tomislav Brejar, za fotografije je zadužen Miroslav Vujković Lamić a za lekturu Željka Zelić. Na prvoj stranici, obavijesti donose poziv na bavljenje sportom te raspored sportskih aktivnosti (različitih vrsta aerobika, stolnog tenisa i badmintona) u zagrebačkim studentskim domovima »Stjepan Radić«, »Cvjetno naselje«, »Dr. Ante Starčević« i »Lašćina«, kao i tehničke obavijesti o radu veš mašina i sl.
    »Želite li postati milijunaš?« duhoviti je tekst o »sumnjivom« poslovanju djelatnice odjela prehrane SC-a u Zagrebu, koja zarađuje svoje milijunaško carstvo ne vraćajući sitan kusur, autora Tomislava Brejara. Atila Seke pripovijeda »priču o akciji kakvu je imao ovih dana«, tj. humoristično se osvrće na svoj slučaj povređivanja glave prilikom učenja (tj. ljuljanja na stolici!). Na kraju teksta poslije sretnog epiloga i mašnice nakon kirurškog zahvata, autor sreće prijatelja koji uz histeričan smijeh komentira: »Tako ti je to kad vi DIF-ovci počnete nešto da učite«. Glasilo je objavilo i pjesmu »Mi mladi…« Mirele Stantić, kao i tekst »Seoba Hrvata Bunjevaca na prostore Bačke« koji je napisao Mario Bara. Posljednju stranicu prvog broja glasila »Humor«, ispunilo je nekoliko viceva kao i strip autora Denisa Vidića. List je tiskan uz pomoć Ive Škale koji je printao originalne primjerke, dok je Hrvatska matica iseljenika pomogla pri umnožavanju.
    Klub koji okuplja studente Hrvate iz Vojvodine i Crne Gore, koji je ujedno i utemeljitelj »HIV+«, ovakvim oglašavanjem poziva nove članove, kao i nove suradnike, što osigurava svim sadašnjim i novim članovima da objavljuju svoje tekstove, ali i da se lakše organiziraju u budućim zajedničkim akcijama, tulumima, izletima i sl. Poželimo im da potraju još dugo!
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika