Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osobna priča o duhu jednog vremena

Koncem prošle godine prvo u Hrvatskoj, a potom i u ostalim dijelovima bivše Jugoslavije, na tržištu se pojavilo DVD izdanje hrvatskog dokumentarnog filma »Sretno dijete«. U produkciji »Gerila DV Filma« i »Vizije SFT« film kao scenarist i redatelj potpisuje danas uspješni televizijski novinar Igor Mirković. U ulozi producenta našao se redatelj Rajko Grlić. Ovo je novi projekt dvojice autora poslije dokumentarnog filma »Novo, novo vrijeme« iz 2001.
    Film »Sretno dijete« je prošle godine u kinima Hrvatske vidjelo 29.000 gledatelja što ga po statistikama čini najgledanijim domaćim filmom u zadnje tri godine.
JUGOSLAVENSKI »NOVI VAL«: Naslovljen po istoimenoj, nekada, među mladima popularnoj, i tada provokativnoj, čak kao šund i kič specijalno oporezovanoj pjesmi zagrebačke skupine »Prljavo kazalište«, film predstavlja ispovijest redatelja Igora Mirkovića o osobnom odrastanju, koje je bar u njegovom doživljaju obilježilo kreiranje jednog novog pravca. Nostalgično intoniran »žal za mladošću«, film »Sretno dijete« se bavi fenomenom jugoslavenskog »novog vala«, posebice prikazivanjem njegove zagrebačke varijante, koji je autentičnošću, intenzitetom i kreativnom energijom koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih uspio ‘zaluditi’ duše mnogih tinejdžera. Dokumentirajući prošlost glazbenog pokreta, Mirković se nakratko dotiče i neodvojivih tadašnjih društveno-političkih događanja – smrti Josipa Broza, nemira na Kosovu, nestašice kave, redukcije struje… Utemeljenu na glazbi zagrebačkih i beogradskih skupina (pokraj »Kazališta« tu su i »Film«, »Haustor«, »Pankrti«, »Azra«, manje poznata »Patrola«, te »Idoli«, »Električni orgazam«…), autor priču filma gradi kao mladi promatrač epicentra zbivanja, kao dio publike u značajnom gotovo kontrakulturnom kretanju njegove generacije, da bi uporabio film kao dokaz o sreći njegova mladalaštva. Prije Mirkovićeve generacije posljednje generacije klinaca, koja će odrastati u socijalizmu, mladi su svoje idole uglavnom nalazili u nekim udaljenim mjestima na kojima nikada nisu bili. Autor je kao poriv za stvaranje filma iskoristio osobnu sretnu okolnost, njegovo ‘sretno dijete’, kome su baš ti mladalački idoli bili ljudi koje je sretao svakog dana u nekoliko kafića tada popularnih u Zagrebu, shvativši tek kasnije da je to stvar koja je njega i njegovu generaciju na neki način dugoročno i odredila.
NEKADAŠNJI HEROJI: U nastojanju da pronađe nekadašnje heroje, danas raspršene po svijetu, »sretno dijete« putuje kroz Zagreb, Ljubljanu, Beč, Beograd, Budimpeštu, Pariz, Utrecht i New York te sreće: Davorina Bogovića, Darka Rundeka, Vladu Divljana, Srđana Gojkovića – Gileta i druge. Nezaobilazni tvorac Azre Johnny Štulić, pokraj svih iščekivanja, što je i prikazano u filmu, ipak ne uspijeva biti kontaktiran. Emotivni element daje još jednu od višeslojnosti ovog ostvarenja te ga za nijansu odvaja od samog dokumentarnog žanra, a činjenica da je Mirković pokraj filma, elaborirajući ovu temu, izdao i istoimenu knjigu, pokazuje da je predmet njegovog osobnog odnosa prema novovalnoj fenomenologiji vjerojatno još sadržajniji od ovdje prikazanog u sat i pol vremena.
    Kroz cijelu priču pažnja je posvećena magazinima »Polet« i »Džuboks« kao tiskanim osnovicama buđenja novog senzibiliteta, te kultnim klupskim prostorima i koncertnim mjestima poput »Kulušića«, »Jabuke«, zagrebačkog »SC«-a i beogradskog »SKC-a«. U pričama glazbenika neskromno bismo napomenuli i prisutnost subotičkog festivala »Omladina«, na kome su se u to vrijeme prvi puta susretale ove mlade skupine iz različitih dijelova SFRJ.
    »Sretno dijete« je srbijansku premijeru imalo na prošlogodišnjem »Festu«. Prikazivan je na različitim festivalima gdje je zapaženo prošao, posebice ako se uzme u obzir da je nastao u gotovo privatnoj produkciji.
    DVD izdanje Mirkovićevog dokumentarca čini atraktivnim i to što uz sam film, ono uključuje i dodatne materijale kao: ispuštene scene sa snimanja, pet integralnih spotova, čiji se dijelovi pojavljuju na filmu, intervjue s protagonistima, reportažu sa zagrebačke premijere, foto-galeriju i kino-trailer.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika