Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Kon­cert za or­gu­lje u Fra­nje­vačkoj cr­kvi

U okviru predviđenih koncerata u Bazilici svete Terezije i Franjevačkoj crkvi za 2005. godinu, 24. veljače, u Franjevačkoj crkvi održan je koncert za orgulje. Nastupio je mladi orguljaš iz Segedina Kuzma Levente. Na programu su bila djela J. S. Bacha, Max Regera i S. Francka. Iako je u crkvi bilo vrlo hladno, publika je ipak mogla uživati u ovom koncertu, a to je pokazala toplim pljeskom kojim je na kraju koncerta pozdravila nastup mladog glazbenika.
A. P.

Još jed­no pri­zna­nje »Šoka­di­ji«

Ana Miličić, članica KPZH »Šokadija« iz Sonte, predstavljala je ovu udrugu na 22. tradicionalnoj »Šokačkoj zabavi« KUD-a Vranovci – Bukovlje, održanoj 26. veljače u hotelu »Park« u Slavonskom Brodu. Na predstavljanju narodnih nošnji bila je obučena u ruho koje su starije žene »nosile« u crkvu u vrijeme korizme, a u svojoj starosnoj kategoriji dobila je priznanje za najlepšu nošnju. Po povratku, vidno umorna, ali sretna, rekla nam je: »Bilo je prelijepo. Preko 300 zvanica je bilo obučeno u narodne nošnje, pa možete zamisliti kakav je to bio vatromet boja. Pravi blagdan za oči. Ponosna sam na ovu nagradu, to je još jedno lijepo priznanje, kako za mene osobno, tako i za moju ‘Šokadiju’«.
I. A.

Spo­men na Mar­ka Vu­ko­va u Su­bo­ti­ci

U povodu 10. obljetnice preminuća svećenika, pjesnika i kulturnog radnika Marka Vukova (1938.- 1995.) u ponedjeljak 7. ožujka u 18 sati u franjevačkoj crkvi služit će se Sveta misa zadušnica, dok će u 19 sati u prostorijama Gradske knjižnice biti održano predavanje na kome će govoriti mr. Lazar Ivan Krmpotić i s. Marija od presvetog Srca. Stihove Marka Vukova recitirat će Zlata Lacić i Josipa Ivanković uz glazbenu pratnju komornog orkestra »Musica chorda« iz Đurđina pod ravnanjem Nele Skenderović. Organizatori programa su »Pučka kasina 1878« i »Matica hrvatska« iz Subotice.
»Bez svla­ka mra­ka« u 20:17

Recital »Bez svlaka mraka« autora Tomislava Žigmanova i Hrvoja Tikvickog održat će se u ponedjeljak 7. ožujka u dvorištu HKC »Bunjevačko kolo« s početkom u 20 sati i 17 minuta. U programu sudjeluju glumac Vlatko Dulić i saksofonist Géza Kucsera ml. Organizator programa je Hrvatsko akademsko društvo.

Općin­ska smo­tra re­ci­ta­to­ra

Općinsko natjecanje recitatora održat će se danas 4. ožujka u Domu učenika u Subotici. Na smotri će nastupiti 11 sudionika na hrvatskom jeziku.

Ne­po­zna­ti Meštro­vićev opus

Osmi po redu memorijal Ive Kerdića osmišljen kao triennale hrvatskoga medaljerstva i male plastike, otvoren 24. veljače u vukovarskome Gradskom muzeju, trodijelna je izložba s namjerom predstavljanja tradicionalnih, ali i suvremenih dometa u izradi medalja. Osim skupne izložbe, čiji izbor potpisuje kustosica Gliptoteke HAZU iz Zagreba Vesna Mažuran Subotić, triennale donosi i prikaz dijela medaljerskoga opusa Ivana Meštrovića nastaloga u Americi te manju retrospektivu vukovarskoga kipara i medaljera Brane Crlenjaka.
    Kako ističu u vukovarskome muzeju, posebno je važan prilog američkoga Hrvata Michaela Milkovicha, koji je muzejima u Zagrebu, Splitu i Vukovaru darovao svoju zbirku Meštrovićevih medalja. Dio darovanih medalja, koje je Meštrović napravio tijekom svoga američkoga boravka, točnije one iz zbirke vukovarskoga muzeja, na trijenalnoj izložbi čine posebnu skupinu. Meštrović, kako navodi dr. Ivan Mirnik u popratnome katalogu, nije se smatrao medaljerom, no ono malo medalja što je stvorio, a koje su prepoznatljive po njegovu karakterističnome stilu, zaslužuju posebnu pozornost.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika