Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Raz­mje­na umjet­ničkih sa­držaja

OSIJEK – Proteklog vikenda petero predstavnika Mreže mladih Subotice bili su gosti Agencije za informiranje AGI koja već peti tjedan nastavlja sa serijom kulturnih događanja, pod skupnim nazivom Osijek grad preporoda. Preporod je simbolički započeo siječnja ove godine kada je bijelom bojom prekriven natpis »Osijek grad smrti«, te je umjesto toga crvenom bojom ispisano »Osijek grad preporoda«.
    Ovaj projekt satkan je od aktivizma, kulture i informiranja, a održava se u Sunčanom klubu Osijek i Kiwi ateljeu.
    »U sklopu poslednjeg dešavanja pod nazivom Bara Kulture 05 mladi su u četvrtak uživali u Kiwi ateljeu gdje je bila projekcija aktivističkih filmova, što je uvodni serijal selekcije za 12 kandidata koji će na kraju proći jednu kvalitetnu obuku. Večer nazvana Kultna veselica uslijedila je u petak, a bila je slušaonica Satana Panonskog, nakon toga svirao je bend pod nazivom Kiwi koji vježba u klubu, poslije toga su nastupili reperi, a potom su mladi slušali tehno glazbu. U subotu se održavala Kreativna aktiva u sklopu koje su mladi umjetnici oslikavali Kiwi atelje, a održavao se i okrugli stol pod nazivom ‘Kako smo srušili Slobu’ gdje je pričao Robertino Knjur«, objašnjava domaćin, predsjednik Agencije za informiranje Emanuel Starčević.
    Mreži mladih Subotice značajna je pomoć osiječke Agencije za informiranje kako bi razvili strategiju za mlade na području Subotice, a radi se i na konkretnoj suradnji, te je pri završetku projekt razmjene umjetničkih sadržaja dvaju gradova. Izaslanstvo Mreže mladih Subotice imalo je prigodu gostovati izravno na radio Osijeku, gdje je slušateljstvo upoznato s radom subotičke mreže omladinskih udruga, a predstavila se i udruga KroV koja je usmjerena omladini hrvatske manjine u Vojvodini, a nalazi se u inkubatoru udruga Agencije za informiranje.
    Ovi osiječki kulturni događaji potpomognuti su i od strane raznih poduzetnika, a ispred prostorija Sunčanog kluba nalazi se grafit na kojem je naslikan broj žiro-računa ove agencije, kako bi ljudi dobre volje, te lokalni političari županije i grada mogli uplatiti koju kunu za mlade. Ovaj grad službeno ima dva kluba mladih, a do ulaska u Europsku uniju trebat će imati desetak klubova mladih, što bi trebao biti pokušaj da se mladi u Hrvatskoj sklone s ulice i pruži im se adekvatan program.               

Olga Perušić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika