Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Euro(pske) cijene stanova i kuća

Poslije ratnih i inflacijskih godina, koje smo proživjeli u posljednjem desetljeću prošloga stoljeća i »neviđenog« obezvređivanja vrijednosti svih vrsta nekretnina oličenog u njihovim najmizernijim tržišnim cijenama, europske integracije i uvođenje jedinstvene valute donijele su, uz demokratske promjene koje su uslijedile i na našim prostorima, znakoviti skok na tržištu nekretnina. Vrijednost stambenog četvornog metra porasla je nekoliko puta, dostižući na pojedinim lokacijama i prave europske cijene za određene nekretnine. O aktualnoj situaciji na subotičkom tržištu nekretnina za kraći razgovor i stručno mišljenje zamolili smo Nevena Bibića, vlasnika agencije »NBA«, koji se ovim poslom bavio među prvima u ovom gradu.
    Posredovanjem pri kupoprodaji nekretnina bavim se još od 1992. godine, i tijekom svih ovih godina u ovom dinamičnom poslu prošao sam nekoliko perioda u kojima su se cijene i vrijednost svih vrsta nekretnina znakovito mijenjale dole-gore. No, najveća promjena na ovim prostorima došla je zamjenom njemačkih maraka i uvođenjem eura kao jedinstvenog novčanog sredstva. Umjesto proklamiranog odnosa 1:2, odnos na tržištu nekretnina se ubrzo pretvorio u 1:1, što praktički znači da nešto što je prije vrijedilo 30.000 njemačkih maraka danas vrijedi 30.000 eura i da je jednostavno postalo duplo skuplje.
4Koliko danas košta četvorni metar stana u Subotici?
Ovisno o lokacijama i gradskim zonama cijene su vrlo raznovrsne i kreću se od 700 – 1.000 eura, ovisno o uređenosti, za stanove (starogradnja) u strogom centru tzv. ekstra A zona, dok cijena za stanove u novogradnji varira od 500 – 650 eura ovisno o lokaciji, primjerice je li stan na .Prozivki ili je u naseljima Radijalac ili Tokio.
4Što se najviše traži i najbolje prolazi na tržištu?
Najbolje cijene postižu malene stambene cjeline, pogotovo one u okolici »Elektrovojvodine«, jer se u tom kraju nalazi Ekonomski fakultet i menza, kao i relativna blizina strogog centra grada. Kupovina takvih objekata znači i mogućnost određenog prihoda iznajmljivanjem ili pak višegodišnje uštede plaćanja stanarine od strane roditelja kupaca. Nevjerojatno zvuči primjer da su garsonjere u tzv. »umirovljeničkim« zgradama godinama koštale nekoliko tisuća maraka, a danas su dostigle vrijednost dvadeset i više tisuća eura.
4Kakva je situacija kada su u pitanju kuće?
Najzamršenija je situacija prilikom kupoprodaje kuća u današnje vrijeme i mogu kazati da kuće »idu« paušalno. Pojašnjeno rečeno, prodavač kuće može tražiti i 100.000 eura i da je na koncu proda za 50.000 eura, čak postoje primjeri da su neke »otišle« i za trostruko manju cijenu od prvobitno tražene. Najbolje i najtraženije lokacije su Kertvaroš i Novi Grad, a posebice Kertvaroš koji posjeduje specifičnu »mikro klimu« zbog znatno većih placeva i okućnica.
4Za razliku od gradskih, kuće u prigradskim naseljima imaju nerealno niske cijene?
Danas se u okolini Subotice mogu naći solidne dvosobne ili trosobne kuće sa solidnom okućnicom za nekih 7-8.000 eura što je, primjerice cijena jedne bolje garaže na Radijalcu. Disproporcija je izražena u nezainteresiranosti mladih za ostankom na selu i želji za nastanjivanjem u gradu.
4Kakva je cijena placeva?
Kao i kod svih ostalih nekretnina u prvom redu cijenu diktira njihova lokacija koja se na najboljim lokacijama penje i do 50 eura po četvornom metru. Naravno, sve ovisi je li određeno zemljište predviđeno za kolektivnu ili individualnu gradnju. Upravo zbog svega navedenog najčešće se kupuju stare kuće na dobrom mjestu, koje se odmah ruše i na njihovom placu se zidaju nove zgrade od par tisuća četvornih metara stambeno-poslovnih prostora.
4Na koncu, kako dolazi do financijske realizacije kupovine određene željene nekretnine – kreditima ili gotovim novcem?
Mogućnošću podizanja stambenih i namjenskih kredita, pogotovo kada neke veće tvrtke daju svojim uposlenicima višegodišnji period vraćanja, najlakše je doći do veće sume za kupovinu određene nekretnine. Naravno, i dalje se kupuje za »cash«, ali je njega danas najmanje i zato su najčešće »pogodbe« oko cijena, koje najčešće idu u korist budućih kupaca.       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika