Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sredstva iz Susjedskog fonda EU

Susjedski program je za sada jedini otvoreni fond Europske unije za čija sredstva imaju pravo konkurirati subotičke institucije i organizacije. Programi su usmjereni ka smanjivanju postojećih razlika u stupnju razvoja regije na vanjskim granicama Europske unije, unapređenju kontakata između lokalnih zajednica i jačanju kulturne, socijalne i ekonomske suradnje.
    »Na raspolaganju je 2 milijuna eura za kandidate iz cijele Vojvodine i grada Beograda kojima je jedan od kriterija za sudjelovanje u ovom javnom pozivu suradnja u projektu s bar jednim partnerom s mađarske strane. Općina Subotica će nastojati zainteresirane upoznati sa svim kriterijima, pomoći oko pisanja projekata i povezivanja sa sličnim institucijama iz Mađarske« rekao je tim povodom član Općinskog vijeća zadužen za međunarodnu i regionalnu suradnju Dejan Zvekić. Aplikacije za ovaj javni poziv predaju se do kraja travnja. Savjetovanje o temi »Predstavljanje Interreg IIIa programa Europske unije – Susjedski program prekogranične suradnje SiCG-Mađarska« održat će se u petak 4. ožujka u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 12 sati, s namjerom upoznavanja Subotičana s novim projektnim mogućnostima povezivanja sa sličnim tvrtakama iz tri mađarske županije.

Seminar za učitelje i odgojitelje
na hrvatskom jeziku

U nizu seminara koje organizira Hrvatsko akademsko društvo s ciljem edukacije učitelja i odgojitelja na hrvatskom jeziku u Subotici je prošlog tjedna 25. i 26. veljače u prostorijama dječjeg vrtića »Marija Petković« održan zadnji, četvrti u nizu, seminar ovakvog tipa. Tema seminara je bila »Ikavica kao književni jezik«, a predavanja i vježbe vodio je mr. Petar Vuković, profesor na Filološkom fakultetu u Zagrebu. Na seminaru je bilo nazočno dvadesetak sudionika. Sudionici ovog i prijašnjih seminara ističu kako su im ovako stečena znanja i iskustva od velike pomoći u pedagoškom radu.

Natječaj Fondacije »Put k znanju«

Upravni odbor fondacije »Put k znanju« donio je Odluku o raspisivanju natječaja za dodjeljivanje stipendije iz sredstava ovog Fonda u visini od ukupno 400.000 dinara mladim talentima, učenicima i studentima subotičke općine radi sufinanciranja prijava za natjecanje, sudjelovanja na znanstvenim skupovima gdje kandidat ima prezentaciju, stipendiranje znanstvenih istraživanja te podizanje razine mentorskog i timskog rada u području umjetnosti i znanosti. Neophodni obrazac i više podataka zainteresirani mogu dobiti u Predsjedništvu Skupštine Općine, na prvom katu kod administratorice Fondacije Klare Siveri. Natječaj je otvoren do 14. ožujka.

Putovima Tibora Sekelja

U utorak je putovima subotičkog putopisca Tibora Sekelja krenula dvočlana ekspedicija Planinarskog društva »Pauk« sve do Akonkagve, najvišeg vrha Anda u Južnoj Americi, smještenom na 6.995 m nadmorske visine. Ekspedicija će trajati 45 dana, a Subotičanin Josip File sam vrh Anda osvajat će 15 dana i na njega postaviti zastavu subotičke općine koju mu je danas uz želje za sretan i uspješan put, uručio Géza Kucsera. Bit će to više od planinarenja, jer će osvajač vrha skupa sa snimateljem Stipanom Milodanovićem putujući kroz nekoliko južnoameričkih zemalja snimiti film o putopiscu Tiboru Sekelju koji bi se mogao završiti do kraja srpnja, te najvjerojatnije pogledati u okviru ovogodišnjeg Filmskog festivala na Paliću. Općina je financijski pomogla kako ovaj put Subotičana ka vrhu Anda, tako i nedavni put jedne druge subotičke ekspedicije na vrhove Himalaja.

Povećanje cijena cestarina

Republička direkcija za ceste predložila je povećanje cestarina za 50 posto. Na relaciji Beograd – Subotica za vozila domaćih registarskih oznaka I. kategorije plaćat će se 150 dinara, druge kategorije 230, treće 460 i četvrte kategorije 930 dinara. Ako se prema ili od Subotice ide do naplatne postaje Sirig, cijene su nešto više. Nove cestarine će stupiti na snagu najvjerojatnije tijekom sljedećeg mjeseca. Prema zahtjevu kreditora izgradnje cesta, Svjetske i europske banke, cestarine za domaća i strana vozila moraju biti izjednačene do 2007. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika