Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U Eu­ro­pu uz po­moć pri­ja­te­lja

U Novom Sadu je 1. i 2. ožujka održana Međunarodna konferencija o regionalizmu, s temom »Položaj regionalne demokracije u Europi«. Organizator konferencije  Skupština Vojvodine u suradnji sa Skupštinom europskih regija (AER), okupila je predstavnike Misije OESS-a u SiCG, Ujedinjenih naroda, Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti u Europi (CLRAE), Venecijanske komisije, kao i mnogobrojne eksperte.
    U uvodnoj riječi predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, ukazao je na spremnost Vojvodine da se prilagodi suvremenom dobu u kojem su tijela vlasti efikasna i dobro upućena u raznovrsne teme, ne sputavajući procese, najprije u ekonomiji, a onda u društvu kao cjelini. Regionalizam i supsidijarnost (značaj sudjelovanja pojedinca u radu vlade kroz lokalne vlasti) su i rješenje i putokaz. »Lokalne samouprave, zaokružene u logičnu i funkcionalnu regiju, mogu riješiti najveći dio funkcija vlasti u državi i na taj način, središnja vlast, rasterećena mnoštva problema svakodnevnog života, može imati prostora za suštinsku djelatnost kojom se treba baviti, a to je – strategija i ciljevi razvoja društva«, kazao je Kostreš u uvodnoj riječi.
    Predsjedavajući na Konferenciji generalni tajnik AER-a Klaus Klipp izrazio je težnju AER-a da regionalizacija bude prihvaćena ne samo u EU već i izvan nje. Na dvodnevnoj konferenciji pod sloganom »U Europu uz pomoć prijatelja« razgovaralo se o važnosti i značaju decentralizacije države za pojedinca i društvo u cjelini, zatim o modelima, načinima, financiranju i strukturi regionalizacije, koje definira Ustav države, kao i o iskustvima drugih regija u EU, kao i spremnosti značajnih europskih institucija i tijela da pomognu razvoju regionalizacije kod nas.
    Da podsjetimo, Vojvodina je već četiri godine ravnopravna članica Skupštine europskih regija, najvećeg tijela ovog tipa u svijetu, koja broji preko 300 regija i blizu 400 milijuna stanovnika, a što se tiče položaja Vojvodine u SiCG ona se još uvijek nalazi u vremenu Miloševića kada se, »zahvaljujući« promjeni Ustava, vratila nekoliko desetljeća unazad. Takozvanim Omnibus Zakonom Vojvodina se neznatno približila suvremenoj Europi, čiji je ona prirodni dio kao i obrnuto.
 D. Popov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika