Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjed­nik kva­li­tetan­, po­slo­va­nje ra­ci­o­nal­no

Prošloga su petka, 25. veljače, na trećoj sjednici Upravnog odbora jednoglasno usvojeni izvješće o prošlogodišnjem poslovanju, plan i program rada Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«, te je dana podrška Zvonimiru Perušiću za kandidaturu za mjesto direktora NIU »Hrvatska riječ«.
SKROMNO, ALI NAPREDNO: Podnoseći izvješće o poslovanju u 2004. v. d. direktora i odgovornog urednika Zvonimir Perušić istaknuo je kako se Ustanova u promatranom periodu financirala najvećim dijelom iz dotacije Skupštine AP Vojvodine, te donacija, a manjim dijelom iz vlastitih prihoda. Da bi dobila mogućnost za uvećanje vlastitih prihoda, Ustanova je podnijela zamolbu Skupštini AP Vojvodine za davanje suglasnosti na proširenje djelatnosti na profitabilnije sfere poslovanja. Realizacija toga programa je u zastoju, a sve zbog nesuglasica s RTV Novi Sad. Od ukupno 27 sistematiziranih radnih mjesta tijekom 2004. godine popunjeno je bilo ukupno 12 radnih mjesta, ali su vremenom pojedina radna mjesta ispražnjena zbog unutarnje racionalizacije, te je kraj godine dočekan sa ukupno 9 uposlenika. Za uspješno funkcioniranje Ustanove neophodno je zaposliti još osoba, što se prvenstveno odnosi na referenta distribucije, te na urednike novih izdanja.
    Perušić je rekao kako oko trećine troškova Ustanove čine proizvodni troškovi, neophodni za realizaciju tjednika s vrlo skromnim performansama (na najjeftinijem papiru i samo u jednoj boji). Nešto malo veći je udio plaća. Ustanova ima samo 9 uposlenika, što je rekordno mali broj za ustanove ovoga tipa, s obzirom na obujam posla. Po njegovim riječima, po značaju se izdvaja i udio naknada za autorske honorare.
    »Ovaj trošak je neophodan ukoliko želimo zadržati postojeći broj dopisnika i kvalitetu tekstova. Pri tome, značajno je naglasiti kako je za ‘Hrvatsku riječ’ u protekloj godini pisao veći broj vrlo priznatih novinarskih imena«, istaknuo je Zvonimir Perušić.
    Dodao je i kako je ova ustanova sa skromnim financijskim sredstvima i uz minimalan broj uposlenika uspjela pokrenuti i podlistak namijenjen djeci, »Hrcko«, što je uvjetovalo maksimalnu opterećenost raspoloživih kadrova, a imalo za posljedicu i uvećanje troškova.
    Godina 2004. završena je s ostvarenom poslovnom dobiti, a iskazana je i potreba za širom akcijom u hrvatskoj zajednici kako bi se aktivnije i uspješnije radilo na distribuciji jedinog tjednika na hrvatskom jeziku u SiCG.
OBOGATITI DJELATNOST: Jednoglasno je usvojen i plan i program rada i poslovanja Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« za 2005. godinu, kojega je također predočio v. d. direktora Zvonimir Perušić.
    Komentirajući gospodarsku aktivnost u SiCG, Perušić je kazao kako nije realno planirati veliko poboljšanje rezultata poslovanja u odnosu na 2004. godinu.
    »Osnovni proizvod Ustanove i dalje je tjednik ‘Hrvatska riječ’, pa će iz tiska tijekom 2005. godine izaći 51 broj, u ustaljenom obujmu od 68 stranica, zadržavajući postojeću kvalitetu tiska, te razvijajući je, u skladu s razvojem materijalnog stanja Ustanove«, istaknuo je Perušić. Na sjednici Upravnog odbora najavio je i da će se tijekom travnja 2005. godine raspisati tender za tiskanje lista, što je zakonska obveza, a na taj način će se odabrati najbolja ponuda, pri čemu će kriteriji za odabir ponuđača biti kombinacija cijene, kvalitete tiska i rokova isporuke.
    Radi obavljanja djelatnosti za koje je i osnovana, Ustanova ima u planu i proširenje djelatnosti. Ovo se prvenstveno odnosi na planirana nova izdanja – dječji list »Hrcko«, koji bi tijekom 2005. godine trebao postati mjesečni podlistak tjednika »Hrvatska riječ«, a čiji će prvi ovogodišnji broj, ukupno šesti, iz tiska izaći za Uskrs 2005. godine, te periodika za znanost, kulturu i umjetnost, koja je u nadležnosti Nakladničkog vijeća NIU »Hrvatska riječ«. U nadležnosti Nakladničkog vijeća je i pokretanje izdavanja knjiga u okviru Ustanove, za što je u tijeku osiguravanje  sredstava od strane Skupštine AP Vojvodine, odnosno resornog tajništva, kao i od Ministarstva za kulturu Republike Srbije. Za pokretanje nakladničke djelatnosti Nakladničko vijeće je sastavilo zaseban plan i program rada, što je proslijeđeno nadležnim tijelima APV na razmatranje.
    Planira se i proširenje djelatnosti i na radio i televizijske aktivnosti, a nakon rješavanja spora s RTV Novi Sad, odnosno RTS-om. Budući da je pokretanje TV programa na državnoj televiziji, za koji od Hrvatskog nacionalnog vijeća je zadužena NIU »Hrvatska riječ«, izvan ovlasti Ustanove, uposlenici će do rješenja toga problema provoditi pripreme za početak rada TV redakcije, odnosno, okupljat će se i obučavati potencijalni novinari TV redakcije, kako bi u momentu kada se politički pregovori završe u korist hrvatske zajednice, TV redakcija bila kadrovski spremna realizirati produkciju programa.
    U tom smislu nastavit će se i u 2005. godini produkcija TV tjednika na subotičkoj lokalnoj YU ECO televiziji. Perušić je najavio i kako će se u prvoj polovici 2005. godine pokrenuti pregovori i s predstavnicima TV Spektar u Somboru, kako bi se razmotrile mogućnosti realiziranja programa na hrvatskom jeziku i na toj televiziji, odnosno reemitiranja programa koji bi se trebao emitirati na državnoj televiziji.
    Prema aktualnom Zakonu o javnom informiranju, NIU »Hrvatska riječ« bi do svibnja 2005. godine trebala završiti proces privatizacije. Međutim, kako je to u suprotnosti sa Zakonom o ostvarivanju prava i sloboda nacionalnih manjina, proces privatizacije Ustanove nije započeo, kao što taj proces nisu započele niti druge srodne ustanove na jezicima nacionalnih manjina, tako da cijeli postupak miruje, a instrukcija od nadležnih tijela države za sada nema. Iz medija se, dodao je Perušić, saznaje da je rok za privatizaciju u međuvremenu produljen za godinu dana.
    Govoreći o financijskom poslovanju u 2005. godini, Perušić je najavio i da će NIU »Hrvatska riječ« i ove godine nastojati osigurati sredstva za rad sudjelujući na raspisanim natječajima i u Srbiji i Crnoj Gori, ali i u Republici Hrvatskoj, ako ih bude bila.
    »Manji dio sredstava Ustanova osigurava vlastitim prihodima, koje nastojimo uvećati, što je u uvjetima sadašnje gospodarske stagnacije veoma teško kad je u pitanju izdavačka djelatnost uopće, a osobito izdavačka djelatnost na jezicima nacionalnih manjina. S obzirom na specifičnost manjinskih medija, nemamo namjeru uvećavati cijene proizvoda u idućem periodu, mada trenutačne cijene ne pokrivaju niti veći dio troškova proizvodnje«, kazao je Perušić.
    Od ukupno 30 sistematiziranih radnih mjesta za 2005. godinu broj uposlenika planira se povećati sa 9 na 12, te se planira uložiti i u opremu za rad.
    Član Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« Tomislav Žigmanov istaknuo je na sjednici poslije podnošenja izvješća o prošlogodišnjem radu ustanove i planu za 2005. kako je uočljiv rast i razvoj ove medijske kuće, te ozbiljnost i racionalnost u poslovanju.
    Član UO Kalman Kuntić ukazao je na opravdanost razvijanja vlastite produkcije za elektronske medije, te su se članovi Upravnog odbora usuglasili kako bi Hrvatsko nacionalno vijeće trebalo napraviti strategiju razvoja za medije na hrvatskom (tisak, radio i televizija), i da se treba pristupiti i edukaciji novih novinara.    
    Tjednik ne bi trebao biti samo servis za praćenje događaja koje organiziraju hrvatske institucije, već bi te institucije trebale više poraditi na afirmiranju »Hrvatske riječi« u vlastitim okruženjima, istaknuo je Žigmanov u raspravi. Ukazano je i na problem opstrukcije u prodaji lista.
PODRŠKA JEDINOM KANDIDATU: Jednoglasno je usvojeno i izvješće o radu direktora Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« Zvonimira Perušića u 2004. godini, te je razmotrena jedna jedina prijava pristigla na javni oglas u postupku izbora direktora Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«. Prijava Zvonimira Perušića je razmotrena i prihvaćena od strane članova Upravnog odbora, te će biti upućena na potvrdu HNV-u. Budući da se na javni oglas za odgovornog urednika tjednika nitko nije prijavio, Upravni odbor predložit će HNV-u da na toj dužnosti kao vršitelju dužnosti produži mandat aktualnom v. d. uredniku Zvonimiru Perušiću, te da se u roku od šest mjeseci raspiše novi natječaj za tu dužnost.
    Pri kraju treće sjednice Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« bilo je riječi o uspješno organiziranom Drugom Hrckovom maskenbalu, problemu osiguravanja sredstava za nakladu knjiga, a predsjednik Upravnog odbora mr. Mato Groznica najavio je promociju »Hrvatske riječi« u Vinkovcima 16. travnja, te ukazao na pozitivan trend sve veće zastupljenosti tekstova dopisnika iz Srijema u jedinom tjedniku na hrvatskom jeziku.                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika