Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ele­men­tal – »Ma­le stva­ri« Menart, 2004.

Elemental je skupina smještena u žanr hip-hopa koja se svojom osobitošću izdvaja od većina slično etiketiranih skupina na hrvatskoj glazbenoj sceni. Predvođeni vokalima Mirele Priselac – Remi i Luke Tralića – Shota, Elemental na trećem albumu »Male stvari« nastupa kao sedmeročlana skupina i donosi 12 novih skladbi te jednu bonus numeru. Album je u potpunosti odsviran uživo, što glazbi daje novu dimenziju, te je istodobno približava široj publici u vremenu ekspanzije i komercijalizacije ovog glazbenog žanra u Hrvatskoj. Inače, oni su jedna od prvih hip-hop grupa (uz splitski T. B. F.) koja je, uz samplirane podloge, nastupala uživo s pratećim bendom (važno je skrenuti pažnju na vrhunsku instrumentalističku izvedbu benda), tako da se u pozadini njihovih hip-hop napjeva jasno ocrtavaju utjecaji jazza, soula, funka i reggea. Svoj zvuk su tako od početnog čistog hip-hopa, odlučno usmjerili u pravcu koji ih je doveo do usporedbi s The Rootsima, Black Eyed Peas ili veteranima poput De La Soul.
Album je uspješno najavljen realističnim promatranjem mačizma u singlu »Romantika«, te atraktivnom »Napokon!«, zauzimajući vodeće pozicije hrvatskih top ljestvica. »Tako lijepa« je pjesma koja govori o naličju života sponzoruša, koja bi mnogima mogla izmamiti osmijeh na lice, baš kao i ironična numera o megalomaniji naslovljena s »Malo sutra«. Socijalnu tematiku na tragu tematski srodnih pjesama TBF-a ili Ede Maajke tretira »Iz dana u dan«, a slično pozicioniranje stvari možete susresti i u bonus pjesmi protkanoj latino-tropikalnim zvucima »Materijalist« – apelom protiv pretjeranog nametanja materijalnih vrijednosti u suvremenim životnim kriterijima. »Oproštajna pisma« se također bavi pomalo zaboravljenim ljudskim vrijednostima ponosa, časti i savjesti, čime se ovi mladi glazbenici nameću kao još jedna skupina kojoj je prioritet i kritika negativnih pojava tranzicijskog hrvatskog društva. Naslovna pjesma »Male stvari« donosi protutežu mračnijem dijelu albuma, te nam pokušava napomenuti kako se u životu treba okrenuti i nimalo beznačajnim »malim stvarima«. Duhoviti i cinični tekstualni ton postojan je na cijelom albumu, bez obzira na stupanj ozbiljnosti tematike u sadržaju pjesama.
    »Male stvari« obilježava i odlična produkcija, posebice pri laganim dijelovima i blažim ritmovima, kada zvuči doista svjetski, a njezin potpisnik je član skupine Shot. U cjelini, Elemental su uspjeli kreirati odličnu ploču, te postavili sebe u poziciju vrlo popularne skupine aktualnih glazbenih strujanja.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika