Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rezultati kao osnova razvoja

Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« postoji već 10 godina. U razgovoru s aktualnim ravnateljem Odjela Josipom Horvatom nastojali smo saznati njihove planove u ovoj godini te iskoristiti ovu prigodu za sumiranje njihovog rada u prošloj 2004. godini. Likovni odjel se sastoji iz tri sekcije: likovnih umjetnika – »likovnjaka«, umjetnika u tehnici slame i umjetnika u tehnici šlinga. Svaka sekcija broji od 20-30 članova. Sekcija likovnjaka je podijeljena u tri starosne grupe: djeca osnovne škole koju vodi likovni pedagog Pajo Kečenović, djeca srednjih škola koju vodi mr. Ante Rudinski i odrasla grupa likovnih amatera, likovnih pedagoga i akademskih slikara. Sekciju slamarki vodi Jozefa Skenderović, dok sekciju šlinga vode Mara Ivković Ivandekić i Irena Cukijati. Stručni ravnatelj Odjela je povjesničarka umjetnosti Olga Šram.
SUMIRANJE REZULTATA: »U prošloj godini sekcija likovnih umjetnika – »likovnjaka«, kao najproduktivniji dio Odjela, održala je 6 jednodnevnih izleta-kolonija u okolici Subotice. Održano je i 5 samostalnih izložbi članova ove sekcije: mr. Ante Rudinskog, Paje Kečenovića, Lajče Vojnić Zelića, Kate Seleši i Ivana Manjeska, kao i 3 skupne izložbe slika i darova u okviru božićnih i uskršnjih blagdana te žetelačke svečanosti »Dužijance«, kaže Horvat. U cilju edukacije svojih članova Odjel svake godine organizira posjete galerijama i muzejima, te su tako u 2004. u svibnju posjetili Osijek (Muzej Slavonije, Likovnu galeriju, izložbu slika udruge »Likvar«), Ernestinovo (galeriju skulptura i likovnu koloniju), Vinkovce (Gradski muzej i likovnu galeriju) i Vukovar (spomen-groblje branitelja Vukovara). U listopadu su na poziv Ministarstva kulture distrikta Brčko, članovi Odjela bili gosti Likovne galerije u Brčkom i pritom u obližnjem selu Dubrave posjetili stalnu postavku slika u franjevačkom samostanu.
    Najobimniju aktivnost Odjela, po riječima ravnatelja Horvata, predstavlja organiziranje i održavanje likovne kolonije »Bunarić«, čiji je 8. saziv u kolovozu prošle godine okupio 48 slikara, gdje je pokraj 12 članova Odjela sudjelovao i znatan broj umjetnika iz SiCG, Hrvatske, BiH, Mađarske, Slovačke, Češke i Francuske. »Likovnjaci« su također posjećivali kolonije u inozemstvu: Osijek, Tuzlu (gostovanje kod HKD »Napredak«) i Đetvu u Slovačkoj.
    Sekcija šlinga je zapažen uspjeh postigla na manifestaciji narodnog stvaralaštva u Ulmu (Njemačka) s koje se vratila s dva priznanja, kao i na smotri »Zlatne ruke Srbije« u Smederevu, gdje su članovi dobili dva značajna priznanja. Sekcija slamarki je u okviru »Dužijance« održala izložbu radova nastalih prilikom XVII. kolonije slamarki u Tavankutu.
GODINA PRED NAMA: U 2005. Likovni odjel planira 2 samostalne izložbe svojih članova, 4-5 jednodnevnih izleta kolonije u okolicu Subotice, nastavak započete suradnje s hrvatskim kulturnim udrugama iz okruženja (HKD »Bajmok«) i uspostavljanje ozbiljnije suradnje sa KUD Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora i KPZH »Šokadija« iz Sonte koja potiče razvoj amaterskog potencijala. »Planiramo i 2 skupne izložbe svih članova Odjela – proljetnu i ljetnu, a u okviru 35. obljetnice HKC »Bunjevačko kolo«, veliku retrospektivnu izložbu nakon 4 godine od prve ovakve izložbe naših članova«, ističe Horvat. U sklopu edukacije članova planiraju se posjet Zagrebu u organizaciji Ministarstva inozemnih poslova RH i Hrvatske matice iseljenika – Zagreb, a u rujnu posjet Mađarskoj (Budimpešta ili Sombathely) u suradnji s Hrvatskom manjinskom samoupravom u Budimpešti.
    Odjelu predstoji i 9. saziv kolonije »Bunarić« u drugoj polovici kolovoza koja će biti međunarodnog karaktera i gdje se očekuje oko 25 gostiju. U planu su i posjeti po pozivu kolonija u Osijeku, Đetvi, Tuzli i Olomouncu (Češka).
    Sekcija šlinga planira nastupe na »Zlatnim rukama Srbije«, »Berbanskim danima«, te skupnu izložbu u okviru »Dužijance«, dok slamarke očekuje nova kolonija u Tavankutu i sudjelovanje na skupnim izložbama prigodom Božića i Uskrsa.
    Zahvaljujući uspjehu nekoliko članova Odjela na prošlogodišnjoj Smotri amatera Vojvodine u Novom Sadu, Odjel planira da se i ove godine predstavi na istoimenoj manifestaciji.
    Pokraj već poznatih aktivnosti, novina u radu Odjela sadržat će početak edukacije odraslih članova kroz teorijske i praktičke satove profesora Györgya Borosa koji će se održavati jedanput tjedno u prostorijama Galerije dr. Vinka Perčića (Bledska ulica br. 2). Svi zainteresirani za pohađanje ovih satova za dalje informacije mogu se javiti u prostorije »Bunjevačkog kola« u Preradovićevoj br.4.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika