Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Traj­ni pri­nos To­me Ve­reša

U izdanju Nakladnog zavoda Globus iz Zagreba, nedavno je objavljeno drugo, dotjerano i znatno prošireno izdanje knjige »Izabrano djelo« najutjecajnijeg skolastičkog filozofa i teologa Tome Akvinskog. Prvo izdanje ove knjige objavljeno je kod istog nakladnika prije 24 godine, a priredio ga je i izabrane spise i dijelove iz većih cjelina s latinskog preveo naš sunarodnjak, dominikanac Tome Vereš.
    Kako je tada naveo ovaj učeni Subotičanin u uvodnoj studiji, objavljivanje izabranih spisa Tome Akvinskog imalo je za glavni cilj to da se po prvi puta obimnije i na jedan obuhvatan način predoči njegova filozofija i teologija ondašnjoj jugoslavenskoj javnosti – djelo koje predstavlja »jedinstvenu filozofsko-teološku sabirnicu svijeta«. Stoga je onda jasno zašto se je priređivač tada opredijelio da objavi tekstove »s područja svih glavnih filozofskih, teorijsko-praktičnih, teoloških i dogmatsko-moralnih struka, te iz svih vrsta Tominih književnih djela«.
    Istih se kriterija držao i priređivač drugog izdanja izbora iz Akvinčeva opusa, Verešov mlađi redovnički subrat Anto Gavrić. Istine radi, reći ćemo kako su oni zajedno planirali i pripremali ovo drugo izdanje, no smrt Vereša odredila je da Gavrić sam ovaj veliki posao privede kraju. Osim proširenja sadržaja, po obimu on je naime sada dvostruko veći, u drugom izdanju su otklonjene i greške koje su se potkrale u prvom izdanju.
    Prema osnovnim informacijama o najnovijem izdanju knjige »Izabrano djelo«, koje se nalaze na Internet stranici Reda propovjednika u Hrvatskoj (www. dominikanci. hr), može se doznati kako i ovoga puta najveći dio izbora čine tekstovi iz Tomina spisa »Suma teologija«, zatim se u knjizi donosi i nekoliko poglavlja iz »Sume protiv pogana«, a cjelovito su objavljene tri filozofske rasprave (»O biću i biti«, »O vječnosti svijeta« i »O kraljevstvu«). Također, ima tekstova i na biblijske teme (tumačenje Psalma 8, poslanica apostola Pavla i Ivanova evanđelja), te Tominih komentara Aristotelovih spisa, kao i djela Boetija, Petra Lombardijca i Pseudo-Dionizija Aeropagite. Pri tomu, kako se ističe, izbor tekstova je učinjen tako da »omogućuje najpotpuniji uvid u cjelinu pojedinog djela i cjelinu Akvinčeva cjelokupnog stvaralaštva«.                                   
T. Žigmanov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika