Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­klad­no pre­lo u Žed­ni­ku

STARI ŽEDNIK – Pokladno prelo u Žedniku bilo je skromno ali originalno. Ovih mjeseci, bez posla je ostalo par stotina ljudi, pa kome je do veselja. No, djeci, mladima i najstarijima treba malo optimizma. Večer je počela defileom maski – domaćina kao i gostiju iz Male Bosne, Subotice i Ljutova, sve na svoj način »najbolje«. Cure, sve lijepe, ali ipak za najljepšu je proglašena Dragica Radak iz Žednika. Ono što je bilo najzapaženije te večeri bio je izbor »najlipče povezane majke u na dva kraja svilenu maramu«.
    »… A sa strane posidale nane…« ne da gledaju nego da budu viđene. Smisao ovoga je duboka poruka mladima. Te majke su se tako »nosile« u svakodnevnom životu, kao i za blagdane. One su danas živi svjedoci da se »pod teretom bunjevački’ sukanja« moglo sasvim dobro živjeti i raditi a danas nam je ponekad teško izdržati sat, dva za vrijeme kakve svečanosti. Za najljepše povezanu majku izabrana je simpatična, 72-godišnja Klara Tikvicki.
    Na kraju prela župnik Željko Šipek i predsjednik MZ Mirko Ostrogonac pozdravili su sve sudionike a s posebnim oduševljenjem i simpatijama najstarije sudionice.
                          K. Ostrogonac

 

Re­sta­u­ri­ra­ju se skulp­tu­re
vraćene iz Sr­bi­je

ERNESTINOVO – U ernestinovačkoj Galeriji »Petra Smajića« restauriraju se drvene skulpture koje su potkraj prošle godine vraćene iz Srbije i Crne Gore u sklopu suradnje državnih tijela dviju država. Prema riječima Mate Tijardovića, predsjednika Likovne udruge »Petra Smajića« i jednog od osnivača kolonije u sklopu koje djeluje i Galerija, iz Apatina je vraćeno 38 drvenih skulputura ukradenih u tijeku Domovinskog rata, od »kojih je na svu sreću samo pet oštećeno, a ostale su dobro očuvane«. Dodao je kako »zahvaljuje djelatnicima ‘Banje Junaković’ kod Apatina gdje su skulpture bile smještene jer su se brinuli za njih«.
Među vraćenim drvenim skulpurama nalaze se posebno vrijedna tri rada: jedno osnivača ernestinovačke Likovne kolonije Petra Smajića i dva rada Mate Tijardovića »Djed i unuk« izrađena na prvoj koloniji prije 30 godina, te »Mlinar« iz druge kolonije.
 Osim skulptura što su 1998. vraćene iz Erduta, gdje su također bile smještene opljačkane hrvatske umjetnine cijelo vrijeme Domovinskog rata, s novovraćenih 38 drvenih skulptura, u fundusu Galerije »Petra Smajića« sada je oko 250 skulptura i slika, kazao je Tijardović. Prije Domovinskog rata u fundusu je bilo oko 600 umjetnina. Iz Erduta je vraćeno 40 skulptura, »ali, na žalost, tek 15 u dobru stanju, a ostale su nepovratno uništene«, istaknuo je Tijardović.
    Dodao je kako je u pripremi stalan postav ernestinovačkih umjetnina u Galeriji te da se otvorenje očekuje uoči Uskrsa ove godine.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika