Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Budućnost proizvodnje organske hrane

Prošlog tjedna 17. veljače Udruga za organsku hranu »Terra’s« iz Subotice organizirala je sastanak svojih članova i promociju svog programa novim proizvođačima zainteresiranim za uključivanje u organsku proizvodnju, a s ciljem da se uz konkretne prijedloge i sugestije, ostvari što kvalitetnija budućnost zajedničkog rada.
    »Terra’s« je nezavisna, neprofitna i nevladina organizacija osnovana 1990. godine u Subotici radi širenja ideja i inicijativa iz oblasti proizvodnje organske hrane. U sklopu ovog sastanka Udruga je proslavila obljetnicu – 15 godina postojanja.
MOGUĆNOSTI RAZVOJA: U uvodnom dijelu predsjednica Udruge dr. Tereza Horvat Skenderović je iznijela osvrt na stanje i mogućnosti razvoja organske proizvodnje u SiCG i inozemstvu. Ona smatra da se bavljenje organskom poljoprivredom, dugoročno promatrano, isplati, samo je period od prelaska s konvencionalne poljoprivrede do dobivanja certifikata za organsku proizvodnju težak za proizvođača. Organska hrana ima tržište i sve je više tražena u svijetu, a mi to trebamo iskoristiti jer, po riječima Horvat Skenderović, stručni i prirodni uvjeti za to na ovim prostorima postoje.
    Osnovni preduvjeti razvoja i širenja organske poljoprivrede podrazumijevaju umrežavanje sudionika u lancu proizvodnje, osnivanje informacijskog centra s bazom podataka, kontinuirane edukacije proizvođača, stimulativne državne mjere, uključivanje banaka kao i usuglašavanje zakonskih propisa s propisima EU.
     Uloga »Terra’s«-a prema onima koji se opredjeljuju za ovakvu proizvodnju, po riječima dipl. inž. Nebojše Davčika, je razvijanje suradnje i koordiniranje aktivnosti u oblasti primarne proizvodnje, prerade i plasmana organski proizvedenih proizvoda, dok usluge koje pružaju klijentima podrazumijevaju konsalting, pripremu za kontrolu i certifikaciju, povezivanje, marketinšku promociju te niz drugih poticaja sadržanih u makroprojektu ove udruge.
CERTIFIKACIJA ORGANSKIH PROIZVODA: Član stručnog tima »Terra’s«-a i inspektor »Organice« dipl. inž. Kalman Bede objasnio je mogućnosti obnavljanja životne snage zemljišta tehnologijom organske proizvodnje na »oglednim poljima« čiji je cilj demonstrirati principe organske poljoprivrede u praksi, te pritom predstavio ekološke preparate iz domaće proizvodnje i nove strojeve za pripremu zemljišta koji se već koriste u ovakvoj vrsti proizvodnje. Najavljena su i ogledna polja za lipanj mjesec u Ljutovu i Tavankutu.
    O kontroli i certifikaciji organskih proizvoda tj. o zakonu i pravilnicima u ovoj oblasti na teritoriju Srbije, o standardima Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu (IFOAM-a), regulativi EU za izvoz na njeno tržište i Zakonu o organskoj poljoprivredi u SiCG, govorio je direktor »Organice« dipl. inž. Nenad Novaković, koji smatra da bi se domaći zakoni i pravilnici u ovoj godini trebali usuglasiti s istima u EU. Odnos države prema proizvođačima organske hrane u našoj zemlji, koji je praktično nikakav, Novaković je usporedio sa stanjem u susjednim zemljama, gdje, primjerice u Mađarskoj, državne subvencije dostižu 100 eura po hektaru ili Hrvatske u kojoj se poljoprivrednici stimuliraju s čak 400 eura po istoj jedinici površine. U suradnji sa akreditiranim međunarodnim partnerima firma »Organica« može osigurati certifikat za izvoz organskih proizvoda iz Srbije, na tržišta EU, SAD i Japana, te je iz tog ugla Novaković govorio i o značaju certifikata.
    Petnaest općina, ponajviše u Vojvodini, prihvatilo je do danas ovakve proizvodne principe, a članovi »Terra’s«-a postali su individualni farmeri, privatne i društvene farme, prerađivačke firme, kao i znanstvene institucije, zdravstvene ustanove, distributeri i potrošači.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika