Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Medijacija uspješna

Predsjednica Općinskog suda Subotice Olga Vujkov izvijestila je 21. veljače novinare o rezultatima provođenja četveromjesečnog projekta medijacije na subotičkom Općinskom sudu. »Radi se o posredovanju prilikom rješavanja sporova. U toj medijaciji sud ne nastupa s pozicije vlasti, nego nastupa s pozicije medijatora koji pomaže strankama da dođu do jednog zajedničkog, mirnog rješenja spora«, rekla je Olga Vujkov i istaknula kako je medijacija u Subotici u prva četiri mjeseca realizacije dala izvrsne rezultate. Prema njezinim riječima, uspješnost medijacije od rujna do prosinca prošle godine iznosila je čak 89 posto, odnosno od 65 predmeta, čak ih je 58 uspješno završeno uz angažman medijatora. Medijacija kao novina u našoj sudskoj praksi unesena je i u novi Zakon o parničnom postupku koji stupa 23. veljače na snagu, a prošloga je tjedna donesen i Zakon o medijaciji. Novinari su ukazali i na problem pristupa informacijama kod nadležnih istražnih sudaca o čemu je predsjednica Općinskog suda Olga Vujkov rekla: »Postoje razmišljanja o uvođenju glasnogovornika u svim sudovima. Svi smo mi o tome razgovarali i mislimo da bi bilo najbolje da netko tko zna i novinarsku i sudsku struku počne se baviti time i da daje priopćenja. Razmišljali smo otvoriti i jedan sajt i radi se na tome«, zaključila je predsjednica Općinskog suda.

Usavršavanje obrazovnog kadra

Kanadska agencija za međunarodni razvoj (CIDA) i Ministarstvo prosvjete i sporta Republike Srbije organizirali su 18. veljače seminar za koordinatore i savjetnike u školskim upravama. Seminar je održan u okviru Projekta usavršavanja obrazovnog kadra u Srbiji, navela je načelnica školske uprave u Somboru Marija Vučković. Prosvjetni savjetnik i nadzornik iz Kanadske agencije za međunarodni razvoj Jim Toews istaknuo je kako su kanadska iskustva i problemi u obrazovanju bili slični problemima u Srbiji te da magičnih odgovora nema. »Kroz diskusije dolazimo do rješenja tako da učimo jedni od drugih«, kaže Toews. Savjetnik za stručno usavršavanje Ana Petrunić napomenula je da CIDA nije ovdje da primijeni kanadska iskustva u Srbiji. Aktivnosti Projekta usavršavanja obrazovnog kadra su kroz tehničku pomoć, radionice, interne radionice i savjetovanje te profesionalna razmjena u Srbiji i izvan nje.
Nagrade i priznanja
»dr. Ferenc Bodrogvari«

Prema konačnim odlukama Komisije za dodjelu nagrade i posebnog priznanja »dr. Ferenc Bodrogvari« i Predsjedništva Kulturno-prosvjetne zajednice Subotica, dobitnici ove nagrade za ostvarenja u oblasti kulture u 2004. godini su: Zita Suhajda za samostalnu izložbu koju je prošle godine održala u Likovnom susretu, Darko Varga za izuzetne rezultate na natjecanjima u zemlji i inozemstvu i interpretaciju klavirske literature, te Judit Raffai za objavljivanje knjige »A magyar mesemondas hagyomanyai«.
    Posebna priznanja bit će dodijeljena Laszlu Szalma za izložbu »Big brother« posvećenu Orvelovom romanu »1984.«, zatim Ervinu Palfi za zapaženo glumačko ostvarenje u predstavi »Komamasszony hol a stukker«, Ljiljani Ilić Krtinić za postignute vrhunske rezultate u oblasti primijenjene usmjetnosti u 2004. godini, te Dječjem kazalištu za sintezu umjetnosti u predstavi na srpskom jeziku »Aska i vuk«. Uručivanje nagrada i posebnih priznanja obavit će se 28. veljače 2005. u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 19 sati.

Seminar za novoizabrane vijećnike
 
Na Paliću je prošloga tjedna održan dvodnevni seminar za obuku novoizabranih vijećnika lokalnih skupština iz Subotice, Sombora, Bačke Topole, Kanjiže i Novog Kneževca. Seminar je organizirala Stalna konferencija gradova i općina uz podršku Misije OESS-a i programa za razvoj Ujedinjenih naroda. Cilj obuke je bilo povećanje stručnosti i učinkovitosti u radu, posebice glede skupštinskih procedura, zakonitosti i proračunskih pitanja. U programu su sudjelovali predsjednici i potpredsjednici skupština i šefovi klubova vijećnika

Kratkoročni i dugoročni krediti

Poljoprivrednici i poljoprivredni kombinati moći će konkurirati početkom ožujka za povoljne kratkoročne i dugoročne kredite. Devedeset posto sredstava osiguralo je republičko ministarstvo poljoprivrede, a l0 posto osiguravaju banke iz svog kreditnog potencijala– priopćila je zamjenica direktora subotičke filijale Vojvođanske banke mr. Marija Saulić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika