Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bunjevcima protiv Hrvata

Što se prava nacionalnih manjina u Srbiji tiče očigledno je da se vraćaju »prava« iz Miloševićeva vremena, posebice kad su Hrvati u pitanju. U to vrijeme su Bunjevci sustavno korišteni radi razbijanja hrvatskog korpusa u Vojvodini, prvo osnutkom Bunjevačko-šokačke stranke i istoimenog lista a zatim su u Somboru i okolici gdje živi znatan broj Hrvata, neki nama nepoznati ljudi, držali »stručna predavanja« trudeći se da dokažu kako mi Bunjevci na pripadamo hrvatskom narodu već nekom drugom, kako smo došli s Kosova i slične nebuloze.
    Da bi cijela ova akcija bila što uvjerljivija u Somboru je 1998. godine izašla iz tiska knjiga Albe M. Kuntića »Bunjevci, o etnološkom biću«, u izdanju Književno-umetničke zadruge »Slavija« iz Novog Sada i Izdavačke delatnosti »Krajina« iz Sombora. Urednik knjige je Milutin Šljivančanin koji je i recenzent uz dr. Stojana Berbera. Knjiga je objavljena na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, vjerojatno da bi Bunjevcima bila pristupačnija za čitanje! Sam komentar o sadržaju ove knjige je izlišan.
    Godinu dana kasnije u Somboru izlazi bogato opremljena knjiga autora Milana Vojnovića »Sombor ilustrovana hronika« u kojoj je autor prikazao povijest Sombora tako da su Hrvati Sombora prikazani uzgredno kao da su žitelji u prolazu, iako sam na zahtjev autora napisao poduži tekst o bunjevačkim Hrvatima u Somboru.
    U poglavlju knjige Somborski uglednici, na prvom mjestu je spomenut Dominik Dujo Marković, o kome Vojnović piše sljedeće: »Pokatoličeni Srbin, nosilac naslednog plemstva i prvi kapetan somborske milicije na ove prostore doveo 5.000 Bunjevaca 1687. godine. Predvodeći Somborce, poginuo u boju kod Slankamena 1691.«
    Na ovaj tekst je reagirao direktni potomak Duje Markovića Josip Marković, koji živi u Somboru i nosi stari obiteljski nadimak-kapetan. Putem Interneta je odgovorio Vojnoviću da je on kao i njegov čuveni predak podrijetlom Hrvat i da traži ispravku. Autor se na sve to oglušio a nedavno je izdao i drugo izdanje spomenute knjige bez ispravke.
    Javnosti je poznato da su u više navrata devastirana katolička groblja u Somboru i okolici a da policija još uvijek »vodi istragu«. Zato se ne treba čuditi što je jedina emisija za Hrvate skinuta s TV Novi Sad, što je dva dana nakon posjeta predsjednika Vlade Hrvatske Beogradu, podnesena tužba sudu protiv urednice ove emisije i što se službeno uvodi »bunjevački jezik« u škole. Moguće je da nas očekuju još neka ovakva »prava« u budućnosti. Za sve ovo vjerojatno netko u Beogradu dobiva čestitke od Miloševića.
Josip Z. Pekanović

 

Pokrajinski tajnik za informacije predlaže
Raz­dvo­ji­ti RTV No­vi Sad iz su­sta­va RTS

Vojvođanski tajnik za informacije Milorad Đurić izjavio je kako je potrebno dovršiti razdvajanje Radio-televizije Beograd i RTV Novi Sad iz zajedničkog sustava RTS-a.
    Kako prenosi Pokrajinsko tajništvo za informacije, Đurić je rekao da je potrebna politička volja da se dvije medijske kuće razdvoje i da se dovrši razdiobna bilanca tih ustanova, započeta prije tri godine.
    »S obzirom na to da do razdvajanja RTV Beograd i RTV Novi Sad još nije došlo, RTV Novi Sad se iz dana u dan suočava s novim problemima, prije svega s nedostatkom novca za bilo kakve investicije«, kazao je Đurić.
    On je naveo kako RTV Novi Sad dobiva tek toliko sredstava da se podmire plaće zaposlenika i podsjetio da TV Novi Sad radi u lošim uvjetima i u neadekvatnoj zgradi, nakon što je u NATO bombardiranju 1999. godine potpuno srušena suvremena zgrada televizije.
    Đurić je prošle srijede, 16. veljače, razgovarao s urednikom redakcije programa na mađarskom jeziku Radio Novog Sada Dezsőom Öregem, o problemima te redakcije, navodi se u priopćenju.
    Ta redakcija nedavno je priopćila kako je primorana ukinuti zabavni program na mađarskom jeziku, jer nema sredstava financirati ga.
    Potom je veleposlanik Mađarske József Pandur ocijenio da Srbija treba osigurati nesmetano funkcioniranje i rad programa na mađarskom jeziku na RTV Novi Sad.
    Milorad Đurić je dodao kako Tajništvo za informacije 65 posto proračuna odvaja na financiranje listova na jezicima nacionalnih manjina, ali da nema nadležnosti nad RTV Novi Sad.                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika