Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Li­je­po je ra­di­ti s mla­di­ma

Zbog oskudnih programa namijenjenih mladima u ovoj regiji je prije osam godina švedsko sveučilište ponudilo pomoć, kako bi se nadomjestile aktivnosti koje nedostaju u formalnom sustavu naobrazbe. Tako je osnovan poznati Proni projekt, koji djeluje na području bivše Jugoslavije i to prvobitno u regijama Osijek-Vukovar, Distrikt Brčko, Travnik-Vitez, Doboj-Maglaj, a u posljednje tri godine u Novom Sadu i Subotici.
    Projekt obuhvaća rad omladinskih klubova, organizira sveučilišni tečaj i raspisuje natječaje za dodjelu sredstava Omladinske banke. Sve aktivnosti su usmjerene na omogućavanje djeci, mladima i odraslima kako bi koristili svoja znanja, vještine, vrijednosti i iskustva, da bi dosegli puni potencijal kroz neformalnu edukaciju i interkulturalno učenje. Danas ova mreža organizacija djeluje pod nazivom Forum Syd Balkans i u procesu je registriranja, s obzirom kako je krajni cilj ovog projekta lokalizacija ovog tipa naobrazbe.
TEČAJ: U regiji Vojvodine tečaj se organizira paralelno u Novom Sadu i u Subotici, te prima po 25 studenata. Uvjeti upisa su iskustvo ili interes za rad s mladima i djecom, znanje engleskog jezika, završena srednja, viša ili visoka naobrazba, te starosna dob od 18 do 45 godina. Tečaj traje godinu dana i nosi 30 bodova u Europskom sustavu kreditiranja naobrazbe tj. 20 bodova u Švedskom sustavu, te predstavlja završen jedan semestar švedskog sveučilišta. Po završetku tečaja dobiva se međunarodno priznat certifikat koji je priznat u svijetu. Za najbolje studente otvorena je mogućnost nastavljana naobrazbe, naime, poslije navršene razine A, student može aplicirati na razinu B, koja predstavlja drugi semestar na švedskom sveučilištu. S obzirom kako je organizacija neprofitna tečaj je besplatan, a studentima su osigurani svi uvjeti za rad.
PREDAVANJA: »Potrebno je poznavati engleski jezik na toj razini kako bi student mogao pratiti predavanja, sudjelovati i komunicirati na radionicama, te pisati radove, dok praktičan rad u obliku radionica studenti vode na materinjem jeziku. Predavači su dijelom iz regije Sjeverne Irske, a dijelom su to treneri i edukatori iz regije«, objašnjava koordinatorica edukacije Tijana Antić. Tečaj se organizira uglavnom u popodnevnim satima i vikendom, kako bi ga mogli pohađati i uposleni mladi, a predavanja se održavaju u šest blokova u trajanju od po šest dana. Od šest bloka predavanja, četiri se održavaju u Subotici tj. u Novom Sadu u omladinskim klubovima, dok je obuka za dva bloka tečaja izvan Subotice i Novog Sada, tada studenti otputuju na tjedan dana, kako bi radili teme koje zahtijevaju grupu zajedno. Studenti su usmjereni na obuku vještina koju će praktično moći primjenjivati u radu s mladima.
PRAKTIČNI DIO: Pokraj teorijskog dijela, veoma važan dio tečaja je i praktični rad. On je uvjet kako bi student dobio diplomu, te svatko mora održati 30 radionica s mladima, kako bi primijenio znanje koje je stekao na predavanjima. »Cilj tih radionica je da studenti pokušaju zadovoljiti potrebe mladih u svojoj lokalnoj zajednici, te studenti biraju teme za koje mladi traže višu razinu informiranja, te im to omogućavaju putem neformalne edukacije. Tijekom rada s dvije generacije studenata u Subotici primjeri praktičnog rada su radionice vezane za vještine komunikacije, radionice za obuku mladih političara, priprema i organiziranje predstava, snimanje kratkotrajnih filmova, te drugih aktivnosti od psiholoških do umjetničkih radionica«, kaže Tijana, te dodaje: »U Subotici su do sada ovaj tečaj završile dvije generacije studenata, što podrazumijeva pedeset studenata, dok u Novom Sadu imamo završene tri generacije studenata. Razinu B s ovih prostora pohađaju dvije generacije studenata. Specifičnost ovog tipa naobrazbe je što student znanje stiče najvećim dijelom iz prakse, te su znanja primjenljiva na mnogim poljima rada i života«.
    Rok za prijave na sveučilišni tečaj je 1. ožujak 2005. godine, a dodatne informacije i prijavnicu mladi mogu dobiti u Omladinskom klubu u Subotici, Beogradski put 47, preko puta Kerske crkve, ili u Novom Sadu na adresi Žarka Zrenjanina 4.
OMLADINSKI KLUB: Forum Syd osigurava prostor gdje mladi mogu slobodno izreći svoja mišljenja i dijeliti iskustva u prijateljskom okruženju. S njima rade studenti, kooordinatori i voditelji rada s mladima, a klub prihvaća sve mlade dobre volje bez obzira na vjersko i etničko izražavanje. Cilj mu je stimulirati aktivizam kod mladih promovirajući zdrav način života tj. okruženje bez droge i drugih poroka, zalaže se za jednakost spolova, bori se protiv diskriminacije, prihvaćajući ljude kao ravnopravne članove društva, te promovira volonterizam i dobrovoljni rad. Omladinski klub nudi osnovcima i srednjoškolcima, razne programe radioničkog rada od obrazovnih, kreativnih do sportskih radionica. Klub je otvoren od utorka do subote u večernjim satima, a subotom tijekom dana. »Od aktivnosti bih izdvojila – kako petkom navečer imamo specijalne goste, uvijek zanimljive po životnom zanimanju, tako smo imali goste iz policije, DJ-e, glumce, sportaše, hodžu, slikaricu, te druge goste, zatim dajemo mogućnost mladima da sviraju, kao i da kreativno izražavaju sebe radom s umjetničkim materijalom, body painting, te organiziramo izložbe, revije i festivale.                                                                           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika