Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vojvodina definirala svoj strateški program razvoja

»Naše kompetencije su male, ali su nam ciljevi visoki«, kazao je predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Bojan Pajtić, prigodom prezentacije rezultata 100 dana Pokrajinske vlade.
    Kao glavne zadaće Pokrajinske vlade Pajtić je istaknuo više posla i veće plaće za građane Vojvodine, jačanje poljoprivrede i stvaranje mirnog ambijenta u kojem se pošteno radi i dobro živi, te je poručio da je misija ove vojvođanske Vlade »da stvori uvjete, da vi sebi nešto stvorite. Ova Vlada radi mnogo, ali neće raditi umjesto vas: radit će s vama i zbog vas«.
STO DANA VLADE: U prvih sto dana prioritet je bio poticanje razvoja gospodarstva i infrastrukture. Pokrajinska vlada je u suradnji s njemačkim organizacijama GTZ i CIM izradila strateški dokument »Program gospodarskog razvoja Vojvodine« kojim je određeno 14 prioritetnih projekata, za čiju je realizaciju neophodno osigurati 31 milijun eura. Cilj Vlade je, kazao je Pajtić, da za realizaciju ovih projekata, kao i općenito za oživljavanje gospodarstva, osigura zdrav kapital u najvećoj mjeri iz inozemstva. Zato je u proteklih sto dana Vlada radila na jačanju međunarodnih kontakata i gospodarskog povezivanja. Uspostavljena je dobra suradnja s austrijskom pokrajinom Štajerskom, između ostalog zajednički će dvije regionalne vlade osnovati Biznis centar u Novom Sadu s ciljem privlačenja austrijskih i drugih kompanija da ulažu u Vojvodini.
    »Neznanje, predrasude, stare navike i zatvorenost naš su najveći neprijatelj, zato će znanost, obrazovanje i suradnja sa svijetom biti ključ uspjeha, poručio je Pajtić, i u tom cilju je definirano osam regionalnih projekata suradnje sa sveučilištima u okruženju, odvojena su sredstva za stipendiranje mladih i darovitih studenata i učenika, a s Maticom srpskom je potpisan protokol o suradnji. Kao bitne segmente u koje Pokrajinska vlada ulaže izdvojio je: zdravstvo, predškolske ustanove, informiranje, kulturu, zaštitu životne sredine i ravnopravnost spolova. »Za još bolje rezultate bile bi nam neophodne nove ovlasti i novi izvorni prihodi, a to ćemo svojim zalaganjem i kompetencijom svakako zaslužiti«, zaključio je Pajtić.
ZNANOST I KAPITAL: Sljedećeg dana u Novom Sadu nastavljene su najavljene i započete aktivnosti Vlade na polju znanosti i razvoja. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu predstavljen je Pravilnik o uspostavljanju sustava financiranja i sufinanciranja različitih aktivnosti u oblasti znanosti i tehnološkog razvoja koji je sastavilo Pokrajinsko tajništvo za znanost i tehnološki razvoj. Pokrajinski tajnik prof. dr. Dragoslav Petrović je, između ostalog, istaknuo kako će prioritetno biti financirani međunarodni i međuregionalni projekti s regijama s kojima APV ima potpisane sporazume o suradnji i sa zemljama u okruženju poput: Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, BiH, Mađarske, Rumunjske, Ukrajine i Njemačke, te da će IVV iz svog proračuna izdvojiti sredstva za 8-10 međunarodnih projekata, prije svega za projekte vezane uz razvoj visokih sustava i visokih tehnologija, lokalnu samoupravu te izučavanje povijesti, prava i kulture nacionalno-manjinskih kolektiviteta.
    Istoga dana u suradnji Izvršnog vijeća AP Vojvodine i republičkog Ministarstva za ekonomske odnose s inostranstvom u Skupštini APV održan je Međunarodni forum »Strategija razvoja AP Vojvodine«. Cilj održanog foruma bio je da se trasira put k izvorima financijskih sredstava koja nedostaju, te da sudionici i gosti iz inozemstva, među kojima su bili veleposlanik Kraljevine Norveške i Republike Albanije, te predstavnici veleposlanstava Njemačke, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Austrije, Španjolske, Češke, Grčke i Ujedinjenih nacija, kao i predstavnici 25 međunarodnih fondacija, prenesu vladama svojih zemalja i međunarodnim fondovima pozitivne dojmove i razloge zbog kojih treba investirati u Vojvodinu.
    Predsjednik Pokrajinske vlade Pajtić je istaknuo kako je Vojvodina jedinstvena regija na prostoru Srbije i Crne Gore po tome što je napravila strateški plan svog razvoja i time definirala svoj plan i program zasnovan na komparativnim prednostima Vojvodine, te sada čeka operativna faza u kojoj vojvođanska uprava mora definirati resurse i procedure za realiziranje zacrtanih projekata. Republički ministar za ekonomske odnose s inozemstvom dr Milan Parivodić je rekao, kako Vlada Republike Srbije zajedno s IVV mole donatore za pomoć za Vojvodinu »jer vjerujemo da je Vojvodina privredni motor Srbije. Vojvodina je inspiracija za razvoj ostalih dijelova Srbije i ostali se dijelovi Srbije trebaju takmičiti s Vojvodinom, a Vojvodina treba predstavljati uzor i lokomotivu razvoja regije i cijele Srbije. Vojvodina je izvršila jedan pionirski poduhvat, a to je – da napravi strategiju razvoja, a to je onaj posao koji mora i cijela Srbija uraditi.«
MANJINE U VOJVODINI: Neizostavna tema u Vojvodini je i položaj nacionalnih manjina i međunacionalni odnosi o čemu su pokrajinski dužnosnici razgovarali s visokim komesarom OESS-a za pitanja nacionalnih manjina Rolfom Ekeusom i šefom Misije OESS-a u SCG Mauriziom Massarijem. Teme odvojenih razgovora, koje su dužnosnici OESS-a imali s predsjednikom Pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem, potpredsjednikom IVV i pokrajinskim tajnikom za nacionalne manjine Tamásom Korheczom i pokrajinskim ombdusmanom Petrom Teofilovićem, odnosile su se na ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Vojvodini, posebno u obrazovanju i informiranju, rad nacionalnih vijeća, sudjelovanje nacionalnih manjina u organima vlasti na pokrajinskoj i općinskoj razini, multietničku policiju, kao i na sukobe među pripadnicima različitih etničkih zajednica iz prošle godine. Predsjednik Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojan Pajtić je govorio o strukturi stanovništva u APV kao i o strukturi zastupnika u Pokrajinskoj skupštini, u kojoj su zastupljeni i predstavnici vojvođanskih nacionalnih manjina. Pajtić je istaknuo da se u Vojvodini njeguje multinacionalni duh i tolerancija, što se ogleda i u tome, što je pripadnicima nacionalnih manjina omogućeno školovanje i informiranje na svom materinjem jeziku. Visoki komesar OESS-a Rolf Ekeus izrazio je zadovoljstvo trenutnom situacijom u AP Vojvodini u vezi položaja nacionalnih manjina, kao i time što incidenti na nacionalnoj osnovi, kao što je predsjednik Pajtić u svom izlaganju naglasio, nisu političke prirode, niti ih netko sprovodi u cilju etničkog čišćenja, već se radi o pojedinačnim incidentima, koji se događaju u svim višenacionalnim sredinama.
    Pokrajinski tajnik Korhecz je, pak, iznio da su u Vojvodini incidenti s međuetničkom pozadinom sporadični za razliku od prošle godine, te da su sada policija i tužiteljstva mnogo aktivniji i reagiraju brže i korektnije, te je istaknuo da se pravi problem u ovoj oblasti može prepoznati u postojanju određenog nivoa netolerancije prema nacionalnim manjinama, posebno među mlađom populacijom. Stoga će već za dva tjedna Izvršnom vijeću biti ponuđen projekt za razvijanje duha tolerancije među mladim ljudima različite etničke pripadnosti za čiju je realizaciju, u koju će biti uključeno tisuću mladih ljudi iz više desetina škola, zatražio podršku OESS-a, za što je ambasador Maurizio Massari pokazao interes i ponudio pomoć i u edukaciji u medijima u višejezičnim sredinama.                                                                                   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika