Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Međunacionalne odnose remete »relikti« prošlosti

Na poziv visokog komesara za nacionalne manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), veleposlanika Rolfa Ékeusa organiziran je sastanak s predsjednicima nacionalnih vijeća u Srbiji i Crnoj Gori u srijedu 16. veljače u Izvršnom vijeću Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu.
    Visoki komesar za nacionalne manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), veleposlanik Rolf Ékeus pratio je i ranije zbivanja i razvoj događaja u Srbiji i Crnoj Gori. Tijekom prošlog razdoblja, njegov ured je, inter alia, sudjelovao u izradi nacrta saveznog zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i pomno pratio formiranje i rad nacionalnih vijeća nacionalnih manjina.
    Tijekom ovog svojeg posjeta visoki komesar je razgovarao o odnosu između manjina i većinskog naroda kao i o drugim pitanjima. U razgovoru je dominirala procjena da je otpočelo novo poglavlje odnosa između predstavnika nacionalnih manjina i državnih tijela Republike Srbije, mada ove odnose remete poneki »relikti« prošlih vremena, poput problema informiranja hrvatske zajednice na RTV Novi Sad.
    Razgovoru su sa strane Misije OESS-a u Srbiji i Crnoj Gori nazočni bili još: šef Misije Maurizio Massari, Oliver Schmidt-Gutzat, Simona Santoro i viši politički savjetnik visokog komesara Marcin Czaplinski. Razgovoru su prisustvovali: potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Bajram Omeragić, predsjednica Grčkog nacionalnog vijeća Ana Trifunović, predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća László Józsa, predsjednik Romskog nacionalnog vijeća Vitomir Mihajlović, tehnički tajnik Rumunjskog nacionalnog vijeća Marcel Dragan, predsjednik Rusinskog nacionalnog vijeća Slavko Oros, predsjednica Slovačkog nacionalnog vijeća Ana Tomanova Makanova, predsjednik Ukrajinskog nacionalnog vijeća Vasilj Decašen i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. sc. Josip Ivanović.
Razgovoru je bio nazočan i predsjednik Odbora za međunacionalne odnose Narodne Skupštine Republike Srbije Esad Džudžević.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika