Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ot­klo­ni­ti dis­kri­mi­na­ci­ju hr­vat­ske ma­nji­ne

Izvršni odbor HNV-a uputio je u utorak generalnom direktoru RTV Novi Sad Petru Jovanoviću pismo koje je potpisao predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, koje donosimo u cijelosti.
    »Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća je na svojoj sjednici od 18. veljače 2005. godine konstatirao da postoji diskriminacija u ostvarivanju prava i sloboda hrvatske nacionalne manjine u pogledu konzumiranja informacija na vlastitom jeziku u sustavu nacionalne televizije u Republici Srbiji. Zaštita ovih prava temelji se na članku 1. stavak 2. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.
    Ovakvo stanje Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća je utvrdio, kao prvo, što se za razliku od drugih manjina u Vojvodini, pravo na informiranje na vlastitom jeziku hrvatska manjinska zajednica još uvijek, iako to već duže vrijeme zahtjeva, ne konzumira u sustavu nacionalne televizije; kao drugo, postoje određeni problemi i vrlo ozbiljni nesporazumi, koji po našoj ocjeni imaju za cilj sprečavanje, osporavanje i odgađanje potrebnih čina, kada je u pitanju ostvarivanje spomenutog prava hrvatske manjine u Vojvodini; i kao treće, ovo pravo je garantirano pozitivnim zakonodavstvom ove države i to na taj način što predviđa u procesu ostvarivanja i izravnu uključenost Nacionalnog vijeća jer Nacionalno vijeće (Savet) predstavlja prema članku 19. istog Zakona, nacionalnu manjinu i u oblasti informiranja.
    Temeljni je cilj da hrvatska manjina ostvari u uživanju ovoga prava potpunu ravnopravnost s drugim manjinskim zajednicama u okviru RT Novi Sad.
    Radi ostvarivanja ovih ciljeva od RT NS tražimo sljedeće:
    Da se na RT Novi Sad osnuje Uredništvo ili Redakcija na hrvatskom jeziku, a ugovorom između RT NS i Hrvatskog nacionalnog vijeća urede međusobni odnosi.
Tim ugovorom bi se posebno utvrdilo vremensko trajanje programa, vrijeme emitiranja i vrste programa koje će ona realizirati (informativne emisije, te emisije političkog, kulturnog, odgojnog, zabavnog… karaktera),
    I da se, na koncu, utvrdi vremenska dinamika kadrovska i uređivačka  politika.
    Na istoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća donesena je odluka kojom Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća zahtijeva da se, s obzirom da će organiziranje informiranja u hrvatskoj zajednici na prednji način trajati dulje vremena, odmah vrati u program II. kanala RT Novi Sad emisija »Tragom hrvatskim« u starom terminu – svake druge nedjelje u 18 i 30, čiji producent treba biti NIU »Hrvatska riječ«. RT Novi Sad je dužna izdvojiti određena novčana sredstva koja su potrebna za pokrivanje troškova izrade ove emisije. Na koncu, Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća traži da RTV Novi Sad bezuvjetno povuče tužbe protiv zamjenice urednika i direktora NIU »Hrvatska riječ« Dušice Dulić i Zvonimira Perušića.
    Također, Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća, zahtijeva od RTV Novi Sad da obustavi sve radnje koje je ta kuća započela bez zajedničke pripreme i ikakvih konzultacija s Hrvatskim nacionalnim vijećem, a tiču se ostvarivanja prava hrvatske zajednice na informiranje.«               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika