Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahtijeva se ravnopravnost i za Hrvate

Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća zahtijeva od RTV Novi Sad da uspostavi redakciju na hrvatskom jeziku, da emisiju »Tragom hrvatskim« odmah vrati na program TV Novi Sad i da bezuvjetno povuče tužbe koje je podnijela protiv zamjenice urednika i v. d. ravnatelja NIU »Hrvatska riječ« Dušice Dulić i Zvonimira Perušića.
    Izvršni odbor HNV-a je također donio odluku da podnese kaznenu prijavu protiv RTV Novi Sad zbog povrede ravnopravnosti građana, te zbog narušavanja ugleda novinara koji se bave novinarstvom na hrvatskom jeziku.
    Sjednica Izvršnog odbora HNV-a održana je u petak 19. veljače, a nazočni su bili svi članovi Izvršnog odbora – Lazo Vojnić Hajduk, Dujo Runje, Tomislav Žigmanov, Marinko Prćić i Berislav Skenderović – kao i predsjednik Odbora za informiranje HNV-a Milovan Miković, pročelnik Odbora za informiranje HNV-a Andrija Anišić, te Dušica Dulić i Zvonimir Perušić.
    Jedina točka dnevnog reda ove sjednice bila je rasprava o neostvarivanju prava hrvatske zajednice u Vojvodini na informiranje na državnoj televiziji.

NA TEMELJU ZAGARANTIRANIH PRAVA: Otvarajući sjednicu  predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk je iznio kako je zbog otpočinjanja sudskog procesa između RTV Novi Sad i uposlenika »Hrvatske riječi«, te zbog neemitiranja emisije »Tragom hrvatskim« na Televiziji Novi Sad, 14. veljače održan sastanak na kojemu je on bio nazočan kao predsjednik Izvršnog odbora Vijeća, uz predsjednika HNV-a Josipa Ivanovića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici Davora Vidiša i novinare koji su tuženi.
    Na tom je sastanku  zaključeno kako Hrvatsko nacionalno vijeće treba zauzeti službeni stav povodom takvog ponašanja RTV Novi Sad, a na temelju odluke koja je ranije donesena na Vijeću, Izvršni odbor može donositi odluke u ime Vijeća, s tim da se te odluke kasnije iznesu na Vijeće, gdje će biti verificirane.
    »Moja razmišljanja temelje se na razgovoru i dogovorima na spomenutom sastanku, a što je na temelju prava koja su nam zagarantirana zakonskim i normativnim aktima rekao je Lazo Vojnić Hajduk.
    »Predlažem da Radio Televiziji Novi Sad uputimo službeni dopis kojim ćemo zahtijevati potpisivanje ugovora o osnivanju hrvatske redakcije. Skrb o informiranju na materinjem jeziku je u nadležnosti Vijeća i stoga pokretanje programa na hrvatskom jeziku mora biti pod pretežitom ulogom Vijeća, a to znači po pitanju odabira urednika, odobravanja uređivačke koncepcije i odabira producenta. Tim ugovorom treba utvrditi i vremensko trajanje emisija, a smatram kako bi bilo potrebno uspostaviti svakodnevno emitiranje vijesti na hrvatskom jeziku u trajanju od pet minuta u poslijepodnevnim satima, kao i emitiranje vijesti u večernjim satima u trajanju od petnaest minuta. Također bi trebalo realizirati emitiranje četiri ili pet polusatnih emisija tjedno koje bi se bavile oblastima obrazovanja, kulture i gospodarstva, kao i svom aktualnom problematikom hrvatske zajednice. Naš dopis trebamo dopuniti i zahtjevom za emitiranjem emisije ‘Tragom hrvatskim’, koja je pod tim nazivom trebala biti nastavak emisije ‘TV divani’. Nastavak emitiranja je bio predviđen i s pomoćnikom ravnatelja RTV Novi Sad Drahomirom Grnjom dogovoren je i datum za 17. listopada prošle godine, ali emisija se nije emitirala ni do danas. Također trebamo zahtijevati da tu emisiju producira ‘Hrvatska riječ’, a troškovi koji su vezani za tu emisiju trebaju biti pokriveni od strane Televizije Novi Sad«.
    Lazo Vojnić Hajduk je naglasio, i kako treba zahtijevati bezuvjetno povlačenje tužbi RTS Novi Sad protiv novinara Dušice Dulić i Zvonimira Perušića, a da o cijelom slučaju i dalje treba obavještavati sve instance u Pokrajini, Srbiji i SiCG koje se bave ovim pitanjima, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, kao i tuzemne i inozemne vladine i nevladine organizacije.
    Lazo Vojnić Hajduk je potom istaknuo kako HNV treba podnijeti kaznenu prijavu protiv RTV Novi Sad zbog povrede ravnopravnosti građana, te zbog narušavanja ugleda hrvatskih novinara, a predložio je i formiranje odvjetničkog tima koji će se baviti ovim cjelokupnim problemom.
ZAHTJEVI ZA ONIM ŠTO JE ZAKONOM PROPISANO: U raspravi koja je uslijedila Dujo Runje je iznio kako cijela hrvatska zajednica suosjeća s tuženima, koji su tuženi samo zbog toga što su pripadnici hrvatske zajednice, a pitanje informiranja na RTV Novi Sad je prvorazredno pitanje o ostvarivanju elementarnih prava hrvatske zajednice.
    »Kao najmlađa službeno priznata nacionalna manjina Hrvati još ne ostvaruju ona prava koja ostvaruju ostale nacionalne manjine i to se mora nadvladati, jer nam ta prava pripadaju. Ta prava su zakonom propisana. Slažem se sa svim iznesenim stavovima i težnjama koje nam je predočio Lazo Vojnić Hajduk«, kazao je Duje Runje, s čime se složio i vlč. Andrija Anišić.        Nakon toga je Milovan Miković kazao kako Vijeće mora definirati svoje stavove  temeljem Ustava i zakona. »U Vojvodini sve nacionalne manjine imaju uredništva na Radio Televiziji Novi Sad, te nakladničke kuće i tisak na materinjem jeziku. Trebamo se pozvati i na pozitivno naslijeđe takve prakse u Vojvodini, a interes naše zajednice treba se usmjeriti i prema radijskim programima. Svakako je potrebno dimenzionirati kadrovske potrebe pri tome, a Vijeće se nužno mora suprotstaviti podnesenim tužbama protiv hrvatskih novinara«, kazao je Milovan Miković, dodavši da su tužbe takve vrste bile praksa prema pojedincima u hrvatskoj zajednici i u vrijeme Miloševićeva režima.
    U daljnjem tijeku rasprave iznesene stavove podržali su Marinko Prćić i Berislav Skenderović, dok je Zvonimir Perušić kazao da je o aktualnoj problematici ostvarivanja prava informiranja hrvatske zajednice upoznat i ministar za ljudska i manjinska prava SiCG Rasim Ljajić, koji je zbog toga upriličio nekoliko sastanaka s rukovodstvom RTV Novi Sad i koji je javno iznio ocjenu, kako hrvatska zajednica mora konzumirati ista prava kao i ostale nacionalne manjine u SiCG. Zvonimir Perušić je napomenuo i kako je tajnik Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije Petar Lađević, u svojstvu izaslanika srbijanskog premijera Vojislava Koštunice, prilikom proslave druge obljetnice »Hrvatske riječi« 1. veljače kazao kako će Savjet učiniti sve da što prije krene televizijska emisija na hrvatskom jeziku u onom obliku kako se dogovori s Hrvatskim nacionalnim vijećem.
    Zvonimir Perušić je zatražio i da HNV zahtijeva od RTV Novi Sad prekid svih aktivnosti koje se paralelno vode kako bi RTV NS mimo Hrvatskog nacionalnog vijeća i hrvatske zajednice otvorio jedno radno mjesto za novinara koji bi se bavio programom na hrvatskom jeziku. Za takvo što, rekao je on, jedino je nadležno Vijeće, a RTV Novi Sad ne može donositi nikakve odluke koje ne bi bile usuglašene s Vijećem, ili koje bi mu bile suprotstavljene.

EMISIJE NA HRVATSKOM U NADLEŽNOSTI HNV-a: Nakon iznesenih ocjena i stavova Tomislav Žigmanov je kazao kako je dobro što se rješavanju problemu pristupa institucionalno, putem tijela HNV-a.
    »Važno je uputiti službeni dopis Vijeća Radio Televiziji Novi Sad kojim ćemo tražiti ista prava koja u Srbiji i Crnoj Gori već ostvaruju druge nacionalne manjine. Dakle, treba zahtijevati formiranje hrvatske redakcije na Televiziji Novi Sad, a budući da će proces formiranja redakcije trajati, trebamo zahtijevati da se s emitiranjem emisije ‘Tragom hrvatskim’ krene odmah. Nužno je i iskazati naš zahtjev za povlačenjem tužbi protiv hrvatskih novinara, a trebamo donijeti odluku i o podizanju kaznene prijave protiv RTV Novi Sad. U svojim daljnjim aktivnostima Izvršni odbor Vijeća treba detaljno artikulirati program i uređivačku koncepciju emisija na hrvatskom jeziku, kako onih televizijskih, tako i radijskih«, kazao je Tomislav Žigmanov.
    Na koncu sjednice Izvršnog odbora HNV-a jednoglasno je usvojena odluka o upućivanju službenog dopisa Vijeća RTV Novi Sad sa svim zahtjevima koji su izneseni na sjednici, kao i o podizanju kaznene prijave protiv RTV Novi Sad.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika