Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U novoj ulozi

Prije godinu dana Relja Fišer Dulić spremao se za još jednu profesionalnu tenisku sezonu, najavljujući još koji izvrstan rezultat kojima je njegova igračka karijera obilovala, kulminirajući pozicijom među 330 najboljih svjetskih igrača. Dolaskom novog proljeća Relja se našao umjesto na terenu uz njegov rub i u novoj ulozi. Aktivnu igračku karijeru zamijenio je poslom glavnog trenera u TK »Spartak« iz Subotice, uz angažman u Tenis savezu SiCG koji obuhvaća rad s nacionalnom Davis Cup momčadi.
4Kako je uopće došlo do odluke da napustite aktivnu igračku karijeru?
U svibnju mjesecu prošle godine donio sam tešku odluku da prekinem s aktivnim igranjem tenisa iz dva velika razloga. Prvi je bio zamor višegodišnjim neprekidnim igranjem na brojnim profesionalnim turnirima ranga satelita i futuresa, a drugi, i mnogo veći, razlog očitovao se u problemu financijske prirode i nemogućnosti, uslijed objektivno loše situacije u cijelom sportu i pronalaženja adekvatnog sponzora za nastavak profi karijere. I tako sam poslije osam profesionalnih sezona u 28. godini života završio aktivnu igračku karijeru, odigravši svoj posljednji turnir na Futuresu (10.000 $) u Somboru.
4Je li Vam danas žao zbog te, pomalo, iznenadne odluke?
Iskreno govoreći, bilo mi je izuzetno teško donijeti takvu odluku, prelomiti u sebi i odjednom napustiti igrački tenis i svakako da mi je žao, ali život ide dalje svojim tijekom. I danas, gotovo godinu dana poslije povlačenja, često puta mi se javi želja za igranjem turnira…
4Ali odlazak iz igračkog tenisa nije Vas odvojio od ovog lijepog sporta kojemu ste podredili gotovo cijeli život. Kako se osjećate u novoj ulozi i trenerskom pozivu, za koji ste se odlučili već u posljednjim godinama igračke karijere?
Pred kraj natjecateljskog bavljenja tenisom usporedo sam već počeo prakticirati trenerski poziv, radeći s igračem Denisom Bejtulahijem, te sam ušao u Teniski savez SiCG, obnašajući dužnost saveznog trenera u radu s Davis Cup reprezentacijom. Radeći isključivo kao trener od lipnja 2004. godine, često puta se nalazim u znatno težoj poziciji nego kada sam igrao, jer u svakom trenutku moram ostati pribran i miran, unatoč često puta slabijoj partiji nekog od svojih pulena. Također, kada je to potrebno, iznimno je važno pokazati zadovoljstvo i daljnju podršku prilikom dobre igre.
4S obzirom na još uvijek mlade životne godine često puta ste, prirodom vašeg posla, primorani »spustiti« se na nivo mlađih igrača s kojima radite. Što je najvažnije u ostvarivanju dobre komunikacije na relaciji igrač-trener?
Ovisno o odnosu koji se razvije između igrača i trenera, a praksa dokazuje da je to potrebno često puta, trener je primoran da se u određenim situacijama »spušta« na određeni starosni nivo natjecatelja s kojim radi, a sve u cilju ostvarivanja boljeg kontakta i upoznavanja njegove ličnosti. Iznimno važna komponenta svakog takvog odnosa je i ogromno obostrano povjerenje.
4U Vašem dosadašnjem trenerskom radu, mahom s mlađim igračima, još uvijek stoji nepobitna činjenica da Vas niti jedan pulen još ne može nadjačati na teniskom terenu.
U određenom smislu to godi, ali bi mi mnogo više godilo raditi s igračem koji je već bolji od mene i jedva čekam da se to dogodi na terenu, jer to bi značilo da sam uspio prenijeti tajnu svoje igre na njega, te da je višemjesečni trud imao smisla.
4Što je po vašem mišljenju najvažnije na putu stasavanja u kvalitetnog tenisača?
Pod broj jedan je svakako potrebno da se tenis voli i želi u svakom trenutku, uz ogromnu dozu motiviranosti za ozbiljan rad i trening oličenu u gotovo stopostotnom davanju sebe ovom sportu.
4Na poziciji glavnog trenera u TK »Spartak« iz Subotice već od ove sezone imate priliku, da svoje bogato sportsko znanje iskoristite u radu s budućim igračima pred kojima je teška zadaća da pokušaju dostići svog trenera?
Želio bih istaknuti da je, uz mene kao glavnog trenera, u trenerskom kadru mog matičnog kluba oformljena mlada ekipa perspektivnih stručnjaka (Demeter, Šakić), uz asistenciju trenera Fezea koji vodi školu tenisa za početni uzrast, koja će nastojati da već u idućoj ljetnoj sezoni formira osnovu buduće momčadi i natjecatelja koji će se svojim rezultatima nametnuti u budućnosti tenisa na ovim prostorima. S moje strane mogu samo obećati ozbiljan, sustavni rad prema svjetskim standardima i moju potpunu posvećenost trenerskom pozivu.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika