Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Borna opravdao status favorita

Proteklog vikenda Subotica je bila domaćin 6. otvorenog prvenstva Srbije u stolnom tenisu za kadete i juniore. U velikoj konkurenciji natjecatelja iz 12 zemalja u okruženju, te mladih stolnotenisača iz dalekog Perua, koji su u sklopu europske turneje stigli i do Vojvodine, u svojoj starosnoj kategoriji (kadeti rođeni 1990. godine i kasnije) uvjerljivo je trijumfirao najbolji mladi hrvatski stolnotenisač Borna Kovač iz Zagreba. U njegovoj pratnji je bio trener i izbornik hrvatske kadetske i juniorske reprezentacije Boris Baniček. Njih dvoje su u kraćem razgovoru, vođenom prije finalnih rezultata i Bornine pobjede, iznijeli svoje dojmove o nastupu u Subotici.
4Gospodine Baniček kakvi su Vaši prvi dojmovi poslije višegodišnjeg izbivanja s vojvođanskih prostora?
Poslije gotovo petnaestogodišnje stanke ponovno smo došli na jedan turnir u Suboticu, točnije Vojvodinu, koja je kolijevka stolnog tenisa na prostorima bivše države i na čijem sam teritoriju svojedobno kao aktivni igrač često puta nastupao. Probudio sam stare uspomene i prijateljstva iz igračkog perioda i mogu reći da sam ugodno iznenađen domaćinskim prijamom.
4Profesionalno ste angažirani kao trener u klubu, te kao izbornik kadetske reprezentacije s kojom ste došli na ovo natjecanje?
Kao trener radim u stolnoteniskom klubu »Industrogradnja« iz Zagreba, a honorarno, ili bolje reći volonterski, već dvanaest godina vršim dužnost izbornika hrvatske kadetske i juniorske selekcije.
4Kakvu ste momčad doveli u Suboticu?
 Došli smo s najboljim igračima s kojima raspolažemo u ovom trenutku, u momčadskom dijelu turnira učestvovali smo s dvije selekcije i naša prva ekipa je ovdje osvojila treće mjesto u kadetskoj konkurenciji.
4Kako biste iz trenerskog kuta usporedili hrvatski i stolni tenis u SiCG?
Mislim da trenutačno nema neke veće razlike i da su obje države na sličnom igračkom nivou. Nedostatak jačeg ligaškog natjecanja ponajviše utječe na podizanje kvalitete s kojom bi se moglo ravnopravnije nositi s konkurencijom iz ostalih zemalja. Mislim da će u budućnosti biti pronađen adekvatni modus zajedničkih turnira i ligaških natjecanja, koji bi mogao pomoći daljnjem razvoju stolnog tenisa u obje države.
4Što očekujete od Vaših pulena na ovom turniru?  
Borna Kovač je postavljen za prvog nositelja i bio bih zadovoljan ukoliko bi uspio ući u finale, a pogotovo ukoliko bi uspio osvojiti turnir.

Borna Kovač, najbolji hrvatski kadetski stolnotenisač

Mislim da je turnir izuzetno jak, da ima mnogo kvalitetnih igrača i trudit ću se opravdati ulogu prvog nositelja. Što se tiče momčadskog dijela mislim da smo igrali dobro, izborili smo plasman u polufinale i na koncu osvojili treće mjesto, što je s obzirom na mladost ostalih igrača odličan rezultat.
4Tko bi ti mogao biti najveći konkurent u borbi za naslov najboljeg na ovom turniru?
Mislim da bi realno bilo da se u finalnom susretu sastanem s Lupulescuom iz SiCG, po igri smo tu negdje i mogao bi biti odličan susret. (U finalnom susretu Kovač je pobijedio baš Lupulescua s 3:0 op. a)
4Koliko godina si aktivan u stolnom tenisu?
Stolnim tenisom se aktivno bavim od svoje sedme godine, treniram u zagrebačkom klubu »Industrogradnja« i hrvatski sam prvak u kadetskoj konkurenciji. Nastupao sam na nekoliko turnira u inozemstvu (Slovačka, Mađarska), zabilježio druga i treća mjesta.
4Tko je tvoj stolnoteniski uzor?
Prije svih to je Zoran Primorac, veliki igrač i stolnoteniski uzor g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika