Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Politička obećanja propala, hrvatski novinari na sudu

Prva rasprava na Općinskom sudu u Novom Sadu po slučaju podignutih tužbi RTV Novi Sad protiv urednice emisije »Tragom hrvatskim« (nekadašnji »TV divani«) Dušice Dulić i v. d. direktora i glavnog urednika »Hrvatske riječi« Zvonimira Perušića održana je 10. veljače.
    Općinski sud u Novom Sadu, na temelju prigovora optuženih, oglasio se nenadležnim u slučaju tužbe Televizije Novi Sad protiv urednice i predstavnika producenta emisije na hrvatskom jeziku »Tragom hrvatskim«. Budući da je pravni zastupnik RTV Novi Sad Srđan Sikimić najavio prigovor na odluku novosadskog Općinskog suda, konačnu će nadležnost suda odrediti Okružni sud u Novom Sadu kojemu će predmet biti proslijeđen na razmatranje.
NAZOČNI: Prvom ročištu na Općinskom sudu u Novom Sadu prisustvovali su i pravni zastupnik optuženih novinara dr. Slobodan Beljanski, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici mr. Davor Vidiš, predstavnica Fonda za humanitarno pravo, kao i nekoliko novinara novosadskih medija.
    Na zahtjev odvjetnika RTV Novi Sad u sudski je zapisnik unesen podatak da je na raspravi bio nazočan generalni konzul Republike Hrvatske mr. Davor Vidiš »kao državljanin strane zemlje«, te da će se o tome obavijestiti predsjednik Općinskog suda u Novom Sadu.
DOGOVOR ČELNIKA HNV-a: Budući da brojna obećanja najviših dužnosnika Srbije i Crne Gore o nastavku emitiranja emisije »Tragom hrvatskim« na TV Novi Sad i povlačenju podignutih tužbi protiv novinara »Hrvatske riječi« nisu ispunjena, te da je otpočeo sudski proces, u ponedjeljak 14. veljače održan je sastanak čelnika HNV-a na kojemu su razmotreni i utvrđeni konkretni stavovi i daljnji potezi vezani za ovaj slučaj.
    Predsjednik HNV-a i predsjednik IO HNV-a, mr. Josip Ivanović i Lazo Vojnić Hajduk, usuglasili su se s tuženima, a u nazočnosti generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici Davora Vidiša, da se poslije neispunjavanja danih obećanja u protekla četiri mjeseca od strane predstavnika državnih organa vlasti SiCG, u daljnjim pregovorima oko rješavanja televizijskog informiranja na hrvatskom na RTV Novi Sad kao jedino moguće rješenje može prihvatiti pokretanje emisije pod pretežitom ulogom HNV-a po pitanju odabira urednika, odobravanja uređivačke koncepcije i odabira producenta emisije na hrvatskom jeziku, te obvezatno povlačenje podignutih tužbi.
    Dogovoreno je da se do kraja ovoga tjedna i službeno razmotri mogućnost podnošenja krivične prijave HNV-a i privatnih tužbi protiv RTV Novi Sad zbog povrede ravnopravnosti građana, te zbog narušavanja ugleda hrvatskih novinara koji su se u medijima spominjali kao govornici mržnje optuženi od strane RTV NS.
    U povodu početka sudskog procesa, u petak 18. veljače održat će se i sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća.
D. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika