Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­sta­vak una­pređenja međudržav­nih od­no­sa i po­ložaja ma­nji­na

U povodu potpisivanja zapisnika s prve sjednice Međuvladine mješovite komisije za nacionalne manjine, koja je utemeljena bilateralnim sporazumom o zaštiti manjina SiCG i Mađarske, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici okupili su se 11. veljače predstavnici svih državnih institucija koje se bave pitanjem manjina.
    Zapisnik su potpisali ministar za ljudska i manjinska prava u Savjetu ministara SiCG Rasim Ljajić i državni tajnik u Uredu predsjednika Vlade Mađarske i potpredsjednik Komisije Vilmos Szabó.
    Predsjednica Samouprave Srba u Mađarskoj dr. Milica Pavlov pojasnila je okupljenima kako postoji obrazovno-odgojno pedagoški rad na srpskom jeziku u Mađarskoj od zabavišta do visokoškolskog obrazovanja, te je navela neke od problema s kojima se srpska manjina suočava u susjednoj državi, ističući prije svega potrebu promjene važeće zakonske regulative koja se bavi pitanjem manjina, zatim probleme stručnog kadra u nastavi, itd. Spomenula je brojne uspjehe srpskih kulturnih institucija u Mađarskoj, poput Srpskog profesionalnog kazališta. Srpska manjina u susjednoj državi ima i svoj redoviti dnevni radijski program i polusatnu televizijsku emisiju na materinjem jeziku koja se emitira svakoga tjedna, uz redovitu reprizu.
    Predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća László Józsa govorio je o iskustvima institucionalnog organiziranja mađarske manjine, istodobno ističući važnost formiranja manjinskih nacionalnih vijeća koja predstavljaju važne činitelje u komunikaciji manjine i države.
    Državni tajnik u Uredu predsjednika Vlade Mađarske i potpredsjednik Komisije Vilmos Szabó je podsjetio okupljene na loša iskustva prošlih vremena, naglasivši kako je sada došlo vrijeme u kojemu manjine spajaju susjede i motiv su zajedničkog djelovanja. Na kraju izlaganja je zaključio kako je iznad svega važno da zaključci Međuvladine mješovite komisije ne ostanu samo fraze na papiru već da se sprovedu u djelo.
    Ministar za ljudska i manjinska prava u Savjetu ministara SiCG Rasim Ljajić je rekao kako je prvi, od ukupno četiri do sada potpisana međudržavna sporazuma o zaštiti manjina sa zemljama u regiji, potpisan s Mađarskom.
    »Ovaj akt prevladava značaj samo za nacionalne manjine dvije zemlje, on je važan za unapređenje odnosa dvije zemlje i sveukupne klime u odnosima između Beograda i Budimpešte. Mađarska je jedan od naših najvažnijih vanjskopolitičkih partnera«– kazao je tom prigodom Ljajić. Ministar Ljajić je pojasnio kako su u Zapisniku određene konkretne obveze obiju strana neophodne za poboljšanje položaja manjina u Mađarskoj i Srbiji i Crnoj Gori. Govoreći o međunacionalnim inicidentima Ljajić je naglasio da država treba odlučno reagirati i pokazati da nema tolerancije za njihove izazivače.
    Potpisivanju zapisanika s prve sjednice Međuvladine mješovite komisije u Subotici prisustvovali su i veleposlanik Mađarske u Beogradu József Pandur, veleposlanik SiCG u Budimpešti dr. Dejan Janča, generalni konzul Mađarske u Subotici dr. Janos Huszar, generalni konzul Republike Hrvatke u Subotici mr. Davor Vidiš, predstavnici svih nacionalnih vijeća i političkih partija manjina koje imaju sjedište u Subotici, te predstavnici Odbora za međunacionalne odnose republičkog parlamenta na čelu s Esadom Džudževićem.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika