Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mađarska redakcija bez zabavnih emisija

Odluka o osnivanju Radio Novog Sada donesena je 31. ožujka 1949. godine na sjednici Glavnog odbora Narodne skupštine AP Vojvodine. Pripreme za početak rada novostvorene radio postaje trajale su oko osam mjeseci. U utorak, 29. studenoga 1949. godine u 12,05 sati svečano je otvorena. Radio postaja Novi Sad.
    Time je bio zaokružen proces osnivanja ili obnavljanja radio postaja u glavnim gradovima republika i pokrajina, kao matičnih stanica u tadašnjoj Jugoslaviji. Program je bio emitiran na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunjskom i rusinskom jeziku, a danas postoji i na romskom i ukrajinskom jeziku.

OBUSTAVLJENO EMITIRANJE DIJELA PROGRAMA: Redakcija programa na mađarskom jeziku Radija Novi Sad priopćila je 9. veljače da obustavlja emitiranje zabavnih emisija, jer joj matična kuća ne isplaćuje autorske honorare. Ocjenjuju da je uskraćivanjem sredstava za taj program ozbiljno narušeno pravo na informiranje manjina na materinjem jeziku.
    Taj stav se obrazlaže i podatkom da novinari, zbog nedostatka sredstava, ne mogu prisustvovati svim događajima koji zanimaju i koji se tiču mađarske populacije u Vojvodini.
    »Radi se o tome da Radio Novi Sad više ne isplaćuje autorske i glumačke honorare, a iz specifičnosti naših zabavnih emisija proistječe da ih ne možemo proizvesti vlastitim snagama, tako da moramo prestati s emitiranjem. Radi se ukupno o četiri emisije u ukupnom trajanju od 235 minuta. S emitiranjem smo prestali 10. veljače i sad ne znamo na čemu smo. Više puta smo ukazivali na taj problem. No, moram reći da nisu problem samo zabavne emisije. Isto tako su problematične literarne i omladinske emisije, sve se to radi besplatno. Naime, ljudi koji pišu tekstove za te emisije, koji ih pripremaju, glumci koji sudjeluju u programu, svi rade besplatno. Nama će oni sutra doći i reći da više ne žele tako raditi pa ćemo ostati bez još nekih emisija. Isti problem imamo i s dopisnicima. Naši dopisnici iz Sombora, Temerina, Subotice, Zrenjanina, već mjesecima rade također bez nadoknade. Uz sve to, moram reći i da mi faktički radimo u radio muzeju. To što imamo od tehničke opreme je staro, a svih 11 kompjutora koje koristimo dobili smo preko raznih fondacija kao pomoć, a od Radija na kojemu radimo ništa«,  kaže o aktualnim problemima glavni i odgovorni urednik Mađarske redakcije Radio Novog Sada Dezső Ereg.
RACIONALIZACIJA PRVO PREKO MANJINA: Mađarska redakcija Radio Novog Sada ima 43 uposlenika, što sve skupa uključuje i novinare, te uposlene u administraciji i tehničkoj službe koja realizira 24-satni program. Trenutačno redakcija iz financijskih razloga nema nijednog honorarnog suradnika. Naime, svi prijašnji honorarci, njih desetak, danas rade besplatno.
    »Moramo reći da nismo u problemima samo mi, da su u poteškoćama i ostale manjinske redakcije Radio Novog Sada, ali koliko mi je poznato jedino je kod nas došlo do te mjere da smo morali stati s određenim emisijama. Stoga smo se morali obratiti javnosti i tražimo prije svega političku podršku. Informiranje na manjinskim jezicima je ipak samo političko pitanje, te treba država odlučiti ima li Srbija novca da financira manjinske programe ili ne. Ako nema, onda to mora biti jasna politička odluka, a ne da mi i imamo i nemamo informiranje na materinjem jeziku«, dodaje urednik mađarskog programa Radio Novog Sada.
    Redakcija na mađarskom jeziku ovog radija informirala je javnost o aktualnim problemima, te se pismenim zahtjevima za pomoć obratila rukovodstvu RTV Novi Sad, RTV Beograd, Skupštini AP Vojvodine, Izvršnom vijeću AP Vojvodine, te Mađarskom nacionalnom vijeću. Od rukovodstva Radio Novog Sada za sada nemaju nikakav odgovor, ali su ih posjetili i pobliže se upoznali s problemom potpredsjednik Skupštine Vojvodine Sándor Egeresi, potpredsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine dr. Gábor Lódi i veleposlanik Republike Mađarske u Beogradu József Pandur, te su uposlenicima Redakcije na mađarskom obećali podršku.
    »Svjestan sam činjenice da racionalizacija u javnom poduzeću kao što je RTS zahtijeva mnogo žrtava«, kazao je mađarski veleposlanik József Pandur prigodom obilaska Redakcije na Radio Novom Sadu, te istaknuo da ne misli da je »sretno rješe-nje da racionalizacija krene od manjinskih medija«.
D. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika