Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

Četvrtak, 10. 2.

Jo­va­no­vići
Čedomiru Jovanoviću i njegovoj obitelji ugrožena je sigurnost, kaže odvjetnik obitelji Jovanović, Radivoje Paunović. Prema riječima bivšeg potpredsjednika Demokratske stranke i Vlade Srbije, prijetnje dobiva on, ali i njegova supruga te desetomjesečni sin. Odvjetnik obitelji Jovanović kaže da se preko pisanja medija poziva na linč i fizičku likvidaciju Jovanovića i kao da se želi repriza događaja od prije nekoliko godina.
Odvjetnik je podsjetio da se bliži termin kada bi Jovanović trebao svjedočiti pred Specijalnim sudom u procesu za ubojstvo premijera Zorana Đinđića, pa se može zaključiti zašto se na njega vrši ovakav pritisak koji je izravna prijetnja.
Čedomir Jovanović optužio je direktora BIA Radeta Bulatovića da stoji iza medijskih napada na njega i da pokušava spriječiti nastavak procesa za ubojstvo premijera Đinđića. Osiguranje MUP-a dobio je pet dana kasnije.

Ma­tu­rant­ki­nja
Ukoliko SiCG ne pristupi EU sa Hrvatskom oko 2010., do sljedeće šanse mogla bi čekati i više od 10 godina, ocjenjuje Bruce Jackson.
Predsjednik američke nevladine organizacije Projekt demokracije u tranziciji kaže za B92 da Hrvatska zavarava sebe i da bi pravi datum njenog priključenja bio oko 2009. ili 2010, a da je vrlo realno da se i Srbija tada pridruži Uniji.
»Međutim, ukoliko Srbija i Bosna i Hercegovina propuste ovaj datum, morat će sačekati da Turska završi sve pripreme za pridruženje Uniji, što može biti više od 10 godina«, kaže on.
On kaže da se Srbija »ponekad ponaša kao maturantkinja koja kod kuće čeka da je netko pozove na ples«. »To u Briselu tako ne funkcionira. Ukoliko sami ne uradite sve što je potrebno, nitko to neće uraditi za vas«, kaže Jackson.

Na­god­ba
Pravni zastupnik Hrvatske u tužbi protiv SiCG kaže da bi bilo najbolje postići nagodbu o tužbama Hrvatske i BiH protiv SiCG. Ivo Josipović je, govoreći o tužbi Hrvatske protiv Srbije i Crne Gore, rekao da bi time međunarodnoj zajednici bilo pokazano da su Srbi i Hrvati spremni za pomirenje. Odgovarajući na pitanje je li to dobar model i za tužbu BiH protiv SiCG, Josipović je rekao da je to pitanje osjetljivo s aspekta bošnjačkog naroda, ali da bi bilo nekorektno tvrditi da se ta tužba tiče samo Bošnjaka.
»Ona se tiče svih nas. Zato, ako ima volje, zašto se ne nagoditi«, rekao je Josipović.

PETAK, 11. 2.

Topčider
U vojarni na Topčideru otvoren je za javnost podzemni objekt posebne namene »Karaš«. Objekt je do sada nosio oznaku državne tajne, a otvoren je u prisustvu ministra obrane SiCG Prvoslava Davinića, njegovog zamjenika Vukašina Maraša i načelnika Generalštaba general-potpukovnika Dragana Paskaša.
Objekt je otvoren samo za pojedine državne medije, odnosno za RTS. Prvoslav Davinić je rekao da je posjet predstavnika Ministarstva, Vojske i medija tom vojnom objektu organiziran skoro »na prepad«:
Ministar je kazao da je VSO jednoglasno odlučio o skidanju karaktera državne tajne s tog jedinstvenog podzemnog objekta, koji može izdržati i nuklearni napad.
Pred­u­vjet
Premijer Luxembourga Jaen Claude Juncker, čija zemlja predsjedava EU-om, izjavio je nakon razgovora s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte da još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s RH, ali da će oni početi 17. ožujka samo ako general Ante Gotovina do tada bude predan Haškom sudu, a u suprotnom će se čekati da Hrvatska ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haagom.
Ako Gotovina do 17. ožujka bude u Haagu, pregovori mogu početi odmah, ako ne, čekat ćemo dok RH ne ispuni svoju obvezu pune suradnje sa ICTY-jem, rekao je premijer Juncker.

Po­moć
U prijedlogu američkog državnog proračuna za 2006. godinu predviđeno je da Hrvatska dobije pomoć od 15 milijuna dolara za jačanje demokracije i privatnog ekonomskog sektora. Hrvatska bi trebala dobiti pomoć od 15 milijuna dolara u okviru programa Potpore za istočnoerupske demokracije (SEED). Pomoć privatnom sektoru usredotočit će se na poticanje rasta ključnih sektora poput poljoprivrede, kako bi se pojačalo zapošljavanje i smanjile razlike u prihodima između gradskih centara i manje razvijenih ili ratom pogođenih područja Hrvatske.

subota, 12. 2.

Pri­su­tan
Bivši tjelohranitelj Ratka Mladića, Branislav Puhalo, radi u Vojsci Srbije i Crne Gore potvrdila je za B92 njegova supruga. Poslije nekoliko dana izričitog demantiranja bivšeg i sadašnjeg vrha vojske ali i Ministarstva obrane da nije točno ono što je Vladimir Popović iznio u emisiji »Insajder« da u gardijskoj brigadi radi Branislav Puhalo, koji je bio šef osiguranja Ratka Mladića, te da takav čovjek u vojsci uopće ne postoji, ispostavilo se da demanti nije točan. Televizija B92 utvrdila je da kapetan Branislav Puhalo živi i radi u Beogradu, odnosno prema neslužbenim informacijama do kojih je B92 došao, Puhalo je kapetan prve klase i radi na mjestu zamjenika komandira čete u bataljonu opće podrške, 46. logističke brigade u kasarni Topčider. Njegova supruga Suzana potvrdila je da se njen muž nalazi na crnoj listi Europske unije.

NEDJELJA, 13. 2.

Šta­pić
Prvi put u posljednjih šest godina jedan predsjednik Republike Srbije, Boris Tadić, boravio je na Kosovu. Prije razgovora sa šefom UNMIK-a, Sorenom Jesenom-Petersenom, predsjednik Tadić je obišao sela Cernicu i Šilovo. Govoreći građanima Šilova, Tadić je kazao da je tu da skrene pozornost na položaj Srba i drugih nealbanaca na Kosovu: »Ja sam došao ovdje skrenuti pozornost i svjetskoj javnosti u kakvim uvjetima živi naš narod, naša djeca, naši starci, žene. Želio sam razgovarati i s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu, o Kosovu i o položaju srpskog naroda, o položaju svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji i to su razlozi mojeg posjeta. Nažalost, nisam došao s čarobnim štapićem, volio bih da jesam, ali oni postoje samo u bajkama, ali ono što vam mogu reći je da ću apsolutno svom snagom i svim što je u mojoj moći, dati da se izborim i borim za prava našeg naroda i svakog građanina naše zemlje Srbije, koji živi na Kosovu i Metohiji«, kazao je Tadić
Sve­to
Predsjednik SiCG Svetozar Marović najavio je nastavak dogovaranja Beograda, Podgorice i Brisela o rješavanju pitanja neposrednih izbora za parlament SiCG. Prema njegovim riječima, problem neposrednih izbora bit će riješen promjenom Ustavne povelje, uz dogovor država-članica. Kao moguće rješenje, Marović je spomenuo vezivanje redovnih izbora u Srbiji i Crnoj Gori s izborom novog sastava Skupštine SiCG. Marović je rekao i da je Savjet za europske integracije u jednom trenutku bio na dohvatu tog sporazuma oko promjene Ustavne povelje, ali do toga nije došlo zbog rezerve jedino od Vojislava Koštunice. Marović je dodao i da »ništa nije Sveto pismo, a da se ne može, ili ne smije promijeniti«.

PONEDJELJAK, 14. 2.

Re­kon­struk­ci­ja
Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da će Hrvatskom saboru predložiti da za novog potpredsjednika Vlade za gospodarstvo imenuje dosadašnjeg člana Uprave Podravke Damira Polančeca, za novog ministra zdravstva dosadašnjeg pomoćnika ministra Nevena Ljubičića, te da se resori vanjske politike i europskih integracija spoje u jedno ministarstvo. Predsjedništvo HDZ-a odlučilo je da će na čelu novoga ministarstva biti sadašnja ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, izvijestio je predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader. Naglasio je kako razdvajanjem dužnosti potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i ministra zdravstva, koje je do sada obnašao Andrija Hebrang, HDZ i Vlada jasno daju do znanja da, uz vanjskopolitičke prioritete, žele posebno ojačati gospodarstvo.

utorak, 15. 2.

Pra­znik
U Srbiji je 15. veljače obilježen državni praznik, Dan državnosti. Na taj dan je 1835. u Kneževini Srbiji usvojen Sretenjski ustav, prvi Ustav u modernoj srpskoj povijesti.

 
Po­tra­ga
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je Hrvatska udvostručila napore da nađe i uhiti Antu Gotovinu. »Ako je u Gotovina u Hrvatskoj, naći ćemo ga«, izjavio je Mesić i dodao da će, ako se ispostavi da taj haški optuženik nije u Hrvatskoj, biti potrebno dati čvrste dokaze kako bi se u to uvjerila i Europska unija.

srijeda, 16. 2.

Ne­dav­no
Istraga Ministarstva obrane BiH nije u potpunosti potvrdila navode predstavnika za BiH o Ratku Mladiću. Paddy Ashdown je izjavio kako je Ratko Mladić otpušten iz Vojske Republike Srpske tek prije dvije godine i da je boravio u vojnom objektu kod Han Pijeska prošlog ljeta. Ministar obrane Bosne i Hercegovine Nikola Radovanović rekao je u utorak da je Ministarstvo sprovelo istragu radi utvrđivanja sistemskih slabosti komande i kontrole nad Oružanim snagama BiH. »Istragom nije u potpunosti potvrđena tvrdnja Ashdown o bivšem vojnom lideru bosanskih Srba. Ipak, potvrđeno da su na Mladićevo ime vršene isplate razlika plaća od 1. srpnja 1999. do 31. prosinca 2001., a istragom je utvrđeno da je za te transakcije odgovorno šest osoba, od kojih je jedna još u VRS«, rekao je Radovanović.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika