Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­mi­lo­van pod vjećali­ma

8. veljače 1725. godine umro je Petar Veliki, ruski car.
8. veljače 1815. završen je Bečki kongres. Predstavnici europskih zemalja sastali su se 1814. godine u Beču. Odlučili su da se Francuska vrati u granice iz 1792. godine i plati ratnu odštetu. Sva su Napoleonova osvajanja poništena. Sljedeće su godine Rusija, Austrija i Pruska u Parizu sklopile savez, nazvan Sveta alijansa. Glavni cilj Svete alijanse bio je očuvanje mira u Europi, ali i gušenje svake nove revolucije.
8. veljače 1825. rođen je Jules Verne, francuski književnik.
8. veljače 1885. godine rođen je u Vinkovcima Ivan Kozarac, hrvatski književnik. Za života objavio je tek nekoliko književnih crtica, to jest zbirka novela Slavonska krv, a posthumno je objavljen roman Đuka Begović te Izabrane pripovjetke.
9. veljače 2005. godine katolici obilježavaju Čistu srijedu, kojom počinje korizmeno razdoblje.
9. veljače 1894. rodio se Pavao Vuk-Pavlović, hrvatski filozof. Podrijetlom je Židov pa je uklonjen sa katedre na Filozofskom faklutetu u Zagrebu 1941. godine, a komunistički je režim nastavio represiju prema autetničnom filozofu – morao je potkraj 1947. napustiti katedru; 1948. premješten je za knjižničara u Sveučilišnu knjižnicu; 1951. godine umirovljen. No, 1958. godine pozvan je u Skopje gdje je na Filozofskom fakultetu radio do 1971. godine. 13. studenoga 1976. godine je umro. Najvažnija djela su Spoznaja i spoznajna teorija, Ličnost i odgoj, Misao o prirodi i spasenju te Duševnost i umjetnost.
10. veljače 1940. godine prikazan je crtić o Tomu i Jerryu.
9. veljače 1881. godine u Sankt Petersburgu umro je Fjodor Mihajlovič Dostojevski, najvažniji predstavnik ruskoga realizma. Najvažnija su mu djela romani Zločin i kazna, Idiot te Braća Karamazovi, koja su ga svrstala u svjetske klasike. Rođen je 11. studenoga 1821. godine rodio se u Moskvi
Odrastao je u osiromašenoj plemićkoj obitelji u sjeni dominantnoga oca, a te činjenice te svakodnevno nasilje u vojnoj školi, kao i Puškinova smrt u nerazjašnjenim okolnostima opredijelili su Dostojevskoga prema revolucionarnim, zapravo, anarhističkim načelima kojima se suprotstavljao despotizmu. Nakon neuspjele revolucije osuđen je na smrt – odluka o pomilovanju stigla je dok je stajao u redu pod vješalama odjeven u mrtvačku odoru.
   O njemu se priča da je bio strastveni kockar te da je honorare od nekih romana unaprijed potrošio te bio pod neprestanim udarom kockara kojima je bio dužan te izdavača, koji su tražili od Dostojevskog da poštuje dogovorene rokove. Događalo se da je zadnje retke romana pisao u tiskari te da dovršena djela nije pročitao, a kamoli redigirao.
10. veljače 2005. godine počinje muslimanska 1426. godina.
10. veljače 1935. godine rođen je u Travniku Miroslav Blažević – Ćiro.
11. veljače obilježava se Međunarodni dan bolesnika.
12. veljače 1809. godine rodio se u engleskome gradiću Shrewsburyju Charles Darwin, prirodoslovac i nositelj teorije evolucije.
12. veljače 1809. godine rođen je Abraham Lincoln, američki političar i predsjednik SAD-a.
13. veljače 1894. godine umro je Franjo Rački, svećenik i znanstvenik, povjesničar i egdotičar, dugogodišnji najbliži suradnik Josipa Jurja Strossmayera.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika