Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Priprema za velika natjecanja

Idućeg tjedna blizanke Prćić, Iva i Dunja, zakoračit će u životno punoljetstvo, ali u svom sportu, košarci, unatoč mladim godinama već su odavno igrački punoljetne. Iako još uvijek u kadetsko-juniorskom uzrastu, za razliku od mnogih svojih vršnjakinja, imaju već nekoliko sezona aktivnog seniorskog staža i danas predstavljaju glavnu okosnicu subotičkog ženskog košarkaškog prvoligaša.
4Tekuće prvoligaško prvenstvo prolazi u borbi vaše momčadi za ostanak u saveznoj eliti. Kako biste komentirali sadašnju poziciju »Spartaka« na tablici?
Dunja: Nažalost cijela tekuća sezona je u borbi za mjesto izvan zone ispadanja, što smo vjerujem uspjeli ostvariti s dosadašnjih pet pobjeda. Kako do konca ligaškog natjecanja ima još 7-8 kola mislim da još možemo poboljšati skor pobjeda i možda i poboljšati trenutačni plasman.
4Vas dvije ste, svaka na svojoj poziciji iznijele veliki teret prvoligaških susreta iako ste po godinama još uvijek kadetsko-juniorskog uzrasta. Kolika je vaša prosječna minutaža, te igrački učinak po jednoj utakmici?
Iva: Igram na poziciji pleja, između 35-40 minuta, a u prosjeku postižem između 10-15 koševa.
Dunja: Ovisno o prilikama i protivniku igram na nekoliko mjesta u timu, mada je moja osnovna pozicija na krilu. Također igram gotovo 40 minuta, a koš učinak je između 20-25 poena po susretu.
4Vaše odlične igre osigurale su vam mjesto u juniorskoj reprezentaciji SiCG koju tijekom ljeta očekuju nastupi na Svjetskom odnosno Europskom šampionatu.
Dunja: Prvo je na redu Svjetsko juniorsko prvenstvo koje će se u srpnju igrati u Tunisu, a već sljedećeg mjeseca kolovoza Mađarska je domaćin šampionata Starog kontinenta. Na Svjetskom imaju pravo nastupa igračice rođene 1986. godine i mlađe, dok je na Europskom dobni limit 1987. godina.
4Na ovim juniorskim natjecanjima igrate protiv svojih vršnjakinja za razliku od znatno starijih igračica s kojima se susrećete u ligaškim mečevima. Kakva je razlika u igri?
Iva: Na juniorskim natjecanjima igraju pretežito igračice koje igraju vrlo malo u seniorskim momčadima svojih klubova, pa je njihovo igračko iskustvo i znatno manje. Mnogo je teže igrati starijih, iskusnijih košarkašica koje imaju brojne odigrane sezone.
4Da bi se ostvarili vrhunski dometi neophodan je naporan trening. Koliko trenirate i kako sportske obveze uspijevate uskladiti sa školskima?
Iva: U ovom polugođu idemo poslije podne u školu, pa onda imamo prvi od dva dnevna treninga imamo u 11.30, a drugi je poslije nastave u 19 sati navečer. Raspored je ponekad prenatrpan dupliranim obvezama, ali uvijek uspijevamo objediniti i sport i školu. Profesori nekada imaju, a nekada i nemaju razumijevanja, ali do sada škola nikad nije trpila zbog košarke.
4Kako je otići u školu poslije napornog treninga?
Dunja: pa, nije baš najugodnije. Ponekad nam se dogodi da skoro zaspimo od umora, ali odlučile smo se da nastavimo u oba smjera.
4A slobodno vrijeme?
Njega, nažalost imamo najmanje od cijelog dana, pogotovo onog radnog. Vikendom poslije utakmice ipak pronađemo i trenutke koje možemo posvetiti nekom izlasku s prijateljima.                                            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika