Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Strelice lete svijetom

Doskora pikado je spadao u vrstu odlične zabave u kojoj su se, obično, prijatelji nadmetali u vještini oštrog oka i sigurne ruke, pogađajući malenim strelicama brojčanim poljima obilježenu tablu. Ali sve veći broj poklonika ove atraktivne discipline pretvorio je zabavu u sport koji će se uskoro naći i na Olimpijskim igrama. Subotičanin Damir Gabrić jedan je od pokretača interesiranja za pikado na vojvođanskim prostorima.
4Pikado je danas postao već ozbiljan sport u nas, postoji savez, igraju se lige, reprezentacija se natječe na međunarodnim natjecanjima, ali kako je sve to započelo na našim prostorima?
Interes za pikado kod nas je započeo negdje prije deset godina, kada su uvoženi prvi aparati za elektronski pikado. Nas nekoliko entuzijasta smo se okupili i odlučili da pokušamo uspostaviti neku vrstu prvobitnog natjecanja između lokala koji su u to vrijeme imali pikado aparat u svojoj ponudi.
4Sjećate li se svog prvog »bacanja«?
S pikadom sam se po prvi puta susreo u subotičkom bilijar klubu »Snooker« gdje se nalazio pikado aparat. Došavši na partiju, bilijara prijatelji su me pozvali da probam novu igru, probao sam i ostao u pikadu.
4Prvobitna zabava ubrzo se »primila« kod brojnih Subotičana i pikado je postao iznimno popularan.
Iako se pikado danas igra po cijeloj Vojvodini i nekim dijelovima SCG, s ponosom mogu istaknuti Suboticu koja je bili i ostala centar pikada na ovim prostorima. Prva organizirana pikado liga igrana je, upravo, u našem gradu zahvaljujući inicijativi nekoliko pikado entuzijasta, prije svih Zlatka Rajčića, Tome Cvijanova i Milorada Miščevića, koji su se, žrtvujući svoje slobodno vrijeme, na posve amaterskoj razini angažirali oko organiziranja ozbiljnog natjecanja prvih pikado klubova.
4Koliko je momčadi uzelo učešća u tim prvim »pionirskim« natjecanjima dotad nepoznatog sporta?
Prve godine startalo je natjecanje s dvanaest momčadi, a već sljedeće godine nadmetalo se četrnaest pikado klubova u oficijelnoj ligi. S interneta smo »skinuli« oficijelna pravila, zajednički smo odredili propozicije natjecanja i prve »takmičarske streli







ce« su poletjele. Interesantno je svakako spomenuti kako jedna pikado momčad broji do dvanaest igrača što, kada se pomnoži broj momčadi s brojem igrača, daje impozantnu brojku igrača za jedan još uvijek nedovoljno afirmirani sport.
4Uz momčadski dio paralelno se i danas igraju i pojedinačni turniri, na kojima se igrači bore za plasman na završni »Masters« turnir najboljih.
U početku je na ovim kvalifikacijskim turnirima znalo biti prijavljeno i šezdesetak igrača, ali je s godinama u kojima su se profilirali kvalitetniji »pikadisti«, taj broj sveden na otprilike četrdesetak igrača koji redovito uzimaju učešća.
4Jedan »Masters« turnir ste i Vi osvojili u svojoj pikado karijeri.
Bilo je to 2000. godine, kada sam pobjedom na završnom turniru postao pikado prvakom Subotice.
4Masovnost pikada postigla je i kvalitetu pojedinih igrača koji su se pokušali oprobati i na međunarodnim natjecanjima.
Prvi »pikado izleti« napravljeni su u susjednu Mađarsku, koja je u vezi ovog sporta jedna od najrazvijenijih u Europi. Tu smo se po prvi puta oprobali u međunarodnoj konkurenciji. Oprobali smo se na natjecanjima u Budimpešti, Kecskemetu, Baji…
4Ali za potrebe prava učešća na svjetskim i europskim smotrama najboljih morao se oformiti i zvanični savez.
U milenijskoj 2000. godini oformljen je PSV (Pikado Savez Vojvodine) koji je kao legitimni predstavnik države sastavio pikado reprezentaciju koja je dva puta učestvovala na Svjetskom prvenstvu u Barceloni, te na Europskom prvenstvu u Poreču.
4Poslije skromnijih rezultata na prvom SP, već na drugom je osvojena i jedna titula svjetskog prvaka.
Subotičanka Marta Makra je osvojila titulu svjetske prvakinje u tzv. Mixu 701 Double
out, disciplini u kojoj se natječe momčad od dva muška i jednog ženskog igrača.
4Na Europskom prvenstvu u Poreču prošle godine i Vi ste se »okitili« jednom međunarodnom titulom.
U disciplini »slučajni parovi«, gdje se izvlače igrači koji će zajedno nastupati, zaigrao sam u paru s hrvatskim reprezentativcem i trećim igračem na europskoj rang ljestvici Vedranom Dukićem.
4Što je u planu tijekom ove godine?
U tijeku su pripreme za natjecanje u Brnu (Slovačka) i posebno Hamburgu (Njemačka) u kojem će se održati ovogodišnje amatersko Europsko prvenstvo u elektronskom pikadu.                                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika