Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prosječni muškarac 21. stoljeća

Kada živite u tranzicijskoj zemlji, čiji se bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika kreće između 1.500-2.000 eura, a zahvaljujući pripadnosti »globalnom selu« putem satelitsko-kabelskih televizijskih programa svakodnevno bivate izloženi erupcijama komercijalnih ekonomsko-propagandnih prezentacija država čiji BNP najmanje deseterostruko odskače, onda se često zapitate: »Ne živimo li mi, ipak, u nekom drugom ‘selu’?«
   U pokušaju da se odgovori na ovo pitanje, u sljedećim redovima dokumentirat ću primjer, recimo, suvremenog prosječnog muškarca 21. stoljeća i statusnih simbola koji ga, gotovo, neizostavno čine.
AUTOMOBIL: Ovisno o platežnoj moći, koja je u zemljama jačeg BNP-a u velikome relativizirana brojnim kreditnim mogućnostima i kupovini svega na obročnu otplatu, svaki muškarac koji imalo drži do sebe posjeduje automobil novije proizvodnje, maksimalno star do 5 godina. Model i snaga ovise isključivo o afinitetima.
Prosječna cijena: 15–50.000 eura i, naravno, naviše.
Primjer: Mercedes, BMW, Opel
NAOČALE: Dioptrijske ili sunčane, jednostavno moraju biti »adekvatno« potpisane što zvučnijom markom (original se podrazumijeva), jer samo tako će najefektinije poslužiti svojoj svrsi. Ovisno o godišnjem dobu u kojemu se nose biraju se modeli i boja stakla.
Prosječna cijena: od 100 eura pa naviše
Primjer: Dolce & Gabbana, Ray Ban, Police
LAPTOP: Suvremeni poslovni čovjek, ali ne samo on, u svijetu današnjice jednostavno ne može bez prijenosnog računala. Zahvaljujući utrkivanju velikih svjetskih proizvođača, ni cijene najskupljih modela više nisu toliko nedostupne ni prosječnom kupcu.
Prosječna cijena: od 1.000 eura pa naviše
Primjer: IBM, Toshiba,
GARDEROBA: Gotovo slična stvar kao i kod automobila (skuplje firmirane dizajnerske »krpice«), najčešće se kupuju na odloženo plaćanje i njihova cijena ovisi isključivo o osobnom poimanju mode. Ali, najvažnija odrednica u ovom segmentu krije se u činjenici da se nova roba kupuje često i da u ormaru nema previše »arhivskih« modela. Standard, ali i velike sezonske rasprodaje omogućuju i slabije platežnima da se dokopaju pojedine vrijedne stvari po prihvatljivijoj cijeni.
Prosječna cijena: Ovisi isključivo o određenom dijelu garderobe i dizajnerskom logotipu.
Primjer: Hugo Boss (odijela), Lacoste (slobodno vrijeme),
RUČNI SAT: Iznimno važan statusni detalj, vrlo vidljiv u svakoj prilici i shodno tomu pažljivo odabran. »Jači igrači« ponosito ističu svoje skupocjene modele vrtoglavih tržišnih vrijednosti, ali i satovi pristojne cijene, uz obvezan originalni model glasovitog proizvođača (nikako jeftine kopije ma koliko zvučnog imena bile), jednako ostavljaju povoljan dojam.
Prosječna cijena: od nekoiliko stotina eura pa do u nedogled.
Primjer: Rolex, Philipe Patek, Tag Heuer
PIĆE: Prilikom izlazaka na određena mjesta, koja su u suvremenom svijetu gotovo nezaobilazni dio ne samo vikenda, već i radnog dana, piće jamačno spada u statusnu odrednicu. Vrsta koja se »troši« ponovno je stvar osobnog ugođaja, ali se skuplja žestoka pića najčešće preferiraju, uz čestu kombinaciju određenog koktela, opet u posebnim prilikama
Prosječna cijena: ovisi isključivo o mjestu izlaska i njegovoj eksluzivnosti
Primjer: Malt whiskey, Cognac, Vodka,
CIGARE: Nikako cigarete, koje se polako izbacuju iz svih zatvorenih prostora diljem svijeta, nego isključivo fine i skupocjene majstorske uradke savijača najboljih listova duhana. Kubanske u prvom redu, što prestižnije marke, ali i one iz Dominicane nisu ništa manje kvalitetnije. Puše se isključivo u posebnim prigodama kada se želi naglasiti važnost određenog trenutka.
Prosječna cijena: od 20 eura po komadu pa naviše
Primjer: Cohiba, Guantanamera
KOMENTAR: Sve navedeno, možda baš ne sve u svakoj prilici, ipak je na određeni način dostupno svakom muškarcu koji ima pristojnija primanja i podobnu kreditnu sposobnost. U iskrenoj nadi da će se i naš BNP u skorijoj budućnosti povećati i priuštiti nam barem djelić »prosječnosti«, ostaje nam optimizam da ćemo i mi jednog dana biti u istom »selu«.                                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika