Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bob Marley & The Wailers – »Legend« Tuff Gong, 1984.

Proslava 60. obljetnice rođenja najpoznatijeg reggaea glazbenika Boba Marleyja, koji je umro 1981. od raka u 36. godini, počela je početkom veljače u glavnom gradu Etiopije, Addis Abebi. Etiopiju kao rodno mjesto rastafarijanskog pokreta izabrala je za mjesto tog svjetski važnog događaja njegova obitelj. Komemorativna događanja, uključujući izložbe slika i fotografija u humanitarne svrhe, trajat će cijeli mjesec.
    Oko 400.000 ljudi sakupilo se na besplatnom koncertu pod vedrim nebom, održanom na najvećem trgu Meskel u Addis Abebi koji je ujedno bio i ove vrhunac proslave. Na koncertu se okupila obitelj Boba Marleyja, a pokraj njegovih sinova Ziggyja i Damiana nastupili su i poznati pjevači Babaa Maal, Youssou N’Dour, Angelique Kidjo, Teddy Afro, Shaggy i India Arie. Ovo je prvi puta da se proslava obljetnice rođenja reggae zvijezde održava izvan Jamajke.
DUHOVNI BORAC: Ovakva komemoracija poslužila je i kao povod da se u glazbenom kutku prisjetimo Marleyeva kompilacijskog albuma, objavljenog tri godine nakon njegove smrti 1984., jednostavno naslovljenog »Legend«. Kao i većina ovakvih zbirki i »Legend« uspijeva obuhvatiti širinu Marleyeva glazbena opusa, osim manje poznatih ska uradaka s početka karijere. Rijetke su njegove pjesme koje mogu izbjeći politiziranu pozadinu borbe za prava slabijih i ugroženih, a u prilog tome na kompilaciji se nalaze biblijski simbolička »Exodus«, pravednička »I Shot The Sheriff«, »Buffalo Soldier«, pobunjenička »Get Up Stand Up« ili »Iron Lion Zion«. Kada se doticao ljubavnih tema, uvijek potaknut toplinom i humanošću, njegove pjesme bi se lako oformile u klasike poput ujedinjujuće »One Love«, »Is This Love?«, dirljive »No Woman, No Cry«, pjesme usmjerene protiv emocionalne praznine »Waiting In Vain« ili meditativne »Redemption Song«. Jednostavnost, ljepota i iskrena bliskost obuhvaćene su ovim kompilacijskim izdanjem, na taj način precizno prenoseći bit i poruku Marleyeve glazbe. Kreativnost njegove pobune, pacifizam i iskonska energija tradicionalne jamajkanske glazbe bili su put kojim se Marley kretao i rastao, a svojom svjetskom slavom u sedamdesetima pridonio je i populariziranju rastafarijanizma, religije u kojoj centralno mjesto zauzima nekadašnji etiopski car Haile Selassie, jer poznato je, kako je Marley kao najpoznatiji »sin Jamajke«, Etiopiju uvijek smatrao svojom duhovnom domovinom.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika