Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svakih sedam dana »Novosti«

»Novosti« su samostalne srpske novine čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar. Novine su financirane sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, a šesta je godina kako izlaze.
    »Novosti« izlaze tjedno, uređuje ih urednički kolegij u sastavu: Nenad Jovanović, Paulina Lazić, Andrea Radak i Milan Trbojević, a tiskaju se u 5.000 primjeraka. Brojevi se tiskaju mješovitim pismima, latinicom i ćirilicom.
TKO TO VLADI PUŠE ZA VRAT?: U siječanjskom 266. broju, »Novosti« u rubrici Aktualno prenose intervju s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem koji je novinar Drago Pilsel uradio za ljubljanski »Dnevnik«. Na jedno od pitanja o aktualnim prioritetima, Stjepan Mesić je odgovorio sljedeće: »Ima, naravno, ekscesa i primjera nefunkcioniranja nekih važnih institucija, ali pomogao sam da se Hrvatska potvrdi kao zemlja vladavine prava. Moj zadatak će biti da kontroliram da budu provedene sve potrebne reforme za ulazak u EU. Ne manje važno bit će i motiviranje gospodarstva i dolaska stranog kapitala i tehnologije u zemlju kako bi otvorili nova radna mjesta. Zato sam rekao Vladi da ću joj puhati za vrat, kako sam činio i vladi Ivice Račana. Inzistirat ću na otvaranju slobodnih poduzetničkih zona bez PDV-a«.
    Također u rubrici Aktualno Drago Pilsel piše o životnom i političkom putu Stjepana Mesića koji je na četvrtim po redu predsjedničkim izborima dobio ogromnu potporu birača (skoro 66 posto glasova), dok se u rubrici Panorama pažnja posvećuje najavi premijera Ive Sanadera da će Vlada RH povući konkretne mjere oko manipulacija imovinom srpskih povratnika, čim svoj posao, odnosno istragu, odrade institucije pravne države.
NARODNO VESELJE: U članku o proslavi pravoslavnog Božića u istočnoj Slavoniji i Baranji Milan Trbojević piše o tradiciji i običajima pravoslavnih kršćana prilikom proslave božićnih praznika, analizirajući potom događaje u Borovu i Trpinji, gdje je policija prilikom proslave intervenirala. »Svi očevici s kojima smo razgovarali slažu se u ocjeni: bile su to najljepše i najbolje organizirane božićne svečanosti koje su do sada održane u ovim mjestima. Običaj proslave Badnjaka i Božića u ovim mjestima ima sva obilježja sveopćeg narodnog veselja i ne mijenja se desetljećima« bilježi Trbojević, a u istom se članku navodi kako su »ovaj tradicionalni događaj u Borovu novinari ‘Glasa Slavonije’ i ‘Vjesnika’ okarakterizirali kao ‘divljanje, pucanje, alkohol i simbole prošlih vremena s konačnim rezultatom - izlaskom i uredovanjem policije na terenu’.«
OBNOVA ORGULJA U DEVASTIRANIM CRKVAMA: U rubrici »Novosti« Razgovor s povodom, načelnik Općine Udbina Stanko Momčilović među ostalim iznosi tvrdnju da su odnosi Hrvata i Srba u mjestu i okolici korektni, pa i prijateljski, ali kritizira dva vijećnika HDZ-a koji su prema njegovim riječima proizvođači ‘slučajeva’, a iznosi i aktualnu komunalnu problematiku i probleme oko zaposlenja. Među ostalim temama izdvaja se tekst Miloša Laloševića o dvojici Nizozemaca, Nicu Slooffu i Nieku van Ostenbruggeu, koji surađuju s braćom Moritz na projektima obnove orgulja u ratom devastiranim crkvama u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu. »Razgovarali smo i o stradanjima herojskog Vukovara tijekom Domovinskog rata. Rekoše mi: ‘Poimanje ratnih stradanja Vukovara i njegovih žitelja, ljudi s europskog Zapada mogu spoznati tek kad dođu u Hrvatsku, vide Vukovar i upoznaju njegove žitelje«, piše Lalošević. Ovaj siječanjski broj »Novosti« također sadrži i brojne pravne savjete koji su vezani za imovinska i stambena pitanja.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika