Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Njegovanje tradicije u duhu zajedništva

Tjedan dana nakon »Velikog prela«, 5. veljače Velika dvorana HKC »Bunjevačko kolo« udomila je još jednu značajnu kulturno-zabavnu manifestaciju – »Veliko prelo mladih«. Oko 200 mladih se okupilo ovom prigodom, kako je kazano u uvodnoj riječi »da poput naših  starih na radostan, ugodan i lijep način uživa u zajedništvu, druženju i ljepoti. Da se na trenutak radi sjećanja i slavlja, radi naše prošlosti i naše budućnosti, prisjeti na veliko i bogato naslijeđe baštinjeno od naših predaka«.
    Program koji su vodili Suzana Ljubič i Josip Tikvicki otvorila je pjesma s prvog Prela održanog prije 126 godina »Kolo igra, tamburica svira«, a u izvedbi Marije Jaramazović.
    Prelu mladih bili su nazočni i potpredsjednik HKC »Bunjevačko kolo« Grgo Kujundžić koji je otvorio Prelo, duhovnik sjemeništa »Paulinum« vlč. Marko Forgić, kapelan u Horgošu vlč. dr. Marinko Stantić i kapelan u Aleksandrovu vlč. dr. Oskar Čizmar. Nakon svečanog otvorenja Marija Jaramazović je recitirala pjesmu »Marin 2005.« Lazara Franciškovića, koja je proglašena za najbolju »preljsku pismu« na ovogodišnjem »Velikom prelu«. Potom je uslijedila kratka priča o povijesti i značenju prela u tradiciji našeg naroda.
    Prije svečane večere jelo je blagoslovio vlč. dr. Marinko Stantić. »Budite veseli al’ ne priviše, budite napiti al’ ne pijani«, poručio je mladima i istaknuo kako prelo služi za užitak, jer nam kasnije slijedi razdoblje korizme.
    Glazbeni dio programa činila je tamburaška glazba ansambla »Ravnica« i mladih tamburaša HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta. Nakon večere uz tamburaše mladima je pružena mogućnost da večer obogate i plesom.
    Negdje prije ponoći, dodijeljene su nagrade. Za najelegantniju djevojku nagrađena je Mirana Francišković, titulu najšarmantnijeg momka ponio je Nikola Matković, za najpar proglašeni su Gordana Dulić i Ivica Tumbas, dok je nagrada za najbolju frizuru dodijeljena Marini Tikvicki.
    Do kasno u noć mladi su se zabavljali pjesmom i plesom u bogatstvu zajedništva, čime bismo mogli zaključiti da je iza nas još jedno uspješno »Veliko prelo mladih«.
Detaljniji prikaz ove manifestacije možete pogledati u sljedećem »TV tjedniku« na YU ECO televiziji 11. veljače s početkom u 20 sati.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika