Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ve­li­ko bu­nje­vačko-Šokačko pre­lo

Veliko prelo u Somboru okupilo je i bunjevačke i šokačke Hrvate, kako one iz Vojvodine, tako i one iz Hrvatske i Mađarske, a nisu izostali ni Hrvati iz Srijema. U Hrvatskom domu, 5. veljače, program je otpočeo scenskim prikazom nekadašnjih preljskih okupljanja, koji su priredili članovi Dramskog odjela Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor«, te nastupom reprezentativnog sastava Folklornog odjela ovoga društva. Pozdravni je govor održao predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič, koji je tom prigodom podsjetio da se ova manifestacija čuva od samog početka rada Društva, koje će inače sljedeće godine svečano proslaviti punih 70 godina posstojanja u Somboru.
    Među uzvanicima Velikog bunjevačko-šokačkog prela bili su: predsjednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Bojan Kostreš, predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici mr. Davor Vidiš, te njegovi suradnici, konzuli prvog i trećeg razreda Miroslav Kovačić i Mirela Lucić. Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća bili su potpredsjednici vlč. Josip Pekanović i Stipan Šimunov, te predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk. Iz Izvršnog vijeća AP Vojvodine bili su zamjenik pokrajinskog tajnika za upravu, propise i nacionalne manjine Đorđe Čović, te pomoćnik pkrajinskog tajnika-ravnatelj službe za crkve i vjerske zajednice Slaven Dulić. Gost iz Hrvatske je bio vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, iz Mađarske predsjednik Hrvatske manjinske samouprave Baje Joso Ostrogonac, a nazočni su bili i predstavnici Katoličke crkve iz Sombora, čelnici brojnih kulturno-umjetničkih društava iz Vojvodine, te predstavnici medija.

    Gost večeri bio je Boris Ćiro Gašparac koji je nastupio sa svojim tamburaškim sastavom »Estam« iz Slavonske Požege, a okupljene su po prvi puta na somborskom prelu zabavljali i članovi Tamburaškog orkestra HKPD »Tomislav« iz Golubinaca. Na Velikom bunjevačko-šokačkom prelu po prvi puta nastupili su i članovi Folklornog odjela HKUD »Željezničar« iz Osijeka.

    Večer je bila začinjena dobrim vinom »Erdutskih vinograda«, bogatom tombolom i neprekidnom glazbom do jutarnjih sati kada su goste zabavljali i mladi tamburaši iz Berega i Sombora.

D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika