Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potvrđeni zreli dometi

Na poziv Hrvatske kulturne zaklade i uredništva tjednika za kulturu »Hrvatsko slovo«, kao i Matice hrvatske u Zagrebu su na književnim večerima gostovali hrvatski pisci iz Vojvodine Jasna Melvinger, Milovan Miković, Petko Vojnić Purčar i Lazar Merković.
   Na tri odvojene književne večeri predstavljeni su temeljni i suvremeni razvojni smjerovi hrvatskog književnog pisma na našim panonskim prostorima od Subotice do Srijema.
O OPUSU DR. ANTE SEKULIĆA: Na tribini »IV. susret s hrvatskim književnikom« održanoj 17. veljače u Hrvatskoj kulturnoj zakladi, subotički književnik Milovan Miković prikazao je pjesničko i znanstveno stvaralaštvo doajena književne i znanstvene riječi u bačkih Hrvata, akademika dr. Ante Sekulića. »U beskraju nizine, uspostavljajući granice svoga jezika, dr. Sekulić utvrđuje granice svoga svijeta pokazujući do koje mjere je točna tvrdnja Heideggera o jeziku kao kući bitka, te da čovjek, ukoliko ne uspostavi razliku između bitka i bića, ostaje ‘bez zavičaja’ i nužno je stranac u ovom svijetu, pa dospijeva u ‘tuđinu’, upravo u čežnji za izgubljenim zavičajem«, rekao je među ostalim Milovan Miković na književnoj večeri, govoreći o djelu dr. Sekulića, a potom je istakao kako je »dr. Sekulić vidno pridonio hrvatskoj kulturi i znanosti i u tom se smislu s njime može mjeriti mali broj pojedinaca, i ne samo onih iz redova podunavskih Hrvata, pa neće biti pretjerano ako zamijetimo da ni mnoge institucije i udruge Hrvata, posebice iz njegova zavičaja, nisu ostvarile prinose kao što ih je on imao na prepoznavanju, skupljanju i predstavljanju vrijednosti nacionalne kulture«.
DRUGA VEČER: U palači Matice hrvatske 18. veljače predstavljene su knjige Jasne Melvinger »Ta renesansa ne još kao posljednja šansa« i »Moderna i njena mimikrija u postmoderni«, Milovana Mikovića »Iznad žita nebo« i Petka Vojnića Purčara »Putovanje prema Crnom moru« i »Put u Egipat«. O knjigama vojvođanskih pisaca govorili su Branimir Donat, Tonko Maroević i Lazar Merković. Po povratku iz Zagreba književnik Lazar Merković je rekao kako je znakovito, da su sve ove knjige objelodanjene kao rezutat tijesne stvaralačke suradnje između nakladnika iz Subotice »Hrvatske čitaonice«, Novoga Sada »Svetova« i Zagreba »Dora Krupićeva«, što ovom nakladničkom pothvatu daje osobit prinos razvijanju uzajamnih kulturnih veza.
FINALE: Na trećoj književnoj večeri, koja je održana u Hrvatskoj kulturnoj zakladi 19. veljače, o djelu vojvođanskih književnika – Jasne Melvinger, Milovana Mikovića, Petka Vojnića Purčara i Lazara Merkovića govorili su Đuro Vidmarović, Branimir Bošnjak, Božidar Petrač i Stjepan Šešelj, dok je stihove i prozu iz njihovih djela govorio glumac Tomislav Martić. Prema riječima Lazara Merkovića književni su teoretičari na ovoj večeri zorno istaknuli jednodušnu ocjenu o zavidnim, zrelim i vrijednim dometima suvremene književnosti Hrvata u Vojvodini, što će sigurno rezultirati pozivima za gostovanja i mlađih hrvatskih književnika iz Vojvodine, koji su već odavno dobili potvrdu relevantne književne kritike za svoj stvaralački rad.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika