Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od Plavne do Osijeka

U ovom zimskom pokladnom vremenu u mnogim kućama u Plavni čitaju se stari kalendari, sređuju stare fotografije, a stariji pripovijedaju kako je to nekada izgledalo. Tako smo pronašli još jednu spomenicu u povodu praizvedbe operete »Na vrbi svirala« koju je doktor Andrić posvetio Juliju Njikošu tada dirigentu Radio Osijeka.
»Kad sam u ljeto 1912. kao požeški maturant skladao u Moroviću uvertiru ‘Na vrbi svirala’ i počeo tražiti radnju za operetu k toj uvertiri, nisam ni slutio da će 43 godine proći dok tu operetu ne stvorim. Njen put stvaranja kretao se na liniji Morović – Požega – Zagreb – Prag – Plavna. Rodno selo moje majke, koje je i rodno selo oca pjesnika Matoša, dalo mi je kao šezdesetogodišnjaku poleta, da oživotvorim glazbenu zamisao svoje mladosti, koja je u tamburaškoj glazbi nalazila svoj glavni glazbeni ideal. Nisam ni pomišljao da će ovo ostvarenje te moje bačke šokačke operete privući na praizvedbu jednakim glazbenim idealizmom prožetog mladog tamburaškog pregaoca Julija Njikoša, koji u duhu osječke tradicije stupa istom tamburaškom stazom, kojom sam ja od mladosti stupao, i koji i za mene postaje sve više nov personificirani crescendo u razvoju tamburaške glazbe. U tome, što je dirigent osječke radij-ske postaje Njikoš sa svojom mladom suprugom, svojim najmilijim bićem, pohodio praizvedbu moje ‘Na vrbi svirale’, koja je izrasla iz mog tamburaškog glazbenog izričaja, vidim svu radosnu simboliku našeg zajedništva i naše ljubavi prema istim glazbenim idealima. Taj pohod znači i utiranje puta toj opereti od Plavne do Osijeka.
PLAVNA U SVOJOJ OPERETI: Kirbaj u posljednju nedjelju srpnja najveseliji je dan sela Plavne u cijeloj godini. Gosti dolaze iz bačke okolice i bližega Srijema, mladež je u punoj radosti, a radni svijet nalazi za žetve i usred vršidbe veseli odah od teških ljetnih poslova. Na taj dan počinje događaj koji prikazuje ‘Na vrbi svirala’. Iz susjednog sela Vajske došao je na kirbaj u Plavnu momak Marinko, nećak čika Tunce, susjeda čika Bone. Njega prisile da se vjeri s Boninom Janjom, koja ga neće, jer ona voli Plavanjca siromašnog Stipana. Iza obavljene vjeridbe Bona prodaje jednu od dviju svojih kuća vukovarskom žitnom trgovcu Paji, koji preplaćuje kuću, ne bi li tako za svog ćalastog sina Miju dobio Boninu Janju. Tunca nagovori Bonu da idu u Peštu. Na zaprepaštenje snaš’ Mande, Bona se dade nagovoriti te odoše na put dan iza kirbaja. Tek što odoše, Marinko pred nosom snaš’ Mande ukrade Janju i odvede je svojoj tetki u Vukovar, gdje on ima svoju djevojku Ilku, kćer gostioničara Kobe i dobru pjevačicu. Bona vodi iz Vukovara na put u Peštu tamburaše i pjevačicu Ilku, ali do Subotice prorajta sav novac. Bona i Tunca vraćaju se u nedjelju iza kirbaja pješice u Plavnu. Cijeli zaplet raspleću Ilka i Marinko. Sva se Plavna veseli što će biti dvoje svatova: Janjini sa Stipanom i Ilkini s Marinkom.
O GLAZBI ‘NA VRBI SVIRALA’: Opereta na vrbi svirala seoska je opereta za koju je radnja uzeta iz seoskog života. Zato je i narječje tu ikavsko, kakvim još danas govore bački Šokci po selima. Jednako je tako glazba tu stvorena u bačkom šokačkom folklornom stilu. Glavne arije su takve kao da su uzete iz naroda, a nekoliko njih i jesu citati narodnih melodija. Jednako su i plesovi u stilu narodnoga kola.
No, budući da se drugi i treći čin događaju u gradu, za karakteristiku gradskog miljea upotrebljene su tu dvije melodije drukčijeg tipa: arija ‘Od Plavne do Sombora’ skladana je s prizvukom na mađarsku (ili više na slovačku) melodiku, jer je to pjesma koju će Ilka po Boninoj želji »plivati u pol Pešte«, a valcerska arija i ples ‘Bačka je zemlja najlipša’ prvi je dio baletne scene na trgu u Subotici. Tim dvjema nefolklornim melodijama ilustriran je gradski element prema seoskom, koji prevladava u ovoj opereti.«
U ovoj lijepoj spomenici vidi se neobičan jezični i književni dar dr. Josipa Andrića. U njoj su i potpisi svih izvođača kao i redate-lja Eduarda Bazlera i Antuna Šarvarija i scenografa Josipa Benaka. U spomenici su i notni zapisi dijelova svih glavnih tema, arija i pjesama, i prikazan je i sastav prvog orkestra.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika